top of page

Į kovą su šalčiu ir tamsa: labai stilingų žvakidžių ir šviestuvų gidas

Įsivaizduokite: juoda naktis, nors pirštu durk, šėlsta audringa jūra – bangos laižo krantą, o vėjas negailestingai joms padeda. Su tokia kranto drama grumiasi švyturio šviesa. Jo spindulys kaip kardas skrodžia vandenį ir įspėja, kad pernelyg įsijausti nevalia. Panašiai ir namuose. Atšalus ir sutemus žvakės šviesa veikia kaip švyturys jūroje. Jaukiai atmosferai sukurti Suomijos gamintojas „iittala“ siūlo pasitelkti šviesą. Kas jau kas, bet skandinavai tikrai žino, kaip tinkamai pasitikti žiemą.

„Valkea“ žvakidė. „iittala“ nuotr.


Pradėkime nuo didžiausių naujienų. Liniją „Valkea“ dizaineris Harris Koskinenas sukūrė iš šešių spalvų klasikinių apvalios formos žvakidžių. Nes gerai aurai sukurti daug įmantrybių nereikia.

Rudens proga naujomis spalvomis nusidažė trys kolekcijos: „Kaasa“, „Nappula“ ir ikoniškoji „Ultima Thule“, šiemet mininti 50 metų jubiliejų. Apie pastarąją VMGonline.lt neseniai pasakojo plačiau.

Subtilumas – šis žodis kolekciją „Kaasa“ apibūdina bene taikliausiai. Apvalaus pūsto stiklo sostas, į kurį patupdyta arbatinė žvakutė, išsivystė iš tikrų tikriausio židinio. Šios linijos žvakidžių autorius, dizaineris Ilkka Suppanenas, kurio pirminiu įkvėpimo šaltiniu, ko gero, galima laikyti senovinį ugniakurą, kadaise buvusį nepakeičiamą navigacijos ženklą Suomijos jūreiviams.

Spalvų keturios, tarp kurių naujausia – skaidri su šiek tiek aukso.

„Kaasa“ ir „Nappula“ žvakidės. „iittala“ nuotr.


Naujoji „Kaasa“ žvakidė. „iittala“ nuotr.


Įkvėpimui reikia nedaug. Dizaineriui Matti Klenell užteko vieno apsilankymo stiklo muziejuje, po kurio jam gimė mintis sukurti plieninių žvakidžių „Nappula“ rinkinį. Tiesa, jį įkvėpė ne pats muziejus, bet jame išvysto stalo forma. Ji nebuvo įprasta. Simpatijos tam, kas sena, bet vis dėlto su modernumo prieskoniu – forma – susidėjo ir tapo „Nappula“.

Dydžiai du, bet spalvų gama labai plati: balta, raudona, Kioto raudona, mėlyna, samanų žalia, tamsiai pilka, vandens melsva, plieno.

Dabar apie naujienas, kurių šioje kolekcijoje netgi dvi. Pradėti galima nuo tos, kuri ypač tinka tamsiems advento vakarams ir Kalėdų laikotarpiui tiek stalui papuošti, tiek dovanoti. Tai – keturšakė žvakidė, suteiksianti dar daugiau šviesos. Rinkitės iš dviejų spalvų: baltos ir tamsiai pilkos.

Taip pat „Nappula“ plienines žvakides papildė pilkos ir samanų žalumą primenančios žvakidės iš stiklo. Puikus modernios klasikos pavyzdys. „iittala“ nuotr.


Dar vienas grynuolis – kiekvieną darbo stalą ar lentyną papuošiantys šviestuvai „Leimu“. Yra kelių dydžių modeliai: didesnieji, vidutiniai ir naujiena, kurią derėtų akcentuoti kiekvienam dizaino gerbėjui, net trijų atspalvių mažesnės (240×165 mm) vario, pilkos ir samanų žalios spalvos. Šių lempų autorius Magnusas Pettersenas sujungė tvirtą betoną, panaudodamas jį kaip pagrindą, ir, žinoma, stiklą, kurio forma primena lempos gaubtą.

Ugnis ir ledas. Šiluma ir šaltis. Šias dvi kontrastingas jėgas vienija grublėtas ir ledą imituojančio paviršiaus „Ultima Thule“ žvakidės. Egzistuoja netgi legenda, kuri pasakoja, kad „Ultima Thule“ buvo vadinama tolima sala šiaurėje. Sniegu ir ledu padengtą lopinėlį graikai laikė pasaulio kraštu.

Ši žvakidžių linija, kaip ir kiti Tapio Wirkkala, kūriniai alsuoja atšiauraus grožio Laplandija. Šiemet ši pati garsiausia jo kolekcija mini 50 metų jubiliejų, o serija pasipildė dviem naujais atspalviais – lietaus pilkumo (angl. rain) ir pilku (angl. grey).

Šviestuvai „Leimu“. „iittala“ nuotr.


Jau minėtas dizaineris H. Koskinenas tarptautiniu mastu ypač žinomas dėl vieno savo kūrinio – 1999 m. sukurtos pūsto stiklo žvakidės „Lantern“. Už plono viengubo stiklo rusenanti natūrali liepsna tarsi kybo ore. Šis dizaino objektas, tikrai interjero puošmena Frankfurto dizaino parodoje buvo įvertintas išskirtiniu apdovanojimu. 2013 m. pasirodė patobulinta „Lantern“ versija – ją papildė elektros instaliacija, leidusi šviestuvą statyti pačiose įvairiausiose vietose.

Šviesos skleidėjus derinkite ne tik pagal spalvas (skaidrią, baltą ir vario), bet ir dydžius.

„Ultima Thule“ žvakidės. „iittala“ nuotr.


Dar neišsirinkote mėgstamiausių? Galbūt jums patiks ledo skulptūras primenančios „Festivo“? Ar prasiskverbiančiais šviesos spinduliais žavinčios „iittala X Issey Miyake“ žvakidės? O gal „Fire“? Paprastumu ir ryškia spalvų gama paperka „Kivi“, o praktiškumą šlovinantys įsimylės „Kastehelmi“ – žvakių sostuose savo vietą ras įvairiausios smulkmenos.

Čia jau ir sustokime. Dar kartą: šviesa yra neatskiriama šiaurietiško gyvenimo dalis. Būtent ji tamsųjį sezoną ir šaltus vakarus padeda prisijaukinti. Jei nekenčiate žiemos ir dėl to norite kraustytis ten, kur šilčiau, verčiau čia susikurkite erdvę, kurioje gera būti kiaurus metus.


Šiuos ir kitus „iittala“ gaminius rasite www.ginalasinterjeras.lt

Naujausi įrašai

bottom of page