top of page

Šefas A. Kubiliaus įspūdžiai iš legendinių Niujorko restoranų

Keturios kruopčiai suplanuotos dienos ir septyni Niujorko restoranai, kuriuose apsilankymas neretai buvo derinamas su jų vadybininkais ir šefais. Galimybė ne tik paragauti išskirtinių patiekalų, bet ir iš arti pamatyti virtuvės darbą – iš tokios kelionės neseniai sugrįžo braserijos „14 Horses” šefas Andrius Kubilius, drauge su UAB „Nordic Food Republic“ vadovu Niels Peter Pretzmann ir kolega bei restorano „Nineteen18“ šefu Matu Paulinu. Savo įspūdžiais jis sutiko pasidalinti su VMGonline.lt.


Kaip pasakoja A. Kubilius, kulinarinė kelionė prasidėjo „Blue Hill at Stone Barns“ restorane, kuriam vadovauja Danas Barberis. Šis šefas dirbo Prezidento Baracko Obamos Kūno rengybos, sporto ir mitybos taryboje, yra pelnęs ne vieną apdovanojimą, 2009 metais žurnalo „Time“ buvo įtrauktas į 100 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą. 2014-aisiais jis išleido knygą „The Third Plate: Field Notes on the Future of Food“ .





„Blue Hill at Stone Barns“ restoraną šefas A. Kubilius apibūdina kaip išskirtinę vietą. „Šiame restorane viskas gaminama tik iš vietoje užaugintų produktų, ir, žinoma, atsižvelgiant į sezoniškumą. Restoranas, įsikūręs buvusioje Rockfelerių fermoje, visai šalia Niujorko, išsiskiria unikalia filosofija bei stengiasi laikytis zero waste politikos, tam jie net patys gamina porcelianą ar anglis iš nepanaudotų galvijų kaulų“.





Dar vienas įsimintinas pavadinimas sąraše – legendinis „Eleven Madisson Park“ restoranas. „Čia viskas veikia nepriekaištingai tarsi šveicariškas laikrodis, tiek aptarnavimas, tiek maistas. Mažiausios detalės apgalvotos ir suasmenintos, čia tikrai pasijauti ypatingas“, – įspūdžius pasakoja pašnekovas. Be šių restoranų, A. Kubilius su kolegomis aplankė „Blue Smoke“, „Union Square Cafe“, Intersect by Lexus“, „Gramercy Tavern“, The NoMad Restaurant“ ir suskaičiavo išragavęs apie 75 patiekalus.




Šefas patikina, kad nors aplankytos vietos buvo skirtingos, visur nustebino begalinis rūpestis svečiu bei išskirtinė produktų kokybė. Nesvarbu, ar tai būtų fine dining restoranas, ar baras: „Iš Niujorko parsivežėme idėjų ir pojūčių apie produktų šviežumą ir natūralumą. Visiškai nepriklausoma nuo produkto – šukutės, sviestas ar daržovės – didžiausias dėmesys skiriamas visų jų kokybei. Dabarties tendencija yra nesivaikyti tendencijų, o susikoncentruoti į geriausią įmanoma produktą“.





Pasisėmęs naujų idėjų ir įspūdžių už Atlanto, A. Kubilius jau netrukus naujus įspūdžius žada ir braserijos „14 Horses“ svečiams – vasario 16 dieną bus pristatomas naujas meniu. Tačiau šefas patikina, kad nors data ir simbolinė, restoranas aklai neprisiriša prie lietuviškumo, istorijos ar tradicijų.

„Norime, jog meniu išsiskirtų ne skirtingų skonių lėkštėje kiekiu, o išryškintų vietinių produktų skonius ir subtilius jų derinius, todėl patiekalų ingredientus apribosime iki penkių lėkštėje. Gryni skoniai ir originalios gamybos technikos yra tai, ką norime pristatyti savo naujuoju meniu“, – intriguoja šefas.

Naujausi įrašai

bottom of page