Razinos, razinos, razinos – šias džiovintas vynuoges galima krimsti vienas ar gardinti kepinius, kompotus, pritaikyti ir kituose patiekaluose. Ne paslaptis, kad razinos organizmą praturtina įvairiomis naudingomis medžiagomis, tad mes siūlome ne tik sužinoti apie šio džiovinto vaisiaus maistingumą, bet ir skirtingas rūšis bei tinkamiausias laikymo sąlygas.
Ar žinojote, kad razinos yra puikus geležies šaltinis? Ši mineralinė medžiaga ypač reikalinga kraujui, mat padeda sparčiau pernešti deguonį į audinius. Deguonis yra pagrindinis mūsų kūno energijos šaltinis, be to, – natūralus nuotaikos gerintojas: kartu su energijos pliūpsniu geriau jaučiamės, dėl šios priežasties pagerėja ir mūsų nuotaika.
Razinose gausu ne tik geležies, bet ir B grupės vitaminų, taip pat – vitaminų C, E ir K. Įdomu tai, kad šiose džiovintose vynuogėse yra dvigubai daugiau skaidulų (net 10 % dienos normos) ir antioksidantų nei šviežiose vynuogėse. Būtent stiprūs antioksidantai, esantys razinose, yra ginklas, užkertantis kelią vėžiniams susirgimams.
StockSnap.io nuotr.
Norint, kad razinų nauda būtų dar didesnė, galima jas sumaišyti su riešutais ir kitais džiovintais vaisiais. Toks užkandis taps pačia geriausia atgaiva pavargusioms smegenims. Šių mišinių galima įsigyti parduotuvėse, tačiau kodėl gi nepasigaminus patiems, panaudojant mėgstamiausius ingredientus? Prie razinų pridėję graikinių, kedro, migdolų riešutų, moliūgų sėklų bei goji uogų, garantuojame, turėsite supersveiką, maistingą ir smegenis mankštinantį užkandį!
Puiki pora razinoms gali būti ir datulės. Tiek viename, tiek kitame džiovintame vaisiuje gausu baltymų – šią kombinaciją ypač mėgsta sportininkai, mat jiems nuolatos reikia energijos. Jei jaučiate nuovargį darbe, kamuoja nuotaikų kaita, padidėjęs jautrumas, tai gali reikšti, kad organizmui trūksta būtent baltymų, tad suvalgę kelias razinas bei datules neabejotinai pajusite energijos ir geros nuotaikos užtaisą.
Iš kokių gi razinų rūšių galima rinktis? Pirmiausia šie džiovinti vaisiai skirstomi į turinčius sėklytes ir neturinčius. Pagrindinės besėklių razinų rūšys yra sultanas arba kismish – šviežios ir smulkios iš žaliųjų ir baltųjų vynuogių, bei currant – tamsiai juodos ar mėlynos smulkios razinos. Sėklytes turi taip vadinamos muskatinės razinos – stambios, tamsios ir sultingos.
Norint, kad razinos išsaugotų savo spalvą, skonį ir maistingumą, geriausia jas laikyti šaltoje vietoje, tad pradarius razinų pakuotę patartina ją įdėti į šaldytuvą.
Vienų valgyti nesinori? Siūlome kelias idėjas, kur galėtumėte pritaikyti šiuos maistingus džiovintus vaisius.