2019-ųjų maisto „trendai“: ar spėjame su mada?



Paskutinis vasaros mėnuo reiškia ne tik atostogų sezono pabaigą, bet ir tai, kad šių metų ratas jau beveik apsisuko: iki naujo starto lieka vos keli mėnesiai. Neverta dėl to krimstis, bet visada įdomu pračekinti planus ir ketinimus: ar išbandėte, nuveikėte, patyrėte, išragavote viską, kas buvo užplanuota?

Metų pradžioje maisto madų ir tendencijų planuotojai skelbė savo įžvalgas, kurlink suks maisto pasaulis. Pateikiame jums dešimt 2019-iesiems būdingų tendencijų, o išvadas apie tai, esate ant bangos ar jos dar nepavijote, darykite patys. Kita vertus, gaudyti bangą niekada ne vėlu. Gal paragauti vabzdžio ir įtraukti šį baltymų šaltinį į savo valgiaraštį dar neišdrįsite, bet visa kita kodėl gi ne?

1 Filipinų virtuvė

Pernai pasaulis „valgė“ Pietų Ameriką, Meksiką ir Braziliją, o šiemet žvilgsnius ir šaukštus nukreipė į Filipinus. Salos pietryčių Ramiajame vandenyne gyventojai mėgsta actą, druską, česnakus ir cukrų, tarpusavyje derina saldžius, rūgščius ir sūrius skonius. Svarbiausias produktas ir visų patiekalų ingredientas – ryžiai. Filipinų virtuvė turtinga vaisių, lapinių daržovių ir būtinai – kokosų skonio. Paprastai rimtas maistas čia gaminamas dviem būdais – mėsa ar žuvis tiekiama troškinta specialiame padaže iš sojos, acto, česnako (šis patiekalas vadinamas adobo) arba troškinama kokosų piene. Filipiniečių dėka šiemet itin madingos papajos, drakono, gvajavos, pasifloros ir stambiojo duonmedžio vaisiai. Beje, pastarieji yra populiari mėsos alternatyva, kepama ant grotelių.




2 Veganiškas meniu

Kol kas tai nesustabdoma: vis daugiau žmonių atsisako mėsos ir gyvulinės kilmės produktų. Net ir tie, kurie nėra nei veganai, nei vegetarai, linkę valgyti mažiau mėsos. Maitinimo įstaigos nuo gatvės maisto tiekėjų iki aukščiausio lygio restoranų, neišvengiamai į tai reaguoja koreguodami valgiaraščius: juose vis daugiau dėmesio skiriama tofu „burgeriams“, morkų ir burokėlių tartarams ir kitiems augaliniu pagrindu gaminamiems patiekalams. Fine dining restoranai jau siūlo modernų prancūzišką išskirtinai vegetarišką meniu, o kai kurie net ketina tapti visiškai vegetariški iki 2020 ųjų.




3 Nevalgomi tampa valgomi

Šiemet tai, kas iki šiol buvo nevalgoma, tapo valgoma. Švelnaus dėmesio sulaukė visi bjauriukai, t. y. negražios, neprekinės išvaizdos vaisiai ir daržovės. „Zero waste“ ir „Išgelbėk maistą“ judėjimų dėka jie dabar keliauja ne į šiukšliadėžes, o į valgytojų lėkštes: iš kreivų, neūžaugų daržovių gaminami sveikuoliški traškučiai, įvairios užtepėlės, plakami žalieji kokteiliai, iš citrusinių vaisių likučių gaminami naminiai limonadai ir t. t.

Iš užkulisių, šabakštynų ir apleistų pavėsių ant kulinarijos podiumų keliauja augalai, kurių anksčiau tarsi nematydavome piktžolės, kerpės, neregėtos jūržolės.



4 Gėrimai be alkoholio

Kaip ir kava be kofeino, taip šampanas, alus, vynas be alkoholio yra milenialsų kartos išskirtinis bruožas. Saviapgaulė, teikianti pasitenkinimą. Maitinimo įstaigos ne pataikauja, o išmaniai prisitaiko: jeigu anksčiau picos rinkinyje būdavo nemokamas alus, šiandien siūlomos sultys arba naminis limonadas. Nealkoholinių kokteilių meniu jau senokai pralenkė alkoholinių pasiūlą.



5 „Rum and coca cola”

Prisimenate bugi vugi dainuojančias „Andrew sisters”? Hipsterių kartai ši daina visai į temą, nes romas stiprus iš cukranendrių spirito gamina