top of page

Atrasta Kuba Vilniaus Aukštamiestyje

Kuba Vilniuje? Ir dar aukštojoje Naujamiesčio mikrorajono dalyje? Daug kam gali skambėti ne tik keistai, bet ir juokingai. Tačiau du jauni vyrai – Evaldas ir Povilas – įžvelgė šio rajono potencialą ir šalia kelis dešimtmečius skaičiuojančių valgyklų įkūrė Kubos šiluma dvelkiančią oazę pavadinimu „Cubanos“.

Vos per kelis mėnesius įgyvendinę kubietiško maisto užkandinės idėją, jie jau beveik du mėnesius skaičiuoja parduotus sumuštinius ir bando atsivežti produktų, kurių Lietuvoje dažniausiai net nebūna. Štai Evaldas atsisėdo prieš mane ir atsivertė kompiuterį. Juokaudama klausiu, ar ten turi pasiruošęs tekstą pokalbiui.

_MG_0312

Sumuštinis su kiauliena „Cubanos“ (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


„Aha, tekstą (juokiasi). Ne, iš tikrųjų prieš kelias valandas gavome plantanų, tai dabar laukiu, kol atsiųs receptų papildymų.“

Evaldai, įsikūrėte nepopuliarioje vietoje. Aplinkui – tik valgyklos, kuriose jau daugelį metų valgo šalia dirbantys žmonės. Trumpai – kuo jums netiko senamiestis?

Pirmiausia, tai čia gyvename, todėl stebime šias apylinkes ir sekame įvykius. Šiame rajone gyvena labai daug jaunimo, o buvusios sovietinės gamyklos tampa meno dirbtuvėmis arba gyvenamaisiais plotais, kurie yra tinkami jauniems žmonėms. Ilgainiui planuojama, kad šis rajonas taip prasiplės ir užaugs, kad taps vieta, kurioje nori gyventi ir kurti dizaineriai, tapytojai, muzikantai. Mes taip pat čia gyvename ir kartą važiuodami per šią sankryžą pamatėme, kad šalia išnuomojamos patalpos. Pasiskambinome, savininkė – labai šauni moteris, susitarėme dėl kainos ir pradėjome darbuotis.

Čia aplinkui nėra jokios įdomesnės vietos, kavinės, net kofeino nėra. Taigi, pirmiausia kūrėmės sau ir draugams, kad turėtumėme kur nueiti ir pabūti.

_MG_0325

Kubietiški falafeliai su mocarela (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Internete ir aplinkoje jau nemažai atsiliepimų apie jus ir jūsų maistą. Vieni kritikuoja, kad galėtų būti įdomesnis arba pavadinimai kitokie, kiti žavisi tuo, kad pagaliau išdrįsta atvežti dar nenuvalkiotos šalies virtuvę į Lietuvą. Kodėl kubietiškas maistas?

Norėjome turėti greitą ir kokybišką maisto vietą. Pasirinkome gaminti kubietiškus sumuštinius, kavą, nes keliaudamas pastebėjau, kad kubietiški sumuštiniai yra labai populiarūs. Jų istorija siekia XIX amžių, kai kubiečiai, dirbdami amerikiečių įkurtuose cigarų fabrikuose, valgydavo sumuštinius, vėliau pavadintus „Cubanos“. Jiems reikėjo maistingo maisto, kurį būtų galima greitai suvalgyti ir būtų ilgai sotu. (Ar pats esi buvęs Kuboje?) Ne, gėda prisipažinti, kad dar nebuvau, bet gegužės mėnesį nuvažiuosime patyrinėti. O maisto receptūrą sugalvojo mano geras draugas virtuvės šefas Mantas Dobraziejus. Mes maždaug pusę metų skaitėme literatūrą, domėjomės ir sugalvojome viską.

_MG_0296

Kubietiškas sumuštinis su jautiena „El Dictator“ (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Kas sunkiausia ruošiant kubietišką maistą Lietuvoje?

Sunkiausia – ne ruošti, o gauti produktų. Daugelio į Lietuvą niekas neveža, todėl turime ieškoti ir pirkti iš užsienio tiekėjų. Viskas yra įmanoma, bet tai nėra pomidorai ir agurkai (juokiasi). Tad meniu papildome po truputį. Pagrindas yra trijų rūšių sumuštiniai, kurių receptai yra „išdirbti“ iki galo, o reikalingų produktų turime visada. Taip pat neseniai pridėjome į meniu gruzdintus plantanus. Neseniai atsisiuntėme kubietiškų cigarų, kuriuos parduodame beveik už savikainą, kad klientai priartėtų prie Kubos kuo labiau.

Kavinė „Cubanos“ Kauno g. 35, Vilnius

Darbo laikas:

Pirm.- Sekm. 11:00 – 22:00

„Cubanos“ socialiniame tinkle „Facebook“.

Naujausi įrašai

bottom of page