top of page

Vilniuje vyks „craft“ alaus festivalis: bus nuo agurkų iki rūkyto alaus skonio

Šių metų gruodžio 1–2 dienomis menų fabrike „Loftas“ įvyks didžiausias Lietuvoje „craft“ alaus festivalis, kuriame dalyvaus net 35 alaus daryklos iš viso pasaulio. „Vilniaus alaus festivalis“, sutrumpintai VAF, truks dvi dienas ir lankytojus kvies susipažinti su „craft“ daryklų aludariais iš JAV, Belgijos, Danijos, Ispanijos, Olandijos, Vokietijos ir, žinoma, Lietuvos.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Žada renginį, kokio Lietuvoje dar nebuvo

Pasak organizatorių, ir anksčiau Lietuvoje būta bandymų organizuoti alaus festivalius, tačiau tokio pobūdžio ir tiek skirtingų alaus daryklų iš viso pasaulio sutraukiantis festivalis mūsų šalyje bus pirmasis. Šio festivalio idėja jau seniai sukosi organizatorių mintyse, tačiau jie tikina, kad prireikė laiko jai įgyvendinti.

„Craft“ alaus kultūra išdygo kaip priešprieša įprastam alaus skoniui – tai suklestėjęs maištininkų, taisyklių laužytojų, eksperimentatorių amatas. Čia siekiama mokytis ragauti – vertinti pojūčius ir elgtis su alumi kaip su 5 žvaigždučių restorano patiekalu. Tad ir vienas iš festivalio tikslų – parodyti, kad alus yra kultūringas gėrimas. Organizatoriai sako, kad žmonių edukacija yra vienintelis kelias į suvokimą, kad alus nėra vien šviesus 5 laipsnių gėrimas, visų pirma, tai – skirtingi skoniai.

„Nebesistebime matydami, kaip italai ar graikai prie pietų stalo ragauja vyną, o Lietuvoje kalbame tik apie draudimus. Visame pasaulyje vyksta mažų daryklų alaus festivaliai, kurie yra tapę alaus kultūros dalimi. Manome, kad tik lankymasis, matymas, žinojimas, informavimas gali kelti alaus kultūrą. Tikimės, kad prisidėsime prie tokio suvokimo formavimo“, – pasakoja alaus someljė ir vienas iš „Vilniaus alaus festivalio“ organizatorių Vidmantas Čičelis.


koveris vidmantas

Per dvi dienas – daugiau nei 200 alaus rūšių

Festivalio organizatoriai jau dabar kviečia ruošti skonių receptorius „craft“ alaus estafetei – viso renginio metu bus galima paragauti daugiau nei 200 rūšių alaus.

„Per dvi festivalio dienas aludariai pristatys skirtingas alaus rūšis, todėl lankytojai turės galimybę padegustuoti itin įvairaus alaus – nuo tradicinio vokiško kvietinio iki absoliučiai netikėtų eksperimentų. Mūsų organizuojamas renginys suburs tuos, kurie galės degustacinėse taurėse užuosti slyvas, pasifloras, vanilę, citrusus, riešutus ar net agurką. Norime parodyti, koks „craft“ tipo alus yra įvairus – rūgštus, saldus, sūrus, kartus ir net rūkytas. Kiekvieną dieną alaus rūšys skirsis, todėl per vieną dieną susipažinti su viso festivalio metu siūlomu asortimentu tikrai nepavyks“, – teigia V. Čičelis.

„Vilniaus alaus festivalis“ planuoja sutraukti apie 2000 alaus mėgėjų. Įsigiję vienos dienos bilietą (vienos dienos bilietas į VAF kainuos 20 eurų, dviejų – 35 eurus), lankytojai gaus specialiai renginiui pagamintą degustacinę VAF taurę ir turės galimybę nemokai degustuoti aludarių pristatomą asortimentą. Dalyvaus 9 Lietuvos ir 26 užsienio „craft“ alaus daryklos – iš viso 35 skirtingi bravorai iš viso pasaulio. Renginyje taip pat dalyvaus gausybė gatvės maisto atstovų – vadinamųjų „food truck‘ų“, kuriuos organizatoriai atsirinko itin atsakingai. Bus siekiama parodyti, kad alus gali derėti su skirtingais patiekalais ir griauti mitą, kad maistą galima derinti tik degustuojant vyną.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos bei visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page