top of page

Viskas apie tobulus kūčiukus (+ originalus ir tradicinis receptai)

Visi savo kailiu žinome, kaip greit prabėga lapkritis, ateina gruodis ir užpuola didžiosios šventės, kurių metu prireikia pademonstruoti savo išmonę ir tai, kaip patobulėjote per metus. Norint išvengti šventinio jaudulio, niekuomet ne per vėlu ruoštis! Gera naujiena ta, kad dėl skaičiaus „dvylika“ galvos nė neverta kvaršinti. Anot etnologės Gražinos Kadžytės, jeigu ant stalo būtų ir trys patiekalai – tai nėra blogai, nes stalas nėra pagrindinė šventės apeigų dalis. Etnologės ir klausiame, kaip turime būti pasiruošę Kūčioms.

Kaip turėtų atrodyti Kūčių stalas?

Kiekvienoje šeimoje kiekvienas Kūčių stalas yra vis kitoks. Tik, savaime suprantama, jo nereikia perspausti nei į vieną, nei į kitą pusę. Negali būti nei per didelės laisvės, nei per didelio suvaržymo – tiesiog natūralus buvimas. Negalime sakyti, kas turi būti ir ko neturi būti. Kūčios yra tai, ką užsiauginame šioje žemėje. Žmonės sako, kad jiems Kalėdos kvepia mandarinais ir jie pasąmoningai supranta, kad mandarinai yra dedami ant stalo. Per Kalėdas atsiranda daugiau atsivežtinių dalykų.

O mėgstamieji kūčiukai – koks yra jų vaidmuo?

Kūčiukai – tai žaidybinis elementas, o ir jų pavadinimas atsirado visai neseniai. Rašytiniuose šaltiniuose jie buvo vadinami meškos riešutėliais. Viena vertus, kūčiukai yra labai patogus dalykas. Tikrieji kūčiukai yra gaminami tik iš miltų ir vandens, todėl juos galima užpilti saldžiu vandeniu, valgyti ir su sūresniu ar rūgštesniu patiekalu. Kūčiukų būdavo prikepama labai daug, bet kaip ir matome tradicijoje – jie yra valgomi vakaro pabaigoje. Valgoma ir šio, ir to, bet apeiginis dalykas yra po maldos laužomas kalėdaitis. Dalijantis kalėdaičiu yra dėkojama už praėjusius metus ir linkima gero kitais metais. Kai pasidalijama kalėdaičiu, ta pirmine duona, tada būdavo saikingai ir po nedaug ragaujama likusio maisto, nes šeimininkės ruošdavo tik po nedidelį dubenėlį maisto, bet ir tada, kai šeimose būdavo po keliolika žmonių. Visi turėdavo paragauti iš to dubenėlio, ir dar, kaip sakoma, palikti vėlėms, mūsų protėviams. Kai pereinama prie saldaus stalo – kisieliaus, medaus – jau žaidžiama ir su kūčiukais, pvz., skaičiuojamos poros.

Ruošiant saldų stalą Alfas skatina būti originalesniais ir pasigaminti, pavyzdžiui, ledų su kūčiukais


O štai ir tradicinis kūčiukų receptas


kuciukai

P. S. Kad šiemet Kalėdos niekam nekeltų jokio streso, „Virtuvės mitų griovėjai“ nusprendė jas atšvęsti anksčiau. Tiksliau – pasirepetuoti. Repeticijos kulminacija – lapkričio 18 dieną. Tiesiogiai iš VMG studijos Jūsų laukia Kalėdų stalo patiekalų receptai, dekoracijos, patarimai ir, žinoma, pašnekesiai. Generalinę Kalėdų repeticiją galėsite tiesiogiai stebėti „AŠ Ikona“, „Virtuvės mitų griovėjų“, VMGonline.lt, ir „Verdu ir kepu“ feisbuko paskyrose. Transliacija vyks lapkričio 18 d. nuo 11 iki 18 val.

Naujausi įrašai

bottom of page