top of page

#3dienioidėja. Ką daryti su ne gražuolėmis daržovėmis: topinambu, salieru ir pastarnoku?

Ką gaminate iš topinambo, pastarnoko, saliero, a? Kada paskutinį kartą jie buvo Jūsų virtuvėse ir lėkštėse? Krapštote galvą?


pastarnokai, daržovės, patarimai
Unsplash.com nuotr.


Kiekvieną trečiadienį savo feisbuko paskyroje, o dabar ir portale #vmgonline gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė dalinasi šmaikščiomis įžvalgomis ir idėjomis apie įvairiausius (negražiausius ir keisčiausius – taip pat) maisto produktus, o taip pat ir savo pamėgtais receptais.


„Negi tikrai visos šaknys karčios (o vaisiai – saldūs)? Štai trys išblyškę egzemplioriai, įtariu, dažniau „ramstantys šokių salės sienas“ daržovių skyriuose nei populiarieji fotogeniški avokadai, brokoliai ar pomidorai. Trys puikios šakninės daržovės – topinambas, salieras ir pastarnokas – tikrai verti atsidurti jūsų lėkštėse ir skilviuose!



Štai kaip paruošti jie man skaniausi:

  • Topinambą (dar vadinamą bulvine saulėgrąža arba Jeruzalės artišoku) labiausiai mėgstu kramsnoti žalią, tačiau jį galima dėti ir į karštus patiekalus, ir plonai supjaustytą – į salotas. Ši daržovė turi labai daug geležies bei B grupės vitaminų, taip pat kalio, fosforo ir inulino (puikaus prebiotiko).

  • Gumbinį salierą valgau supjaustytą šiaudeliais ir iškeptą orkaitėje, pašlaksčiusi alyvuogių aliejumi, apibarsčiusi žolelėmis (raudonėliais, bazilikais, mairūnais) ir druska. Dar saliero gumbas (supjaustytas smulkiais kubeliais ir nuplikytas karštu vandeniu) man puikiai „skamba“ su obuoliais ar kitais rūgščiais vaisiais salotose bei daugelyje kitų patiekalų. Be kitų vitaminų ir mineralų, ši šakninė daržovė turi ypač daug vitamino K, padedančio palaikyti kraujo krešėjimo sistemą.

  • O saldųjį pastarnoką dievinu virtą garuose, tačiau jais galima gardinti daugybę patiekalų, jis neabejotinai „pagilina“ sriubų, troškinių skonį. Šiose dideles nespalvotas morkas primenančiose daržovėse ypač gausu vitamino C, E, folatų bei mangano. Beje, senovės Romoje tikėta, jog pastarnokai turi afrodiziakinių galių.

Štai kokia šauni trijulė – nepraeikite, pakvieskite šokiui!


Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė. Asmeninio archyvo nuotr.

Skanaus!








Naujausi įrašai

bottom of page