Profesionaliose virtuvėse, įvertintose „Michelin“ žvaigždutėmis ir sulaukiančiose maisto mylėtojų iš viso pasaulio, neapsieinama be garinės orkaitės. Pasak „Electrolux“ atstovo Petro Gendvilio, kepimas garuose sukels revoliuciją virtuvėse.
Dabar namų sąlygomis kepti maistą garuose itin paprasta. Tereikia įpilti vandens į garinės orkaitės vandens stalčių, pasirinkti programą ir mėgautis skaniais patiekalais. Garų funkciją turinti orkaitė automatiškai parenka tikslų garų ir karščio santykį, reikalingą norimam rezultatui gauti. Drėgmės jutiklis orkaitės viduje tiksliai kontroliuoja įleidžiamų garų kiekį ir užtikrina tinkamą jų lygį viso gaminimo proceso metu.
1. Garuose keptas maistas – neatsiejama sveikos gyvensenos dalis
Sveikos gyvensenos ekspertai yra įsitikinę, kad sveikos mitybos šalininkų gyvenime pokyčiai turėtų prasidėti būtent lėkštėje.
Norint valgyti visavertį maistą, reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į pirkinių maišelio turinį, bet ir į gaminimo procesą. Pavyzdžiui, jei nusipirkote liesos žuvies, tačiau ją kepsite dideliame aliejaus kiekyje ir pagardinsite riebiu grietinėlės padažu, vargu, ar tokį patiekalą bus galima laikyti sveiku. Dėl netinkamo maisto paruošimo net ir pats sveikiausias produktas gali prarasti didžiąją dalį maistingųjų savybių ir tapti kancerogeninių medžiagų, skatinančių vėžinių ląstelių vystymąsi, šaltiniu.
Maistas, paruoštas garų orkaitėje, išsaugo maistines medžiagas, kurios reikalingos organizmui ypač esant miego trūkumui, patiriant stresą, padidėjus darbo krūviui arba nėštumo metu. Reguliariai valgant garuose gamintą maistą, gerėja odos, plaukų ir nagų būklė, stiprėja imunitetas ir didėja organizmo tonusas. Toks maistas ypač rekomenduojamas širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai.
2. Garuose keptas maistas – gausus vitaminų ir mineralų
Gaminant maistą žemoje temperatūroje, išlieka daugiau kaip pusė vitaminų, mikroelementų ir kitų vertingų produkto sudėtinių dalių.
Be to, gaminant garų orkaitėje nenaudojami jokie papildomi riebalai. Tai svarbu metant svorį, siekiant gydyti kraujagyslių, skrandžio ir žarnyno ligas.
3. Garuose keptas maistas – turtingas skonių ir kvapų
Ankščiau lietuvių mitybos racione dominavo sotūs, krakmolingi ir riebūs patiekalai, dabar vis daugiau žmonių domisi patiekalų sudėtimi, produktų kilme, netgi gaminimo procesu.
Kepimą garų orkaitėse restoranų virtuvių šefai renkasi dėl garų drėgmės, kuri padeda išsaugoti patiekalo sultingumą ir neleidžia jam prikepti, išsaugoma natūrali produkto spalva ir forma, atsiskleidžia skonis ir intensyvus aromatas.
Garuose galima gaminti beveik visus produktus, išskyrus makaronus, kruopas, grybus ir pupeles, kurių apdorojimui reikalinga aukštesnė temperatūra ir intensyvesnis gamybos procesas.