top of page

Šviesus ir tamsiai rudas cukrus: ar galima vieną keisti kitu?


rudasis cukrus
Unsplash.com nuotr.

Yra ilgiausias sąrašas daiktų, kurie turi būti po ranka, nes jų prireikia kasdien. Tai ir kava, ir dantų pasta, kiaušiniai, sviestas, tualetinis popierius... Ir, žinoma, cukrus. Rūpesčių ir svarbiausių dalykų kasdien yra tiek daug, jog savaime suprantama, kad susiruošę kažką iškepti, tikrai ne visada po ranka turėsite vertingą pasirinkimą – ir šviesiai, ir tamsiai rudą cukrų. Greičiausiai turėsite tik baltojo cukraus.


Kartais tai gali sunervinti, nes kai kurie receptai reikalauja" šviesaus, kiti – tamsaus rudojo cukraus. Bet gera žinia ta, kad ir šviesiai, ir tamsiai rudą cukrų galima keisti vieną kitu tai nesugadins nei sausainių, ne trupinių pyrago, nei bananų duonos.


Rafinuotas rudasis cukrus (kitaip nei žaliavinis rudasis cukrus, pavyzdžiui, turbinado ar muscovado) yra tiesiog baltasis cukrus, į kurį papildomai įdėta melasos. Melasa tai klampus skystis, šalutinis produktas perdirbant cukrinius runkelius ar cukranendres į cukrų. Ji yra tiršta, tamsiai rudos spalvos, saldi, aitraus skonio. Šviesiai ir tamsiai rudas cukrus skiriasi kaip tik melasos kiekiu. Tamsiai rudame cukruje jos yra beveik dvigubai daugiau nei šviesiame (maždaug 6,5 proc. ir 3,5 proc.), todėl tamsiai rudas cukrus turi sodresnį karamelės skonį.


Nors šviesiai ir tamsiai rudą cukrų kepiniuose galima keisti vieną kitu, visgi jie nėra visiškai lygiaverčiai. Jeigu naudosite tamsiai rudą cukrų, kai pagal receptą reikia šviesaus, galutinis produktas turės ryškesnį skonį ir bus tamsesnės spalvos, be to, gali turėti įtakos ir kepinio tekstūrai. Melasa yra rūgštinis produktas, kuris reaguoja su kepimo soda, tad jeigu vietoj šviesaus naudojate tamsiai rudą cukrų, kepinys gali pakilti ir išsipūsti labiau nei reikėtų. Kaip tik dėl to sausainiai gali atrodyti kitaip nei nuotraukoje arba tie, kuriuos kepė draugė.



Kuo daugiau rudojo cukraus reikia pagal receptą, tuo didesnį poveikį turės jo pakaitalas. Jeigu maišysite marinatą, ir tamsiai rudą cukrų pakeisite šviesesniu, nieko baisaus nenutiks. Bet jeigu kepsite trupinių pyragą, kuriam reikalingas milžiniškas" puodelis tamsiai rudo cukraus, būtų geriau, jeigu kaip tik tokį ir naudosite, priešingu atveju skonis bus stipriai kitoks, nei turėtų būti.


Jeigu neturite laiko smulkmenoms ir subtilybėms, verčiau turėkite namuose šviesiai rudo cukraus. Jis įprastesnis kepiniuose ir universalesnis dėl subtilesnio skonio. Daugelis garsių kepėjų kaip tik jį naudoja kurdami savo receptus.


Tad, jeigu ruošiatės eiti apsipirkti, įrašykite šviesiai rudą cukrų į pirkinių sąrašą. Bus ramu.




Parengta pagal www.bonappetit.com

Naujausi įrašai

bottom of page