30 geriausiųjų: žinomi žmonės spėja, kurie restoranai šiemet pateks į sąrašą

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje, o 2019 m. reitingo skelbimas artėja link pabaigos. Kaip rašoma pranešime spaudai, jau birželio 27 d. apdovanojimų ceremonijos metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai. O kol rezultatai laukiami, keli žinomi gurmanai dalijasi, kaip jie renkasi restoranus ir kurie yra jų favoritai.

Giedrius Masalskis, organizatorių nuotr.


Nekintanti kokybė augina lojalumą

Vienas iš restoranų sėkmės garantų yra stabilumas – tai patvirtintų bet kurio ilgamečio restorano šeimininkas. Šiai nuomonei pritaria ir TV laidų vedėjas Giedrius Masalskis: „Geras restoranas man yra tas, kuris sugeba nustebinti naujais išieškotais skoniais, tačiau ne ką mažiau svarbu išlaikyti lygiai tą pačią kokybės kartelę, kurią lankytojas patyrė paskutinio apsilankymo metu.“

Maitinimo įmonę kadaise turėjęs G. Masalskis priduria, kad restorane jam svarbu kvapas, muzika, pasitikimas, dėmesys, išmanymas, santūrumas. „Tai yra komponentai, kurių klientas net neturi jausti – jam tiesiog turi būti gera“, – sako TV laidų vedėjas ir išduoda, kad savo simpatijas šiemet atiduoda Vilniaus restoranams „Džiaugsmas“, „Da Antonio“ ir „Town“.

Gerai šalyje žinomo šefo Martyno Praškevičiaus restoraną „Džiaugsmas“ (pernai projekte pelniusį 1-ąją vietą), kaip favoritą, išskyrė ir gurmanas, verslininkas, socialinių tinklų skandalistas Liudvikas Andriulis. Asmenines simpatijas jis taip pat atidavė ir Ventės rage bei Vilniaus Užupio rajone esančiam „Šturmų švyturiui“, taip pat prabangiame „Pacų“ komplekse vos pernai įsikūrusiam ir jau puikiai vertinamam restoranui „Nineteen18“ (šefas –Matas Paulinas).

Erica Jennings ir Benediktas Gylys, organizatorių nuotr.


Socialiai atsakingi svečiai renkasi tokius pat restoranus

Daug dėmesio pastaruosius kelis metus ruošiant restoranų meniu yra skiriama tvarumui. Šefai ieško įvairiausių būdų išnaudoti visą gyvulį arba visą augalą, t. y. nuo galvos iki uodegos, nuo šaknies iki lapelio. Taip pat sparčiai populiarėja augaliniai produktai ruošiami kaip mėsa arba vietoj mėsos.

Būtent tokių patiekalų restoranuose ieško dainininkė ir dainų autorė Erica Jennings. „Mano favoritas Vilniuje yra „Gaspar’s“, o Kaune – „Monte Pacis“. „Gaspar’s“ visada turi bent kelis labai gardžius vegetarinius pasirinkimus, o jo ruošiami vėlyvieji pusryčiai yra tiesiog puikūs (labai rekomenduoju vegetarinius angliškus pusryčius!). Tuo tarpu „Monte Pacis“ naudoja tik vietinius produktus ir bando juos pilnai išnaudoti – man tai yra atsakingo verslo pavyzdys. Beje, iš paprastesnių vietų, bet mano itin pamėgtų, yra veganiško maisto restoranėlis netoli Vilniaus arkikatedros – „Rosehip“ ir „Bola“, – savo prioritetus dėsto E. Jennings.

Įdomių ir skanių vegetarinių patiekalų restoranuose ieško ir verslininkas, rašytojas Benediktas Gylys: „Renkuosi vietas, kurios visada turi šviežio ir neapdoroto maisto, erdvės kvėpuoti, staliuką prie lango, šviesos, šypsenų, vegetariškų patiekalų ir, žinoma, svarbiausią ingredientą – meilę. Pastebiu, kad pastaruoju metu dažnai atsiduriu „Da Antonio“ ir „Gaspar’s“ restoranuose.“