Ajurvedinis iššūkis: kavą keisti cinamonu, mėsą – imbieru ir metus gerti pieną

Visada įdomu ir intriguoja, kai kažkas eina prieš srovę, bet ne dėl aklo pasiutimo visus ir viską neigti, o su rimtu žinių ir patirties bagažu. Šeštadieninėje Alfas Live laidoje svečiavosi vedų žinovas, lektorius, „bhakti“ jogas, ajurvedos gydytojas, rašytojas, keliautojas jau daugybę metų tik dvasiniu vardu prisistatantis Anantara Das. Prieš trisdešimt metų gyvenimą pakeitęs vyras bene pirmasis Lietuvoje pradėjo vesti ajurvedinės, vegetarinės virtuvės kursus ir ne vieną tiesą yra išbandęs pats. Štai prieš kelerius metus atsisakė bet kokio maisto ir gėrimo, išskyrus pieną – beveik dvejus metus buvo gyvas tik juo.


Esate ajurvedinės virtuvės žinovas. Kaip žmogui, kuris pirmą kartą girdi šį pavadinimą, paaiškintumėte, kas tai yra?

Ajurveda – tai viena iš vedų kultūros dalių. „Ajur“ reiškia gyvenimą, „veda“– mokslą. Tai yra mokslas apie laimingą gyvenimą, o laimė prasideda nuo fizinės sveikatos: jeigu esi sveikas, esi ir laimingas. Jei sergi, esi vienišas, tau blogai.


Jau prieš dešimt metų, kai Lietuvoje dar net nebuvo vegetarinės mitybos mados, mokiau gaminti maistą, vedžiau kursus. Ajurvedinė virtuvė yra labai turtinga, joje – dešimtys tūkstančių patiekalų, tačiau mūsų įpročiai dažnai neleidžia mums jos pažinti: juk valgome taip, kaip valgyti mus įpratino mūsų mamos ir močiutės.


Labai svarbu išmokti gamintis maistą, patiems jį pirkti, rinktis sveikas daržoves ir vaisius. Ajurveda sako, kad sveikas maistas yra keturios produktų rūšys – tai pieno produktai, grūdai, daržovės ir vaisiai. Iš šių keturių grupių galima pagaminti šimtus tūkstančių patiekalų.


Kiek patiekalų jūs mokate pagaminti?

Begalybę, nes maisto gaminimas man yra kūryba. Galiu iš bet ko pagaminti bet ką. Daržoves galiu paruošti taip, kad nesuprasite, ką valgote – manysite, jog mėsą. Galiu pakepti kiaušinį, nors patiekale kiaušinio nebus nė kvapo! Tik nežinojimas ir neišmanymas verčia manyti, kad be mėsos ir žuvies nėra ką valgyti.


Ar tiesa, kad ajurveda nurodo, kada ką valgyti?

Taip, ajurveda nustato absoliučiai visas taisykles visoms gyvenimo sritims. Norite būti laimingi – laikykitės jų. Pavyzdžiui, pusryčius patariama valgyti nuo šeštos iki aštuntos valandos ryto. Saulei kylant mūsų organizmo virškinimo ugnis dar tik vos vos rusena, todėl reikia valgyti maistą, kurio virškinimui neišeikvotume daug energijos.


Ryte turėtume pavalgyti saldžiai, nes dažniausiai atsikėlę esame niūrūs, be nuotaikos ypač čia, Lietuvoje, kai nėra saulės. O saldus skonis suteikia laimės pojūtį, jausmą, kad esame mylimi: ryte reikėtų valgyti saldžiai.


Aš rytais valgau košes, gardintas razinomis, džiovintais vaisiais, riešutais, medumi, sūrį, jogurtą, geriu vaisių ar žolelių arbatas.


Jokio sumuštinio su mėsa?