Šviežios bulvytės jau parduotuvėse! Kaip iš jų gaminti, kad nesugadintume?
- 2020-05-07
- 1 min. skaitymo
Kiekvienas produktas turi savo charakterį. Virtuvės šefė Honorata Lyndo pataria, kaip elgtis su šviežutėlėmis bulvėmis.

Rinkitės vienodas vidutinio dydžio, be dėmių, be puvimo pėdsakų, be juodų taškų bulves. Jeigu bulvės yra labai didelės, jose daug nitratų. Patikrinti, ar bulvėse yra nitratų, galime ir kitaip – kuo greičiau perpjauta bulvė pajuosta, tuo mažiau joje nitratų. Nitratų turinčios bulvės juoduoja labai lėtai arba lieka baltos.
Neturi būti žalių šonų – nes pažaliavusioje dalyje kaupiasi solaninas, kenkiantis virškinimo ir nervų sistemai.
Bulvės neturi būti suvytusios – perpjovus šviežios ir neseniai iškastos bulvės turi šviežioms bulvėms būdingą specifinį kvapą.
Jaunas bulves renkamės tokias, kokios patinka pagal išvaizdą – baltos, rožinės, švelniai violetinės, nes jaunos bulvės nėra krakmolingos. Krakmolingumo skirtumai išryškėja vėliau.
Jaunas bulves reikia gaminti kuo paprasčiau. Dėl krakmolingumo stokos iš jų nepagaminsite cepelinų, bulvinių blynų arba reikės dėti labai daug kitų priedų, pvz., miltų, krakmolo. Taip pat nebus skani ir košė iš tokių bulvių – ji bus vandeninga.
Geriausiai jaunas bulves kepti arba virti – jos puikiai tinka su prieskoninėmis žolelėmis, sviestu.

Sėkmės ir skanaus!