#3dienioidėja – padarykite vietos miško naujienoms! Patiekalai iš miško gėrybių atsargų (receptai)

Rubrikos #3dienioidėja autorė gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė pastebėjo, kad

bundant gamtai atgijo įvairiausių lauko ir miško gėrybių rinkėjų instinktai, tad šią savaitę ji sudarė miško gėrybių meniu iš vis dar turimų atsargų (kad padarytų erdvės šviežioms gėrybėms) ir kelių jau šiųmečių naujienų.

Gal pasidalintos idėjos ir receptai įkvėps ir jus peržiūrėti, kokių atsargų vis dar turite, ir pasvajoti apie tai, ką norėtumėte susirinkti šiemet?

grybų pyragas, gydytojos dietologės Barboros Jarašūnės patarimai ir receptai
Shutterstock.com nuotr.

„Aš šaldiklyje dar atradau pernykščių kvapnių miško grybų, ir jie visi smagiai sušoko į sotų pyragą. Su sūnumi pririnkome garšvų ir jis, pabandęs jų ragauti su balzamiku, galiausiai nutarė, jog iš jų visgi reikia gaminti pestą.

Kadangi jau prakalbau apie rinkėjų dvasią, negaliu nepaminėti ir medžioklės. Žinau, jog ši veikla gali kelti skirtingų asociacijų ir gerbiu įvairias asmenines pozicijas. Visgi plačiąja prasme galima laikyti, jog visi, valgantys mėsą, esame netiesioginiai medžiotojai. Prisipažinsiu, iki susipažįstant su savo vyru nieko nenutuokiau apie medžioklės kultūrą ir apskritai nebuvau ragavusi žvėrienos. O šiandien galiu pasakyti, jog žvėrienos paruošimo tema – labai įdomi sritis (ne tik dešros ir konservai!), svajočiau jai skirti daugiau laiko ir dėmesio. Ateity.


Barboros Jarašūnės miško gėrybių receptai, grybų pyragas, pesto ir keptos bebrų kepenėlės

O štai balandžio miško meniu, apimantis visas tris karalystes – grybų, augalų ir gyvūnų:

  • Grybų pyragas. Tokių nesaldžių pyragų tešlai naudoju 220 g pilno grūdo miltų, 1 kiaušinį, 120 g minkšto sviesto, 120 ml labai šalto vandens ir šiek tiek druskos. Viską suminkius tešlą reikia palaikyt šaldytuve. Įdarui šįkart buvo grybai (šaldyti raudonviršiai, baravykai, lepšiai ir voveraitės), pora kiaušinių, svogūnas, krapai, šiek tiek grietinės, tarkuoto sūrio, druska ir pipirai.

  • Pesto gaminau iš šviežių garšvų, alyvuogių aliejaus, lengvai pakepintų saulėgrąžų ir moliūgų sėklų, parmezano, skiltelės česnako, šlakelio citrinų sulčių, druskos ir pipirų, viską sutrindama maisto kombainu. Pusės gaminio neliko jau per 5 min. po pagaminimo, džiaugiausi, kad liko kuo paskaninti pusryčių grikius

  • Bebro kepenėlės – vienas skaniausių patiekalų medžiotojų repertuare! Alyvuogių aliejuje pakepinau stambiai supjaustytą raudonąjį svogūną, vėliau ant sviesto iškepiau padruskintus kepenėlių gabaliukus, kepimo eigoje skaninau džiovintais čiobreliais ir maltais pipirais, pabaigoje sujungiau su svogūnais. Įdomu tai, jog kitą dieną, pakėlusi išplautos keptuvės dangtį, iš kvapo visų pirma pamaniau, jog joje vakar kepiau žuvį! Beje, bebrus Bažnyčia leisdavo valgyti per pasninką, priskirdami juos žuvims.


Gydytojo dietologė Barbora Jarašūnė
Asmeninio archyvo nuotr.

Ačiū miškui. Skanių atradimų!

Alfo didysis kulinarinis šou naujasis sezonas vmgonline1.jpg
Alfo didysis kulinarinis šou naujasis sezonas vmgonline.jpg