top of page

500 Eur už jautienos kilogramą?

  • 2015-12-08
  • 2 min. skaitymo

Kobės jautiena – tai žodį „išskirtinis“ idealiai atitinkantis produktas, kuris yra japoniškos prabangos ženklas. Kilogramas Kobės jautienos vidutiniškai kainuoja 500 eurų, o savo išvaizda ši mėsa prilyginama marmuro uolienos grožiui. Nuo auginimo iki patiekimo ši jautiena prižiūrima itin atidžiai. Vis dėlto, ar tai tik išpūstos prabangos aksesuaras, ar iš tiesų kruopščiai auginamų jaučių mėsa yra ypatinga ir verta savo kainos?

MĮSLINGASIS MARMURAS

Mėsos marmuringumas yra jungiamojo audinio riebalų išsikerojimas raumeningoje mėsoje. Būtent dėl to, kad riebalai išsiskiria iš jungiamojo audinio, o ne iš raumeninio, mėsa yra išraižyta plonyčiais raštais.

Išskiriama 12 lygių jautienos marmuringumui apibrėžti. Japonijoje pripažįstama tik ta mėsa, kuri atitinka bent trečią lygį – tai reiškia, kad ji turi turėti mažiausiai 21 % riebalų.

Allan Salvador FLickr

Japonijoje mėsa vadinama gera, kai turi pakankamai riebalų, tad plonyčiais raštais išraižyta Kobė jautiena yra ypatingai vertinama. (Allan Salvador / Flickr.com nuotr.)


GERO JAUČIO POMIRTINIS GYVENIMAS

Kobės jautiena atkeliauja iš Hiogo prefektūros Kobės miesto, kur „Wagyu“ veislės karvės auginamos, šeriamos ir skerdžiamos. Šių karvių mėsa privalo būti mažiausiai 6 lygio marmuringumo arba turėti iki 30 % riebalų, mėsos kokybė A arba B kategorijos, o karvė negali sverti daugiau kaip 470 kilogramų. Tam, kad mėsa galėtų būti vadinama Kobės jautiena, karvės turi būti niekada neatsivedusios jauniklių, o jaučiai – tik jauni.

Kobės jaučius ir karves auginantys ūkininkai prižiūri gyvulius kaip savo šeimos narius. Tad kai kurie ūkininkai net nežino, kokia gera yra jų jautiena, nes juos apima šleikštulys vien nuo minties apie savo augintinių valgymą.

Gyvuliai kiekvieną dieną yra masažuojami rankomis, kad riebalų sluoksnis įsiskverbtų į liesą mėsą ir lygiai pasiskirstytų. Europiečiai yra įpratę vartoti kuo liesesnę jautieną, o Japonijoje mėsa vadinama gera, kai turi pakankamai riebalų. Jie mėsai suteikia taip norimo minkštumo ir purumo. Kobės mėsa turi daug cinko, geležies, vitaminų B1, B2, B3 ir B12.

Dažniausiai iš marmurinės mėsos ruošiami sultingi ir burnoje tirpstantys didkepsniai. Tačiau Japonijoje kulinarai šią mėsą naudoja ir ruošdami sukiyaki – plonai pjaustytus mėsos griežinėlius, prie kurių paprastai patiekiamas žalių kiaušinių padažas, ir shabu shabu – taip pat plonai pjaustytos mėsos griežinėlius, ruošiamus sultinyje su daržovėmis ir kitais japoniškos virtuvės gardėsiais.

7654222158_39df782f4e_k

Kobė jautienos tataki – dar vienas šios mėsos panaudojimo būdų.


ALTERNATYVOS LIETUVOJE

Lietuviška jautiena taip pat yra vertinama pasaulyje ir eksportuojama gan aukšta kaina. Kokios Kobės jautienos alternatyvos mūsų šalyje, atsakė parduotuvės „Steak supply“ mėsininkas Gediminas Kasiliauskas.

„Marmuringumas mėsai suteikia gerą išvaizdą, bet svarbiausia – nepamirštamą skonį. Kepant mėsą, ją padaro sultingesnę, nes tie gerieji riebalai karamelizuojasi. Kuo mėsa marmuringesnė, tuo ji skanesnė ir kokybiškesnė, turtingesnio skonio. Todėl jei ieškote mėsos kepsniui, ieškokite su plonais riebaliukais ir jokiu būdu nebijokite jų“, – sako Gediminas. Kilogramas šios lietuviškos premium klasės mėsos „Steak supply“ mėsinėje kainuoja 28,51 Eur.

IMG_0312

Kilogramas lietuviškos premium klasės mėsos „Steak supply“ mėsinėje kainuoja 28,51 Eur. (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


bottom of page