top of page

Visada svajojote iškepti tobulą sūrio pyragą? Atskleidžiame, kaip tai padaryti



Desertinėje jus jau nužvelgia kreivai, nes eilinį kartą atskuodėte savo mėgstamo gabalėlio čyzo? Turite du pasirinkimus – arba pamiršti gėdą, arba išmokti pasigaminti sūrio pyragą namuose, ir jokie žvilgsniai sąžinės nebegrauš.

Dėl vieno populiariausių pyragų pasaulyje konsultuojamės su žurnalo „Verdu ir kepu“ vyriausiąja redaktore Elžbieta Monkevič. Ji pradeda nuo patarimų, kaip nustatyti, ar sūrio pyragas yra tinkamai paruoštas:

  1. Jis neturi būti įtrūkęs, sukritęs, jo paviršius turi būti lygus, neapskrudęs.

  2. Pyrago tekstūra turi būti lygi ir glotni, bet jokiu būdu ne tekanti ar skysta.

  3. Pagrindas turi būti traškus.

Be abejonės, kyla klausimas – kaip pasiekti tokį rezultatą? Svarbus kiekvienas etapas – nuo tinkamos produktų temperatūros iki kepimo subtilybių.



TINKAMAS PASIRUOŠIMAS

  1. Visi produktai turi būti tos pačios, kambario, temperatūros.

  2. Sūris su kitais produktais švelniai maišomas mentele, bet ne plakamas. Tai padės išsaugoti vientisą pyrago tekstūrą.

  3. Tam, kad išsilygintų pyrago viršus ir pasišalintų nedidelis oro perteklius, pyragą su forma galima numesti ant kieto paviršiaus. Tačiau iš labai nedidelio aukščio – vos kelių centimetrų. Nuo smūgio sūrio masė tolygiai pasiskirstys kepimo formoje.



KEPIMO NIUANSAI

  1. Sūrio pyragas kepamas žemoje, maždaug iki 140–150 °C įkaitintoje orkaitėje ir vandens vonelėje. Atsegama forma keliais sluoksniais apvyniojama aliuminio folija, kad į pyragą nepatektų vandens. Prieš taikydami tokį būdą patikrinkite, ar forma sandari.

  2. Dėmesio tiems, kurie kepa pyragą garų orkaitėje! Kadangi garų režimai paprastai veikia su ventiliatoriumi, tad tokio režimo ilgai taikyti negalima – nuo vėjelio kepiniui gali „nurauti stogą“. Tad svarbu derinti vėjelį ir kepimo režimą „viršus–apačia“. Pirmąsias 15 min. kepame 50 proc. garų režimu iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje, o vėliau perjungiame orkaitę į režimą „apačia–viršus“ (140 °C).

  3. Kepantiems įprastoje orkaitėje svarbu žinoti, kad pirmąsias 10 min. reikia kepti maksimalioje temperatūroje, o po to sumažinti ją iki 100 °C. Kepti gali tekti net iki 2 val. Galima bandyti kitu būdu: 10 min. – 240 °C, o po to valandą – 150 °C.


moliugu ir sokolado surio pyragas

AR IŠKEPĖ?

  1. Pyragas iškepė, kai viduriukas dar lengvai banguoja, o kraštai – standūs. Tokioje stadijoje pyragą plonu peiliu reikia atskirti nuo formos kraštų.

  2. Ar sūrio pyragas iškepęs, galima sužinoti virtuviniu termometru išmatuojant kepinio temperatūrą – viduryje ji turi siekti 65 °C.

PASKUTINIAI „ŠTRICHAI“

  1. Sūrio pyragas baigiamas aušinti orkaitėje ir išimamas tik visiškai atvėsęs.

  2. Geriausios skonio ir tekstūros savybės atsiskleidžia tuomet, kai pyragas 6–8 val. praleidžia šaldytuve.

  3. Paprastai sūrio pyragai gausiai nepuošiami.

  4. Pyragas pjaustomas karštu ir nusausintu peiliu.

Daugiau apie sūrio pyragus sužinosite naujame laidos „Kulinariniai triukai“ sezone jau šį sekmadienį, 9 val., per TV3.


Verdu-kepu_9-228_2

baltojo sokolado ir kavos surio pyragas

sokoladinis surio pyragas sokoladas

avieciu surio pyragas


Naujausi įrašai

bottom of page