top of page

Šakočiai vestuvėms: vis dar populiarūs, bet mados kitos

  • 2018-06-13
  • 3 min. skaitymo

Atnaujinta: 2020-01-16

Įvairių dydžių, trapūs ar minkšti tuščiaviduriai šakočiai lietuvių šventinius stalus puošia įvairiomis progomis: per gimtadienius, krikštynas, įvairius renginius ir, žinoma, per vestuves. Kadangi tuoktuvių sezonas jau įsibėgėjo, nusprendėme pasidomėti: kiek gi šakočių reikėtų užsisakyti jaunavedžiams, į kurių šventę susirinks apie 100 artimųjų ir brangiausių draugų? Kiek toks spygliuotas desertas gali atsieiti ir kokios vyrauja jų puošimo tendencijos? Viskas, ką turėtumėte žinoti apie šakočius – iš pirmų lūpų: žmonių, kurie kasdien su meile kepa šiuos mažus ir didelius spygliuočius.

Visos mūsų pašnekovės patvirtina – šakočiai iš mados tikrai neišėję, netgi priešingai! Kaip sako „Biržų duonos“ marketingo vadovė Natalija Kurganovė, galima drąsiai teigti, kad Lietuvoje šie saldūs gardėsiai išgyvena Renesansą: „Lyginant su 2017 metais, jau per pastaruosius penkis mėnesius šakočių pardavimai išaugo dvigubai, o sezonas dar tik prasidėjo. Užsakymai šakočiams plūsta jau nuo pavasario.“

Nors vestuvėse šakotis dažniausiai užima antraeilį vaidmenį šalia vestuvinio torto, įtraukę jį į desertų gretas – neprašausite: „Kai šiltuoju metų laiku dėl oro sąlygų sudėtinga išlaikyti kreminių desertų kokybę ir išvaizdą, šakotis išlieka įspūdingas ir gardus stalo akcentas, tad jūs gaunate ne tik desertą, bet ir šventės dekorą“, – šakočio privalumus išskiria N. Kurganovė.

Jūratės Gulbinienės įmonės nuotr.


Jūratės Gulbinienės įmonės nuotr.


O štai pačių šakočių dekoravimo mados, kaip pasakoja kiekvieną dieną šių desertų apsuptyje praleidžiančios pašnekovės, keičiasi. „Anksčiau sulaukdavome daug užklausų dėl spalvotų cukraus gėlyčių, lapelių, širdelių dekoro, bet kuo toliau, tuo tokių pageidavimų gauname rečiau. Spėju, tam įtakos turi kasmet vis labiau sofistikuotu tampantis lietuvių skonis. Juk ir vestuvėse pastaruoju metu natūralumas nugali pompastiką“, – pastebi N. Nurganovė. „Klientai jau kelis metus renkasi minimaliai puoštus, su keletu akcentų, neperkrautus arba visai atsisako puošybos”, – antrina Jūratės Gulbinienės kepyklos darbų organizavimo vadovė Erika Kundrotavičienė.

Kokio dydžio šakotį rinktis šimtui žmonių, kad nepritrūktų, priklauso nuo kelių aplinkybių: kiek kitų desertų puoš saldų stalą ir kokios trukmės šventę planuojate: ar vestuves įprasminsite vakariene, ar rengsite šventę, trunkančią kelias dienas? „Jaunavedžiai dažniausiai renkasi apie 3 kg sveriantį aukštą šakotį, bet didesnėms, apie 100 žmonių vestuvėms, galima rinktis didesnį raguotį – iki 5 kg. Didesniam žmonių kiekiui labai tinkamas variantas ir du šakočiai po 3 kg“, – patirtimi dalinasi E. Kundrotavičienė.

„Biržų duonos“ nuotr.


Savo kepyklėlei vadovaujanti Laimutė Sadauskienė teigia, kad iš jos įmonės 100 asmenų vestuvėms dažniausiai užsakomas net 15 kg svorio apie 1 metro aukščio kepinys: „Sakyčiau, kad tokiam kiekiui reikėtų ne mažesnio nei 10 kg šakočio, bet, žinoma, priklauso, kokios vestuvės. Gal tik vienos dienos, tuomet ir 5 kg gali būti per daug.“

Populiarėja ir dar viena tendencija – jaunavedžiai kaip simbolines padėkos dovaneles savo svečiams vis dažniau renkasi įteikti miniatiūrines, vos 120 ar 150 gramų sveriančias šakočių versijas. Kaip pasakoja L. Sadauskienė, netrūksta ir tokių, kurie pageidauja netradicinio šakočio pateikimo: „Dalis porų nori, kad šakotis būtų supjaustytas mažais vieno kąsnio gabaliukais ir sudėtas į taures, nes pjaustant šakotis trupa ir ant stalo gali palikti ne patį gražiausią vaizdą.“

Tad šįkart posakį „kiek žmonių – tiek ir nuomonių“ galime perfrazuoti į „kiek jaunųjų – tiek ir pageidavimų“. Vis dėlto, kad spygliuotų desertų pasaulyje planuojantiems vestuves ar kitas dideles šventes susigaudyti būtų lengviau, išskyrėme kelis esminius patarimus.

Patarimai:

  1. 100 žmonių vestuvėms rekomenduojama rinktis 5 kg arba kelis mažesnius šakočius. Šiai šventei populiaru rinktis ir didesnį 10 ar 15 kg šakotį, tačiau reikėtų atsižvelgti į kitų desertų skaičių šventėje ir šventės trukmę.

  2. Verta pagalvoti ir apie mažus, gražius, specialiai gaminamus maišelius ar dėžutes – jei šakočio liks, jį svečiams supakuoti į namus bus daug patogiau nei tortą.

  3. Miniatiūriniai 120-150 g šakočiai populiarūs kaip padėkos dovanėlės svečiams.

  4. Specialiai progai šakotį rekomenduojama užsisakyti prieš mėnesį.

  5. 1 kg šakočio kaina svyruoja nuo 9 iki 25 eurų. Kaina priklauso nuo rūšies ir puošybos elementų.

Kainų pavyzdžiai:

„Biržų duona“ – apie 9,00 Eur/kg už šakotį be papuošimų.

Jūratės Gulbinienės įmonėje – 12-25 Eur/kg: sviestinis šakotis – apie 17,5 Eur/kg, margarininis šakotis – apie 15 Eur/kg. Minimalūs papuošimai papildomai kainuoja apie 2 eurus.

Laimutės Sadauskienės individuali įmonė – 15 Eur/kg už sviestinį šakotį be papuošimų.

bottom of page