top of page

Renesansas Šiauliuose: prancūziški „LEJA“ desertai garsėja toli už miesto ribų

Būtų galima drąsiai sakyti, kad pastaruosius porą metų Šiauliuose vyksta maisto renesansas, ir jau vargiai beišgirsi, kad Šiauliuose nėra, kur pavalgyti. Vienu šio renesanso pradininkų tikrai galima laikyti restoraną „LEJA“.

Restoranas LEJA Šiauliuose
Vytautės Ribokaitės nuotr.

Į prabangiai atrodančią vietą ryžtąsi užsukti ne visi, tačiau bijoti neverta – interjeras bei maistas spinduliuoja šiluma ir jaukumu, tad „LEJA“ įtiks tiek norintiems papietauti su draugais, tiek praleisti romantišką vakarą. O bene labiausiai čia verta užsukti paragauti desertų – jais restoranas jau seniai spėjo išgarsėti už Šiaulių ribų.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


„LEJA“ – šeimos verslas, už kurio stovi mama ir sūnus, Algirdas ir Kristina Žiogai. Vos įžengus į jau trečius metus skaičiuojantį restoraną, stebina dėmesys detalėms, šilta ir jauki atmosfera. Kaip teigia Algirdas, paprasčiausiai jiems patiems trūko gražios, kamerinės aplinkos. Ir aplinka restorane tikrai traukia akį – ji čia tokia pat svarbi kaip ir geras maistas. Tačiau pasidomėjus, kokio dizainerio viziją čia matome, paaiškėja, kad viską kūrė patys savininkai. Algirdas papasakoja, kad tą patį „LEJA“ vardą turi ir jų šeimos kur kas seniau už restoraną gyvuojantis interjero salonas. Taigi, viskas ir yra atkeliavę iš jo, o ir įkvėpimas restoranui atėjo iš interjero parodų bei salonų keliaujant po tokius užsienius kaip Paryžius ir Jungtinė Karalystė.

Dėmesį atkreipė ir į tai, kad pietų metu prie staliukų sėdi daugiausiai moterys. Bet Algirdas neslepia, kad kuriant restoraną, pirmiausiai ir buvo galvota apie jas: „Šiauliuose trūko vietos, į kurią merginos ir moterys galėtų ateiti ne tik pavalgyti, bet neskaičiuojant laiko jį praleisti  gražioje aplinkoje. Pasipuošti, ir žinoti, kad viduje bus šilta ir jauku.“

Algirdas džiaugiasi, kad prisideda prie Šiaulių centro atgimimo, o dar kitų atsidariusių restoranų pagalba Šiauliuose atgyja „ėjimo į miestą“ kultūra. Atsiradus daugiau skanių vietų, atsirado ir suvokimas, kad išėjimas į miestą sukasi ne vien apie maistą, bet ir apie gerą laiką galbūt viename restorane papietavus, o į visai kitą nuėjus suvalgyti deserto.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Paklausus apie pagrindinį meniu, restorano savininkų filosofija atitinka tai, ką šiauliečiai mielai renkasi: paprastą, tačiau skanų maistą. Pirmąjį meniu restoranui kūrė šefas Gian Luca Demarco, o vėliau Kristina ir Algirdas ėmė tobulinti meniu patys. „Meniu neatnaujiname reguliariai, tačiau bent du kartus į metus tikrai įtraukiame naujų patiekalų. Stengiamės stebėti, ko pageidauja mūsų svečiai. Štai vasarą susilaukėme pastabų iš užsieniečių, kad neturime veganiškų patiekalų. Tad neseniai, prasidėjus naujiems metams, įtraukėme ir veganiškų pasirinkimų. Taip pat ir veganiškų desertų“, – pasakoja Algirdas.

Kalbai pasisukus apie veganizmą ir žymiuosius desertus, šiuos du dalykus supa įdomybė, kurią apie „LEJA“ žino ne visi – pats Algirdas ir yra restorano konditeris (angl. pastry chef), tačiau… jis taip pat yra veganas. Taigi, jis kuriamų desertų, į kuriuos įeina tokie ingredientai kaip, tarkime, maskarponės sūris, neragavo nei karto nuo pat restorano įkūrimo pradžios. Konditeris atskleidžia, kad viską ragauja mama. O kas su kuo dera, Algirdas žino tiek intuityviai, tiek iš patirties.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Visgi virtuvėje suktis „LEJA“ įkūrėjas iš pradžių tikrai neplanavo, nes baigė vadybos studijas, kūrė internetines svetaines, dar vėliau tapė paveikslus, kuriuos galima pamatyti restorane. Tačiau vasarą padirbęs viename Palangos restorane, atrado susidomėjimą maistu. Iš esmės Algirdas yra savamokslis šefas: baigė kelis kursus, kad nušlifuotų techniką, o toliau receptus iki dabar kuria pats. Arba išbando močiutės receptus, kadangi ir ji yra buvusi konditerė.

