Agnė Pačekajė – apie mitybos nuodėmes: saldūs kukurūzai naktį – tik pradžia

Su rašytoja, žurnaliste ir vyriausiąja VMGonline.lt portalo redaktore Agne Pačekaje kalbamės apie didžiausias maisto nuodėmes ir priklausomybes, kurių geriau niekada neperskaityti jos treneriui.


sokoladas

Nuodėmių trejybė pagal Agnę yra… Jei valgyčiau viską iš eilės, sustorėčiau, todėl nori nenori tenka tvardytis ir smaližiauti tik tada, kai namie yra, ko iš tiesų noriu, o ne pusiau noriu. Pavyzdžiui, tikrai visada noriu šokolado. Bet kokia forma, bet kuriuo paros metu, bet kokiais kiekiais. Dėl to šokoladą perku retai ir jokiu būdu ne didelę plytą. Kitas saldumynas, kuriam neatsispiriu – saldinti kukurūzai. Nežinau, ar jaučiu jiems poreikį, nes sovietiniais laikais kukurūzų gaudavau retai ir kažkur galvoje užsifiksavo, kad čia stebuklas, ar tiesiog patinka ta saldaus traškumo konsistencija. Kai atostogauju Lietuvos pajūryje, tyčia einu į mažas parduotuvėles ir ten ieškau mažų įmonių gaminamų saldžių kukurūzų – taip paragauju įvairesnių, išrenku favoritus, nusprendžiu, kurie visai neverti dėmesio. Neatsisakau ir sūrio pyrago, kurį, deja, pati visai neprastai sugebu iškepti.

Blogiausi mitybos įpročiai… Neišmokau valgyti pusryčių. Nenoriu ir tiek. Bandžiau, kaip mano tėvai, ryte suvalgyti saldų sūrelį, bet pastebėjau, kad po to labai greitai išbadėju – dar greičiau, nei nieko nevalgiusi. Kitas blogas įprotis – valgau labai greitai. Nusiaubiu lėkštę kaip uraganas Irma Karibus. Bet aš viską darau greitai – dirbu, kalbu, vaikštau, supykstu, atleidžiu, apsisprendžiu. Maistas, deja, ne išimtis.

…ir geriausi. Esu pamišusi dėl raugintų ir marinuotų daržovių, kurias mokslininkai aukština, kaip itin sveiką produktą. Jei iš anytos ar tėvų atsivežu trilitrinį raugintų agurkų, nenurimstu, kol suvalgau visus. Iš vieno kolegos vairuotojo perku raugintų kopūstų stiklainius, nes jo žmona juos paruošia dieviškai. Svečiuose pamačiusi, kad kažkas kažką įdomiai sumarinavo ar „suvekavo“, ragauju ir klausiu recepto. Dėkoju Dovilei Filmanavičiūtei, kad parodė Halės turguje slaptą marinuotų daržovių skyrelį. Nerealus tos vietos atradimas – rauginti kopūstai su krienais!


Mangų salotos su braškėmis ir šviežiu sūriu

Ar esi išranki? Mėgstu viską, išskyrus kepenėles, saldžią sriubą, razinas kepiniuose ir javainius. Įtariai žiūriu į marmalus ir plovus, kuriuose neaišku, kas su kuo gulėjo. Geriau aiškiai matyti ingredientus: va – bulvės, va – pomidorai, va – vištos krūtinėlė. Ir dar nevalgyčiau kitų žmonių rinktų grybų. Ir todėl, kad nepasitikiu, ar nenuodingi, ir todėl, kad pati kiekvieną rudenį prisigrybauju tonas šių miško gėrybių.

Kokie kitų žmonių mitybos įpročiai stebina? Kai į gero šampano taurę įmeta šaldytą braškę ir ji bjauriai išsiskleidžia, it skenduolis sugadindama viską, ką tik galima sugadinti. Arba perka salotas su majonezu iš prekybos centrų.


sumuštinukai, ožkų sūris, duoniukai

Kurioje keisčiausioje vietoje teko slėpti maistą, kuris nepatiko? Kai interviu metu herojai siūlo išgerti degti