top of page

Čia patenka tik išrinktieji. Unikalūs VMG kadrai iš „iittala“ stiklo gamyklos

Alfas Ivanauskas, viešėjęs „iittala“ gamykloje Suomijoje, turėjo neeilinę galimybę iš arti pamatyti, kaip gimsta didelio populiarumo sulaukiantys „iittala“ stiklo dirbiniai ir, žinoma, garsioji dizaino ikona – Alvar Aalto vaza. Unikalūs kadrai iš toli gražu ne kiekvienam atveriamos gamyklos – išskirtiniame fotoreportaže.

Alfas Ivanauskas turėjo unkalią galimybę susipažinti su "iittala" gaminių stiklo pūtimo procedūra. Valerijos Stonytės nuotr.

Alfas Ivanauskas turėjo unikalią galimybę susipažinti su „iittala“ gaminių stiklo pūtimo procedūra. Valerijos Stonytės nuotr.


Iki šiol niekas aiškiai nežino, kas konkrečiai įkvėpė Alvar Aalto sukurti būtent tokią vazos formą, kurios nesumaišysi su jokia kita. Alvar iš tiesų galėjo būti įkvėptas ežerų, pakrančių linijų, nuostabaus Suomijos kraštovaizdžio. Nepaisant to, ką kiekvienas iš mūsų pamatome žvelgdami į šią gyvasties kupiną modelį ir besikeičiančias spalvas, forma ir dizaino idėja išlieka originali.


Agency_Leroy_Iittala_2015_AlvarAalto-Vase_web-sRGB

Vienas didžiausių šiuolaikinės architektūros ir skandinaviškojo dizaino kūrėjų Alvar Aalto teigė, kad dizainas turi išgyventi kasdienius iššūkius ir pokyčius laike taip, kad nepakitęs gyvuotų keičiantis trumpalaikėms madoms ir būtų perduodamas iš kartos į kartą. Jo žodžiai buvo pranašiški.

"iittala" gamyklos Suomijoje užkulisiai.

„iittala“ gamyklos Suomijoje užkulisiai. Valerijos Stonytės nuotr.


Šiandien, praėjus 80 metų nuo pirmosios Alvar Aalto vazos gimimo (garsiosios Aalto vazos era prasidėjo dar 1936 m., o dar kitais metais ji buvo pirmą kartą pristatyta pasaulinėje Paryžiaus parodoje), VMG komanda savo akimis gali stebėti, kaip iš stiklo liejama, pučiama ir savo trapias, aptakias formas įgauna ši garsioji vaza.

Pagaminti vienai unikaliai vazai reikia 7 patyrusių stiklo meistrų. Valerijos Stonytės nuotr.

Pagaminti vienai unikaliai vazai reikia 7 patyrusių stiklo meistrų. Kadrui pozuoja vienas jų. Valerijos Stonytės nuotr.


Pamatę sudėtingą ir kruopštų jos gamybos mechanizmą „iittala“ stiklo fabrike, Suomijoje, suprasite, kad šis šedevras legenda virto ne veltui. Tai – kūrinys, kuriame susilieja dizainas, mada, rankų darbas, technikos laimėjimai ir istorija. Tik iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad gamykloje indai gimsta greitai ir be didelių pastangų, didžiąją dalį darbo patikint technologijoms. Iš tiesų viskas kur kas sudėtingiau. Pagaminti vienai unikaliai Aalto vazai reikia tikrai didelės komandos ir ypatingų sąlygų: net 7 patyrusių stiklo meistrų, 12 darbo etapų, 1100 °C ir tai užtrunka 30 valandų.

"iittala" gamykloje kiekvienas gaminys kuriamas pagal griežtą ir laiko patvirtintą instrukciją. Valerijos Stonytės nuotr.

„iittala“ gamykloje kiekvienas gaminys kuriamas pagal griežtą ir laiko patvirtintą instrukciją. Valerijos Stonytės nuotr.


Gamyklos darbuotojai, nuo stiklo amatininkų iki produktų kokybės tikrintojų, žino – kiekvienas jų žingsnis ar veiksmas, atliekamas pagal griežtą instrukciją, bet nepamirštant kūrybos, galiausiai virs dizaino šedevru. Ir tai – viena pagrindinių motyvacijų dirbti su meile, atiduodant visas jėgas. Juk kurti ilgaamžį, nesenstantį grožį norėtų kiekvienas iš mūsų.

"iittala" gamyklos Suomijoje užkulisiai. Valerijos Stonytės nuotr.

„iittala“ gamyklos Suomijoje užkulisiai. Valerijos Stonytės nuotr.


„iittala“ gamykla – tarsi didelis gyvas organizmas. Kiekvienas jos narys dirba dėl vienintelio tikslo – kad „iittala“ produktų gerbėjai visame pasaulyje galėtų džiaugtis unikaliais indais ir dizaino puošmenomis.

"iittala" fabriko Suomijoje užkulisiai. Valerijos stonytės nuotr.

„iittala“ fabriko Suomijoje užkulisiai. Valerijos Stonytės nuotr.


Nors gamykloje laikomasi ilgamečių gamybos tradicijų, kai kurie pokyčiai – neišvengiami. Pavyzdžiu, anksčiau Alvar Aalto vaza buvo liejama iš ežere mirkyto ąžuolo pagamintoje formoje, dabar ši forma gaminama jau iš plieno.

Alvas Aalto vazos forma anksčiau buvo gaminama iš ąžuolo. Valerijos Stonytės nuotr.

Alvar Aalto vazos forma anksčiau buvo gaminama iš ąžuolo. Valerijos Stonytės nuotr.


Fabrike taip pat darbuojasi „iittala“ kokybės inspekcija, kuri kruopščiai tikrina kiekvieną gaminį. Pamačius nors menkiausią trūkumą ar neatitikimą aukščiausiems kokybėms standartams, gaminys sudaužomas ir keliauja į specialią brokui skirtų šiukšlių dėžę.

Kokybės inspekcijai užfiksavus nors menkiausią broką ar neatitikimą aukščiausiems "iittala" gaminiams taikomiems kokybėms standartams, gaminys negailestingai sudaužomas. Valerijos Stonytės nuotr.

Kokybės inspekcijai užfiksavus nors menkiausią broką ar neatitikimą aukščiausiems „iittala“ gaminiams taikomiems kokybėms standartams, gaminys negailestingai sudaužomas. Valerijos Stonytės nuotr.


Stebėdamas gamyklos užkulisius iš vidaus, Alfas Ivanauskas tikino: „Turbūt penkerius metus svajojau čia patekti, ir pagaliau pavyko. Kai pamatai viską savo akimis, supranti, jog čia – tikrai ne šiaip sau gamykla, o tikra stiklo kulinarija. Jeigu nebūčiau ten, kur esu, viena iš veiklų tikrai būtų IITTALA manufaktūra. Pamatęs viską savo akimis, tik dar kartą įsitikinau, kodėl tai – vienas mėgstamiausių mano prekės ženklų.“

Alfo įspūdžius „iittala“ gamykloje galite stebėti šiame VIDEO.

Visą Alvar Aalto kolekciją galite apžiūrėti ČIA.


iittala-200px

Naujausi įrašai

bottom of page