„Kai pirmą kartą pamačiau, kaip dirba konditeriai, man tai labai patiko: švariai ir tvarkingai. Konditerijoje yra daug kūrybos, estetikos, kruopštumo – to ir man norėjosi,“ – mintimis dalijasi savininkas. Labiausiai jis vertina prancūziškus desertus, tad būtent tokius ir galite rasti restorane.

Rausvojo tuno tartaras su putpelės kiaušiniu, imbieru, wasabi ir wakame. Vytautės Ribokaitės nuotr.


Meniu. Pažintį su „LEJA“ galite pradėti nuo tikrai ne visur sutinkamo silkės tartaro su wasabi ledais ir keptu kiaušiniu (7,00 EUR), o jei artimesnis labiau tradicinis variantas – rausvojo tuno tartaro su putpelės kiaušiniu, imbieru, wasabi ir wakame žolelėmis (10,00 Eur).

Jei norisi veganiško varianto, atsakymas, be abejo, būtų užkeptas baklažanas, pamidoras, paprika ir veganiškas sūris (6,00 Eur). Toliau žvelgiant į veganiškas naujienas, verta išbandyti mini burgerius su falafeliais ir karamelizuotais svogūnais (6,00 Eur) arba keptus falafelius su humusu ir karamelizuotais svogūnais (8,00 Eur)

Lėtai kepta ančiuko filė slyvų padaže su kriaušėmis, patiekta su keptais moliūgais. Vytautės Ribokaitės nuotr.


Sriubų mėgėjams rekomenduojama paragauti grybų sriubos su maskarpone ir lazdynų riešutais (4,50 Eur). Beje, čia visais metų laikais, visą dieną rasite ir šaltibarščių su putpelės kiaušiniu ir apkeptomis bulvėmis (4,00 Eur).

Bene populiariausias restorano patiekalas, kuris šiek tiek patobulintas gyvuoja nuo įkūrimo pradžios – lėtai kepta ančiuko filė slyvų padaže su kriaušėmis, patiekiama su keptais moliūgais (15,00 Eur). Kitas gardus ir mėgiamas pasirinkimas būtų jautienos medalionas su vyno padažu, morkomis ir smidrais (16,60 Eur). O norintiems šio to lengviau rekomenduojamos salotos su ožkų sūriu „Chevre“, apelsininiais burokėliais, pinijų riešutais bei karamelizuotais svogūnais (6,50 Eur).

Kairėje – mėlynių „sūrelis“. Dešinėje viršuje arčiau prie lango – mangų desertas, šalia jo – su kava ir sūria karamele, o paskutinis trijulėje – pistacijų ir aviečių; apačioje – veganiško šokoladinio torto gabaliukas. Vytautės Ribokaitės nuotr.


Pagaliau galima pereiti ir prie desertų. Jie dažnai rotuojami tiek pagal sezoną, tiek pagal svečių norus: „Būna, ateina metas, kai kažkurio deserto nebeperka, tai įtraukiame ką nors naujo. Bet praeina kiek laiko, ir žmonės sugrįžta tų pačių desertų, klausia, o kur gi šitas ar kitas – pasiilgsta. Vienas iš topų yra močiutės aguoninis desertas“, – šypteli Algirdas.

Deja, mums aguoninio deserto išvysti nelemta (tikriausiai išpirktas), tačiau vitrinoje matosi kiti penki gardžiai atrodantys pasirinkimai: mėlynių „sūrelis“, mango desertas, šalia jo – pistacijų ir aviečių, o greta dar vienas su sūria karamele ir kava. Visi gaminti su maskarpone. Sužinome, kad ingredientams keliami aukšti reikalavimai: minimalus cukraus kiekis ir „švari“ sudėtis. Visų minėtų desertų kaina – 4,00 Eur. Tiesa, šalia jų dar galima pastebėti ir jaukiai pūpsantį veganiško šokoladinio torto gabaliuką (3,50 Eur).

Adresas: Vilniaus g. 138, Šiauliai

Darbo laikas: I-VII 11:00-23:00

„Facebook“ puslapis: ČIA

Naujausi įrašai

bottom of page