Austrių festivalio užduotis – išmokti atidaryti čempioniškąją austrę

„Ar jau esi viduje?“ – klausia. „Ne, manau, kad ne ten įbedžiau“, – trumpai nukertu. Taip „Assorti Gourmet“ parduotuvėje-bistro prie ant ledo sugulusių austrių lėkštės kalbamės su Ispanijos austrių gliaudymo čempionu Nabil Rezzouki. Nors atrodo, kad Halės turguje šiomis dienomis be austrių daugiau nieko ir neužuosite, keli prisnūdę veidai vis dar teiraujasi apkalbamiausios turgaus kiaušinienės. Kiaušinienės nėra, bet austrių jie atsisako. Sako, kad nemėgsta. Keista, bet tik dėl to, kad pristatytų savo čempioniškąją austrę, ispanas ir atvyko į Vilnių.

Processed with VSCO with f2 preset

Nabil Rezzouki


Processed with VSCO with f2 preset

„Daniel Sorlut“ austrės


Greit rytinėje austrių atidarymo pamokoje braškėti ima pirmosios austrės, ant grindų tuoj išleisdamos sūrius prisiminimus iš Charente upės žiočių. Rodos, kad vienintelis sausas išlikęs objektas čia yra Nabil prijuostė. Nuo jos galima nuskaityti ir daugiau išsiuvinėtos informacijos. Mokytojas yra ne tik šviežiausias čempionas, bet ir žymaus Vakarų Prancūzijoje išgaunamų „Daniel Sorlut“ austrių ženklo atstovas. Būtent „La Spéciale Daniel Sorlut“ buvo pasirinkta, kaip pagrindinė Austrių festivalio austrė. Jau trečioji Sorlut šeimos karta rūpinasi tuo, kad austrės neprarastų savo kokybės ir skonio, kuris yra pripažintas ne vieno prestižinio restorano virtuvės šefo. Per dešimtmečius darbo austrių augintojai prekiauja keturiomis austrių rūšimis („Fine de Claire“, „Fine de Claire Label Rouge“, „Spéciale de Claire“ ir „Spéciale Daniel Sorlut“), kurios skiriasi skoniu, jo intensyvumu ir tekstūra.

Austrių „ceviche“

Austrių „ceviche“


Tadas Gailiūnas

Tadas Gailiūnas