TV laidų vedėja Eglė Kernagytė-Dambrauskė ne tik pati mėgsta sukiotis prie viryklės, kurdama šedevrus, regis, iš nieko, bet ir jos sutuoktinis Vytautas šeimą dažnai lepina restorano lygio patiekalais. Eglė su VMGonline.lt skaitytojais dalijasi kulinarine patirtimi, patarimais, kuo maitinti vaikus, ir išduoda skaniausius maisto taškus mieste.
Ar mėgstate gaminti patiekalus pagal receptus, ar verčiau eksperimentuojate? Mane močiutė visą gyvenimą mokė, kad negalima gaminti patiekalų pagal receptą, kad maisto gaminimas – kaip burtai, kad šeimininkė kaip ragana sukasi prie puodų. Tu turi intuityviai pajausti, kiek ir kokių ingredientų berti – tada patiekalas išeis labai skanus. Ir tikrai, aš linkusi būtent taip gaminti. Aišku, kartais susirandame su vyru kokį naują receptą, tuomet bent pirmais gaminimo kartais laikomės ten surašytų reikalavimų.
Kokį jūsų ar jūsų vyro patiekalą dievina draugai ir prašo jį pagaminti vėl ir vėl? Sodyboje užkuriame didžiulį „pečių“ ir jame kepame picas, apie kurias jau sklando legendos. Nežinau, ką vyras joms padaro, bet išeina labai skanios.
Kokiu jūsų patiekalu džiaugiasi vaikai Gaminu tokį įdomų ir gana paprastą patiekalą, kurį net būtų sunku kažkaip konkrečiai įvardyti. Iš grikių, bet rizotas. Vietoje ryžių naudoju grikius, daug daržovių, mėsą, sultinį. Arba nuo draugės nusižiūrėjau kitą būdą panaudoti grikius: jau išvirtą košę sumaišau su saulėje džiovintais pomidorais, smulkintu avokadu, Chalapos paprikomis, kaparėliais, ant viršaus dar uždedu keptą kiaušinį. Mano mažajam sūnui tai – tobuliausias patiekalas.
Valerijos Stonytės nuotr.
Ką manote apie greitąjį maistą? Ar leidžiate jį valgyti vaikams? Kartais leidžiu ir sau, ir jiems, lygiai taip pat esame ne kartą „burgerius“ gaminę namuose. Kai su saiku – viskas galima. Nes jei dabar drausi „burgerius“ ir kokakolą, vaikai vėliau slapta to greitojo maisto prisikimš dar ne tiek. Visada sakau, kad vaikų draudimais ir griežtumu neišauklėsi.
O ką manote apie cukraus vartojimą? Aš matau, kaip cukrus keičia vaikus. Jei jie pavalgo daugiau šokolado, tampa nevaldomi. Pastebėjau, kad labiausiai hiperaktyvumą sukelia guminukai. Tai yra siaubas. Todėl saiko, valgant saldumynus, laikytis reikia, būtina jį diegti vaikams, bet ne draudimais, o leidimu apsispręsti pačiam. Štai per šias Kalėdas berniukai, gavę po maišą saldainių, nepuolė prie visų iš karto, o per dieną suvalgydavo du–tris. Žinoma, pasitaiko dienų, kada tų saldainių būna suvalgoma daugiau, nei reikia, tačiau šiaip panašią taisyklę taikau ir kai su vaikais atvažiuoju vasarą į Nidą. Nuperku prekybos centre dešimt sveriamų saldainių kiekvienam, ir jie žino – saldainiai skirti savaitei. Jie gali juos suvalgyti kad ir visus per vieną dieną, bet nenori. Aišku, karštomis dienomis, būna, pasilepiname ledais, kas padeda vaikams taupyti tuos saldainius, todėl kartais savaitės gale dar lieka pusė saldainių kiekvieno maišelyje. Savo vaikus aš labai stebiu, bet taip, kaip kartais išimčių reikia mums, taip jas turi ir jie.
Ar teisingas posakis, kad sumani moteris iš nieko gali padaryti salotas? Aš esu tas žmogus, kuris, kai atrodo, kad nėra, ką namuose valgyti, iš kelių likusių ingredientų pagamina kažką skanaus. Mėgstu atidaryti šaldytuvą ir tada kurti. Nes man maisto gaminimas yra kūryba.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kokį dalyką pamėgai valgyti pakankamai nesenai? Austres. Ilgą laiką jos atrodė nepatraukliai, kol vieną vakarą atvyko draugai, atsivežė austrių ir ėmė taip skaniai jas valgyti. O dar Vytas ėmė pasakoti, kad paragavęs austrės pajauti jūros skonį, tarsi į tave šiuo metu atkeliautų vandenyno banga… Savo vaikams, jei jie atsisako valgyti kokią naujovę, sakau: „Jei neragavai, kaip gali sakyti, kad neskanu?“ Pamaniau, kad turiu šią taisyklę pritaikyti ir sau. Rezultatas – austrės tapo tikrai mėgstamu patiekalu.
Kokiose vietose mėgstate valgyti?
Su vyru labai mėgstame jūrų gėrybes. Gaminame jas namuose, bet jei einame į miestą, renkamės „Šiaurės jūrą“. Ten labai skanu.“ Jeigu šalia nėra kaimo „pečiuje“ keptos picos, labai mėgstu valgyti „Zuikio darže“. Ir atmosfera ten puiki, ir picos žiauriai skanios.
Tikrai skanių patiekalų su žuvimi visada rasite „Šturmų švyturyje“. Ten viskas nuostabu!
„Kadangi neturiu nuolatinio darbo kabineto, mėgstu prisėsti restorane „Paupio 12“ ir ten ne tik pavalgyti, bet ir padirbėti. Turiu ten savo pamėgtą stalą, sofą, o šiltuoju metų laiku prisėdusi kiemelyje matau nerealų vaizdą į bažnyčias. O dėl maisto – niekada nesu suvalgiusi ten kažko neskanaus.“
Valerijos Stonytės nuotr.
Comments