2 virėjų meilės istorija: pasimatymai prie viryklės, piršlybos virtuvėje ir atšalusios vakarienės

Agnė ir Martynas – šeima, kuri galima sakyti prasidėjo virtuvėje. Pasimatymus jie romantiškai leido gamindami maistą virtuvėje, piršlybos įvyko virtuvėje, paskutines valandas iki vestuvių, savaime suprantama, leido virtuvėje gamindami desertus būsimai puotai. Jie ir toliau kasdien susitinka virtuvėje: kur verda, kepa, kuria, eksperimentuoja ir fotografuoja patiekalus savo jau dviejų sulaukusiam „vaikui" – tinklaraščiui 2virėjai.lt




Martynai, kodėl pasirinkote maisto sritį? Papasakokite: kur šiuo metu dirbate, ką veikiate, kokia jūsų specializacija?

Martynas: Nuo mažens mėgau suktis virtuvėje. Tikriausiai specialybės pasirinkimui įtakos turėjo ir nuolatos namuose maistą ruošiantys tėvai. Dar neįgijęs virėjo diplomo atlikau praktiką įvairiuose restoranuose ir nė dienos nesigailėjau dėl savo pasirinkimo. Šiuo metu dirbu MOSS restorane, kuris specializuojasi ruošdamas dienos pietus ir vėlyvuosius pusryčius. Tiekiame kokybišką, kitokį, nei kitose dienos pietų vietose, maistą. Kūrybiškumas virtuvėje ypatingai žavi.

Agne, ar maistu privertė susidomėti Martynas, o gal jūsų porą ir suvedė maistas? Užsiminėte, kad ir piršlybos įvyko virtuvėje: kodėl, kaip?


Agnė: Išmokti gaminti privertė gyvenimas, kai atsikrausčiau į Vilnių. Mano šeima nebuvo ir nėra dideli gurmanai, tad su daugybe produktų nebuvau susipažinusi. Tačiau gaminti man patiko, drąsiai išbandydavau vis kažką naujo. Pažintis su Martynu kardinaliai pakeitė mano požiūrį į maistą. Iš Martyno iki šiol mokausi visokių kulinarijos gudrybių, taip pat maisto ruošimu domiuosi savarankiškai. Būna labai smagu, kai kartais galiu kažko naujo išmokyti ir jį.

Martynas: Sprendimas pirštis virtuvėje buvo spontaniškas. Tačiau virtuvėje nuo pat santykių pradžios praleidžiame daugiausiai laiko: nuo pirmų pasimatymų pradėjome kartu ruošti įvairius patiekalus.

Lašišos užkandis su naminiais krekeriais ir ožkos sūriu, asmeninio archyvo nuotr.

Tinklaraštis gimė prieš vestuves ar jau po jų?


Idėja sukurti tinklaraštį kilo ruošiantis vestuvėms, kai pradėjome testuoti receptus, fotografuoti desertus ir kelti nuotraukas į socialinius tinklus. Sulaukėme daug palaikymo. Iš pradžių Martynas skeptiškai žiūrėjo į šią idėją, visgi ilgainiui pakeitė nuomonę. Projektas 2virejai.lt išvydo dienos šviesą praėjus beveik metams po vestuvių.


Agne, esate dizainerė. Kaip tai padeda kuriant maistą?


Esu baigusi Vilniaus Dailės akademiją, dizaino specialybę. Taip pat esu prekės ženklo vaikams Happy Fellas" įkūrėja ir dizainerė. Meno pajautimas padeda maistą ir jo gamybos procesą vertinti ne kaip degalus organizmui, bet kaip galimybę grožėtis tuo, kas yra lėkštėje, valgyti lėtai ir svarbiausia nepamiršti mėgautis. Gyvename saiko principu. Žinoma, kol Martyno didžiausias darbas sukurti skonio ir vaizdo fiestą lėkštėje, mano misija padaryti taip, kad viskas taip pat gerai atsispindėtų nuotraukose ir būtų įdomiai bei informatyviai aprašyta.

pavlova, morengų tortas
Porėtasis irisas, asmeninio archyvo nuotr.


Sakoma, kad maisto gaminime sunkiausia sugalvoti, ką gaminti. Kaip jums šauna į galvą, ką pagaminti ir į tinklarašatį įkelti šiandien? Kas Jūsų įkvėpimo šaltiniai?

Agnė: Labai dažnai receptų idėjos kyla spontaniškai, vos pažvelgus į produktus. Ypač tai galioja Martynui, nes jis yra tas, kuriam virtuvėje geriau sekasi kūryba, nei įprasti, rutininiai darbai. Todėl dauguma tinklaraštyje publikuojamų receptų yra visiškai unikalūs. Būna, kad įkvėpimas tiesiog liejasi ir per dieną pagaminame ir išfotografuojame 2-3 skirtingus patiekalus.

Mano įkvėpimas dažniausiai ateina iš kelionių ar vaikystės sentimentų bei gerų, didelių ir kokybiškų knygų, kurias siunčiamės iš įvairių pasaulio kampelių.

Martynas: Generuodami patiekalų idėjas atsižvelgiame į sezoniškumą, tačiau vien juo nesiremiame. Visuomet atkreipiame dėmesį į tai, kokie receptai vyrauja socialinėje erdvėje, ir bandome sukurti tai, ko dar nėra. Tai labai skatina tobulėti. Mūsų tinklaraščio idėja yra tokia, kad gerą, restoraninės kokybės maistą galima lengvai pasigaminti namuose, be sunkiai randamų ar ypatingai brangių produktų.

itališkos spyrgos, bomboloni, espresso kremas
Itališkos Bomboloni spurgos su espresso kremu, asmeninio archyvo nuotr.

Ar maistas gali tapti šeimos konflikto priežastimi?

Agnė: Nepamenu, kad būtume susipykę dėl maisto gaminimo. Virtuvėje turime kelias taisykles ir dažniausiai jų laikomės. Jeigu žinau, kad Martynas po darbo kažką gamins, aš bandau su savo idėjomis susisukti” iki jo darbo pabaigos, kad vėliau galėčiau jam prireikus padėti.

Martynas: Niekada nebūna taip, kad gaminame maistą atskirai. Mažų ginčų pasitaiko, bet labiau ne dėl maisto ar patiekalų pasirinkimo, bet dėl laiko, gaminimo tempo. Kai ruošiame receptus, vienas gamina, kitas surašinėja receptūras, vėliau fotografuojame. Dirbame kaip komanda, o tai yra mūsų stiprioji pusė. Jeigu reikėtų įvardinti didžiausią minusą ruošiant patiekalus tinklaraščiui, tai būtų atšalusio maisto valgymas.

O ar maistas gali padėti susitaikyti, vėl susidraugauti?

Agnė: Martyną nuginkluoja bet koks desertas, kuriame yra daug karamelės.

Martynas: Agnė vieno mylimiausio patiekalo neturi. Todėl, manau, nustebinčiau ją kelių subalansuotų patiekalų vakariene.

pasta, pesto, makaronai, tortelini
Žąsies krūtinėlė su morkų piurė, asmeninio archyvo nuotr.