#3dienioidėja. Sezamai, atsiverk!

Kaip ir kiekvieną trečiadienį, skelbiame gydytojos dietologės Barboros Jarašūnės trečiadieninę idėją. Kartais ji būna apie judesį, kartais apie tortus, o šįkart – apie ...sezamus!

juodieji sezamai
Unsplash.com nuotr.

Neįsivaizduoju kodėl, bet paskutiniu metu esu tiesiog pamišusi dėl sezamų: beriu sėklytes ant košių, tahiniu gardinu varškės sūrį, smaližiauju aliejumi ir vis randu naujų būdų pasimėgauti jų ypatingu skoniu.

Sezamų sėklos ne tik gardžios ir derančios prie įvairių patiekalų, jos pasižymi ir išskirtinai didele kalcio, geležies, magnio, mangano ir B grupės vitaminų koncentracija. Be to, yra klinikinių tyrimų, patvirtinančių teigiamą sezamų sėklų poveikį lytinių hormonų balansui. Hmm, gal čia ir slypi šio apsėdimo šaknys, visgi pavasaris!


Ką gaminti su sezamais? Barboros Jarašūnės idėjos

Štai sukaupiau keletą šios aistros pavyzdžių. Jais ir dalinuosi:

  • Avižų-sezamo sėklų kokteilis su mėlynėmis. Avižų dribsnius ir sezamo sėklas mirkiau pernakt mineraliniame vandenyje, ryte suplakiau kokteilinėje iki kefyro konsistencijos, paskaninau medumi ir žiupsneliu joduotos druskos. Tiesą sakant, planavau gaminti avižų pieną, tačiau labai pagailo košti ir išmesti lauk maistingus tirščius

  • Orkaitėje kepti vištienos gabalėliai, marinuoti kefyre su žolelėmis, apvolioti džiūvėsėlių-sezamų-tarkuoto parmezano mišinyje. Valgėm su saldžiomis bulvėmis ir avokado-jogurto-česnako padažu.

  • Visų grūdo dalių miltų sausainiai su sezamo sėklomis, pagardinti tahiniu ir migdolų plokštelėmis.


Gydytoja dietlologė Barbora Jarašūnė, asmeninio archyvo nuotr.

Tegyvuoja pavasaris, tegyvuoja sezamai!