top of page

Šefai pataria, kaip išsirinkti tinkamiausią restoraną

Kiek kartų išsirinkus restoraną pagal nuotraukas ir meniu teko visiškai nusivilti tuo, ką pamatėte ir ragavote? Jei atsakėte teigiamai, Finedininglovers.com paruošė patarimų ir kriterijų sąrašą pagal virusine tapusią užsienio šefų diskusiją Reddit.com. Jais besivadovaudami iškart suprasite, valgyti tame restorane ar bėgti kuo toliau. Kas geriau išmano restoranų užkulisius, jei ne šefai. Faktas.

Stebėkite personalą

Visuomet smalsiai apžvelkite, kaip tarpusavyje bendrauja darbuotojai. Jei nesusidaro įspūdis, kad jie pikti, irzlūs ar pernelyg pavargę, tuomet dažniausiai tai reiškia, kad restorane viskas vyksta sklandžiai, įskaitant virtuvę. Restoranas, kuris geba išvengti vidinio chaoso, greičiausiai tieks ir tinkamai paruoštus patiekalus, mat gebėdami pasirūpinti sklandžia komunikacija, atsakingai žvelgs ir į maistą. Verta turėti omenyje, kad dažnai sklandžiausiai dirba maži šeimų restoranai.

Jei visgi šypsenų nematyti, padavėjai bendrauja nekantriai ir irzliai, verčiau eikite kitur, nekalbant apie tai, jei matote piktai nusiteikusius veidus. Eikite kitur, net jei pastebite tik apatiją ir tylą tarp darbuotojų – greičiausiai tai reiškia, kad komunikacija ne tik kad nevyksta sklandžiai, bet nevyksta apskritai. Tokiu atveju tarp darbuotojų gali būti susikaupusių daug neišsakytų emocijų, o pyktis geram maistui dar nėra padėjęs. Jūs tikrai norite būti ten, kur net jei dirbantieji yra pavargę nuo didelio žmonių srauto, tačiau klientus vis vien pasitinka maloniai – vadinasi, ten jiems dirbti gera.

Galiausiai, jei liekate nepatenkinti maistu, paprašote padavėjo jį grąžinti į virtuvę, o šis išsisukinėja, vakarienę taip pat būtų geriau nutraukti arba į tokį restoraną nebegrįžti. Mat dažniausiai padavėjai bando išsisukti nuo maisto grąžinimo bijodami virtuvės šefo. O kritikos nepriimantis šefas – mažai tobulėjantis šefas.

Valerijos Stonytės nuotr.


Atkreipkite dėmesį į grindis

Retas apie tai susimąsto, tačiau patartina vengti restoranų, kurių visos grindys išklotos kilimais. Kilimai yra labai nehigieniški: juose ilgainiui ima knibždėti daugybė bakterijų ir erkučių, kaupiasi dulkės, o kur dar nusėdantys ir sunkiai pašalinami maisto likučiai ar gėrimų dėmės. Be to, interjerai su pilna kilimine danga retai atrodo gerai, o neskoningas interjeras greičiausiai reikš ir ne patį geriausią maistą.

Ar ne per garsiai?

Muzika gal ir nepadarys įtakos maistui, tačiau vakarą tikrai gali sugadinti. Sutikite – kai kuriuose šių dienų restoranuose muzika groja tikrai per garsiai. Niujorko maisto kritikai savo atsiliepimuose netgi pradėjo žymėti decibelų lygį, o neseniai atsirado mobili programėlė, kurioje galima pranešti apie „pernelyg garsius restoranus“.

Paskutinė inovacija, kurios restoranai griebiasi – lubų apmušimas kilimais. Ši tradicija į Italiją, Prancūziją ir kitas šalis plinta iš Maroko: ten beveik visuose restoranuose ant lubų ir sienų rasite daugiau ar mažiau kilimų. Sakoma, kad žmonėms tai patinka, nes jaučiasi jaukiau ir tarsi turėdami privačią erdvę, nors išties sėdi garsu pulsuojančioje aplinkoje šalia daugelio kitų svečių. Taigi, ieškokite arba mažesnių decibelų, arba kilimų ant lubų.

O gal meniu atsiversti net ir neverta…

…nes jis atrodo kaip knyga! Kalbame ne apie patį patiekalų sąrašą, o apie duodamo meniu išvaizdą. Tai nėra geras ženklas. Venkite vietų, kuriose meniu atrodo riebaluotas – į higieną čia greičiausiai žiūrima atsainiai. Galiausiai, nors ir keista, kad tokia praktika apskritai egzistuoja, šefai rekomenduoja nesirinkti restorano, kuris meniu naudoja ne savo gamintų patiekalų nuotraukas.

Tačiau svarbiausia – neprireiks nei stebėti darbuotojų ar grindų – atėję pirmiausiai užsukite į tualetą. Jei malonaus įspūdžio toli gražu nekelia – sprukite. Ne veltui yra sukurta net ir „Facebook“ grupė, kur lietuviai dalijasi tualetų nuotraukomis.

Naujausi įrašai

bottom of page