Virškinimą gerinantys produktai: dabar jums tikrai jų prireiks
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Virškinimą gerinantys produktai: dabar jums tikrai jų prireiks

Po švenčių maratono įtemptai dirbęs skrandis pervargsta ir ima į jam siunčiamas užduotis žiūrėti atmestinai. Pradėkite maitintis saikingai, daugiau judėkite ir rinkitės produktus, kurie padės pažadinti virškinimo sistemą iš sąstingio.

Jonathan Niederhoffer nuotr.


AŠTRŪS GINKLAI Pastebėjote, kad pavalgę aštraus maisto, nesijaučiate labai apsunkę? Viskas paprasta: tokiame maiste yra medžiagų, gerinančių „sunkių“ maisto produktų virškinimą, štai kodėl garstyčios ar krienai ant riebiais patiekalais apkrauto vaišių stalo tokie graibstomi. Panašaus poveikio turi ir skrandžio sulčių išsiskyrimą skatinantis ananasas ar aitrioji paprika, kuri ženkliai prisideda prie medžiagų apykaitos spartos.


ARBATOS Pats metas prisiminti arbatas, kurios nuo seno laikomos vienos geriausių virškinimo spartintojų. Į pirmąją eilę rikiuojasi čiobreliai, mažinantys pilvo pūtimą ir rūgimo procesus. Tą patį efektą pasieksite užsiplikę mėtų ar kmynų arbatos, primenančios atostogas pas močiutę kaime. Žalioji arbata skatina medžiagų apykaitą, kurią tingus gulėjimas ant sofos spoksant kalėdinius filmus buvo kone paralyžiavęs. Na, o jei jaučiate, kad skrandis, tarsi senas automobilis, „sunkiai užsiveda“, į puodelį įdėkite šaukštelį medaus, sutarkuokite gabalėlį imbiero ir viską užpilkite karštu vandeniu – šioje šaknyje slypi eteriniai aliejai, skatinantys skrandžio sulčių išsiskyrimą.


PRIESKONIAI

Krapai, kardamonas ir cinamonas neleidžia kauptis dujoms žarnyne, padeda sumažinti vidurių pūtimą. Skrandžio veiklą suaktyvina ir bazilikai. Ypač daug nuopelnų galime priskirti ajurvedos specialistų liaupsinamai kalendrai, kuri, kaip imbieras, turi daug eterinių aliejų, gerina apetitą, mažina pilvo pūtimą, teigiamai veikia kepenis, padeda tiems, kurių organizme kaupiasi skysčiai.


KEFYRAS IR PASUKOS Šiuos rauginto pieno produktus, tokius įprastus mums ir kur kas mažiau populiarius už Atlanto, dabar JAV dietologai ne veltui iškėlė ant pjedestalo. Juk juose esama žarnyno mikroflorą teigiamai veikiančių prebiotikų, kurie prisideda prie virškinimo normalizavimo ir suteikia lengvumo pojūtį. Kefyras iš organizmo išvaro toksinus, gerina imunitetą, suteikia odai skaistumo. Ne veltui ir pasukų ar kefyro iškrovos dienos tokios populiarios ir veiksmingos.


VANDUO Nors teorijų, ar galima valgymo metu gerti vandenį, sukurta įvairių, didelė dalis dietologų tikina: gerti vandenį geriausia iki valgant arba gerokai po to. Antraip praskiedžiamos skrandžio sultys ir taip virškinimas tampa ne toks spartus. Dar viena vandens gėrimo valgant problema – žmogus kur kas mažiau stengiasi kramtyti maistą (kartais net didelius kąsnius nuryja kartu su gėrimu) ir tada skrandžiui tenka dirbti iš peties. O jis visą švenčių periodą ir taip dirba viršvalandžius.


VAISIAI Jei po švenčių atsisakėte saldumynų ir be sąžinės graužaties kemšate vaisius, turėkite omenyje, kad juos irgi derėtų riboti. Pavyzdžiui, per dieną suvalgyti reikėtų iki 10 mandarinų. Be to, labai svarbu, kada tai darysite. Geriausia vaisius valgyti, kai skrandis tuščias – pusvalandį iki pietų ar praėjus valandai ir daugiau sočiau pavalgius. Gana greitai virškinami vaisiai, sukrimsti ne laiku, stovės eilėje po cepelinų ir net nepastebėsite, kaip ims pūsti pilvą.

#šventės #prieskoniai #kefyras #produktai #virškinimas #vandio #vaisiai

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg