top of page

Įkalinti namuose: ką valgo Algis Kriščiūnas?


Garsus fotografas, menininkas ir muzikantas Algis Kriščiūnas šiandien irgi yra įstrigęs. Tik ne šeimos namuose Vilniuje, o namuose, kurie yra svajonių atostogų saloje Fuerteventūroje.

Algis, rašytoja, žurnalo Happy” redaktorė, Jurga ir judviejų dukra Paula saulėtas dienas leidžia tarp keturių sienų dirbdami įprastus darbus ir valgydami naminį maistą. Ką jie šiandien verda?



Algi, kaip ten gyvenate?

Gyvename kaip visada, išskyrus tai, kad negalime išeiti į lauką, tiksliau, galime, bet tik po vieną žmogų kartą per dieną. Galime išvesti šunį penkiasdešimt metrų nuo namo arba nueiti į supermarketą kažko nusipirkti, bet irgi protingai, t. y. negali eiti dešimt kartų. Ir būtinai turi pasiimti čekį, įrodantį, kad tikrai buvai parduotuvėje, o ne šiaip pasivaikščioti. Parduotuvėje visko pilna kaip visada, tik žmonių nėra.


Ar ispanus irgi buvo apėmusi atsargų pirkimo isterija?

Buvo matyti, kad prieš paskelbiant karantiną žmonės pirko daugiau, nei įprastai produktų, tačiau tuščių lentynų nebuvo. O dabar niekas į parduotuvę nesiveržia, kalnais maisto neperka. Tiesa, į parduotuvę, kuri yra maždaug tokio dydžio kaip Jeruzalės IKI, vienu metu įleidžia daugiausia penkiolika žmonių kiti laukia eilėje lauke. Anksčiau per garsiakalbius grodavo muzika, o dabar transliuojami informaciniai skelbimai, kaip elgtis, primenama, kad reikia išlaikyti trijų metrų atstumą, kad pardavėjų rankos dezinfekuojamos kas trisdešimt minučių. Be to, kiekvienam įeinančiajam į parduotuvę apsauginis ant rankų irgi papurškia dezinfekcinio skysčio. Žmonės labai sąmoningi, eilėse prie kasų stovi griežtai kas tris metrus ir niekam net mintis nešauna prieiti arčiau.

Žmonės ramesni ir niekas niekur neskuba.


Kaip karantinas pakeitė Tavo šeimos įpročius, ritualus?

Dabar kasdien Jurga verda pietus sriubą ar troškinį. Anksčiau kažkas kažkur vis išvažiuodavo, lėkdavo, Paula pietus valgydavo mokykloje. O dabar visi susėdame ir kartu pietaujame. Taip, šeiminiai pietūs atsirado per karantiną ir tai labai fainas dalykas.


Šaldytuvas turbūt pilnesnis nei įprastai?

Anksčiau į parduotuvę kartais eidavome tiesiog šiaip prasiblaškyti. O dabar einame tik kas keturias dienas, tad šaldytuvas natūraliai pilnesnis, tačiau ne dėl panikos, o kad nereikėtų dažnai vaikščioti. Vaikščioti nėra smagu: eini ir jauti, kad norisi namie būti, nes saugiau. Čia ne Lietuva, Lietuvoje dar nėra taip blogai. Ispanijoje jau mirė keturi tūkstančiai gyventojų.


Tų išėjimų turbūt trūksta kaip ir kavos kavinukėje ir pan.?

Nusipirkau kavos aparatą ir dabar kavą geriu namuose. Taip, labai trūksta.

Anksčiau turėjau ritualą ryte nuvedęs Paulą į mokyklą užsukti į kavinę puodelio kavos. Išgeriu kavos, parašau kokį tekstuką... Ir vakarais po visų darbų, pasportavęs nueidavau į kavinę pasėdėti, vienas pabūti. Dabar to nėra. Yra kaip yra.


Ar dabar maisto suvalgote daugiau?

Ne. Keista, bet netgi mažiau. Niekur neišeidami mes labai susitvarkėme dienotvarkę, dabar beveik nėra laisvo laiko, taigi ir progų užkandžiams. Diena prabėga taip greitai, kad šakės. Tik atsikėlei, kažką padarei, jau vakaro mankštelė ir viskas! Devintą eini į lovą su knygą, skaitai iki vienuolikos ir labanakt.


Kokių produktų visada turi būti Tavo šeimos šaldytuve?

Nė dienos neišgyventume be vandens, nes vandenį perkame: iš krano bėga neskanus, chemikalais apdorotas. Man visada turi būti avižų arba ryžių pieno paprasto negeriu. Ir kavos turi būti. Jurgai turi būti bulvių, burokėlių, morkų paprastų lietuviškų dalykų. Dar apelsinų, bet jų čia visada yra. Jurga dar labai mėgsta pomidorus. Parduotuvėje jie skanūs, bet turgelyje, iš žmonių, dar skanesni. Penktadieniais čia atvažiuoja turgelis, tad Jurga man sako: “O, reikia eiti.” Aš sakau: Gal išprotėjai į turgelį? Užsikrėsi!" Įsivaizduoju, kad visi turgūs kaip Lietuvoje, niekas higienos nesilaiko. Surizikuosiu”, – nusprendė Jurga ir išėjo su pirštinėmis, kauke ir akiniais. Bet, pasirodo, turgelyje tvarka kaip geriausioje parduotuvėje: pardavėja pati viską parenka, supakuoja į savo maišelius, pinigus reikia padėti ant stalo, ne į rankas: kad tik nebūtų jokio kontakto. Galvoju, kada gi mes taip užaugsime?


A.Kriščiūno šaldytuvas, A.Kriščiūno nuotr.

O Paulai? Ko šaldytuve turi būti jai?

Jai svarbiausia, kad būtų ledų. Parnešu ledų iš parduotuvės ir daugiau nieko nereikia. Čia visada vasarą, tai ledai labai tinka.


Būkime sveiki, saugūs ir #GaminkNamuose!


Naujausi įrašai

bottom of page