top of page

Vilniuje kuriama aperityvo tradicija: kam jos reikia?

„Ėjau pinakolados, o pasiūlė kažkokio aperityvo“, – kalba žmonės. Ir taip jie kalba vis dažniau, nes net kelios vietos Vilniuje griebėsi kurti aperityvo tradiciją, kuri yra siejama su lengvais gėrimais ir užkandžiais vos pasibaigus darbui. Aperityvas Viduržemio jūros regiono šalyse – neatsiejama dienos dalis, o kam jo reikia sostinėje, kurioje karaliauja išsinešti skirtos kavos puodelis? VMG komanda nusprendė išsiaiškinti, ką galvoja ir kuo aperityvo atsiradimo būtinybę grindžia jos pradininkai ir puoselėtojai Lietuvoje.

Jei bent kartą viduryje savaitės esate pagalvoję apie tai, kad trumpa valandėlė bare po darbo gali išgelbėti visą dieną, neturėtume to laikyti nedora mintimi. Viduržemio jūros regiono šalyse (Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje) tokia praktika yra žinoma aperityvo vardu. Įprastas aperityvo metas yra tarp 17 ir 20 valandos. Pagrindinis veikėjas čia – bendravimas, kurį papildo užkandžiai ir aperityvo gėrimai. Užkandžiai gali būti pateikti užsakius ar bufeto pavidalu. Daugumai kraipant galvą ir įtariai vertinant kuriamą tradiciją, vis dažniau pasigirsta ir plojimų puikiai iniciatyvai.

Be aperityvo nebūtų Italijos

Vienas garsiausiai plojančių yra italų virtuvės šefas, „JOE“ pesto kūrėjas ir gamintojas Angelo Labbate. Jo manymu, be aperityvo negalėtų būti Milano, Italijos, kitų šalių, kuriose jis yra puoselėjamas, ir pačia plačiausia prasme – italų tautos:

„Aperityvas gimė Šiaurės Italijoje, Milano apylinkėse. Po pramonės revoliucijos daug žmonių nuo 8 val. ryto iki 8 val. vakaro ėmė dirbti biuruose ir jiems pradėjo trūkti laiko susitikti su žmonėmis. Jeigu dirbdavai dideliame mieste, po darbo dienos išvažiavęs namo į užmiestį nebeturėdavai laiko grįžti į centrą ir pabūti su draugais. Ir štai ką jie sumanė padaryti: nustatė aperityvo valandą, kuri prasideda iškart po darbo. Jos metu gali būti su draugais, mėgautis vieno kąsnio užkandžiais ir atsipalaiduoti gurkšnodamas spritz. Tai gimė tik tam, kad išlaikytume ryšį su žmonėmis, netgi mylėtumėmės. Jeigu nesimylėsime, neturėsime sūnų ir dukterų. Aperityvas – tai laikas, kai bendruomenė dalijasi savo patirtimi, meile ir atranda naujas meiles.“

Italų virtuvės šefas, „JOE“ pesto kūrėjas ir gamintojas Angelo Labbate (Valerijos Stonytės nuotr.)

Italų virtuvės šefas, „JOE“ pesto kūrėjas ir gamintojas Angelo Labbate (Valerijos Stonytės nuotr.)


Kad ir kokia svarbi meilė aperityvo metu, Angelo sutinka, kad jos ir aperityvo nebus be gero maisto, veikiančio kaip žmones sujungiantis komunikacinis tiltas. Kartu šie elementai pavertė aperityvą Italijoje laukiamiausiu dienos momentu. „Išsirinkus užkandžius, baro zonoje įprastai pasirenkamas ne per daug stiprus alkoholis. Jis turi tik leisti pasijausti lengvesniais, bet neapgirsti. Merginos mėgsta rožinį vyną, vyrai – raudonąjį. Apskritai, nesvarbu, iš kur yra vynas, svarbu, kad jis būtų geras. Laukiu aperityvo valandos, nes tada galiu pakalbėti su draugais apie maistą, galvoti, kad vėl sutiksiu tą merginą, atgaivinsiu protą“, – apie emocinius aperityvo niuansus pasakojo Angelo.

Aperityvo metu gali būti užkandžiaujama ir Angelo gaminamu lietuviški pestu „JOE“ (Valerijos Stonytės nuotr.)

Aperityvo metu gali būti užkandžiaujama ir Angelo gaminamu lietuviški pestu „JOE“ (Valerijos Stonytės nuotr.)


Kol kas pasiūlius būna nustebę

Tuo, kad aperityvas Lietuvoje gali prigyti, yra įsitikinęs ir baro „Alchemikas“ vadovas Šarūnas Čėsna. Pirmą kartą pabandęs įvesti aperityvą prieš metus, kaip paskatinimą užeiti į barą anksčiau ir rasti alternatyvą ankstyvą vakarą negeriamiems kokteiliams, dabar aperityvo tradiciją jis vadina dar viena baro edukacine misija.

„Aperityvas Lietuvoje galėtų prigyti, nes visgi lietuviai yra linkę socializuotis. Tai rodo didelis kavinių skaičiaus išaugimas, vasaros, kai atšilus orams daug žmonių leidžia laiką lauko terasose, galima sakyti, bet kur, kur galima atsisėsti. Mes turime ėjimo out kultūrą. Žmonės nuo seno supranta, kad einant į restoraną reikia pasipuošti, rezervuotis staliuką. Manau, kad poreikį susitikti ir bendrauti mes jau turime. Tai yra pagrindinis ingredientas aperityvo tradicijai įvesti. Todėl į aperityvą nereikėtų per daug žiūrėti iš techniškosios jo pusės – kaip pasiruošimo vakarienei. Vienos grapą gaminančios įmonės atstovas man yra atsakęs, kad digestyvai (vartojami po vakarienės) yra labai labai saldus melas, nes italai visada ir visur ieško papildomų progų praleisti daugiau laiko kartu“, – kodėl aperityvas mums turėtų būti priimtinas, aiškino Šarūnas.

Aperityvas bare „Alchemikas“ (Valerijos Stonytės nuotr.)

Aperityvas bare „Alchemikas“ (Valerijos Stonytės nuotr.)


Aperityvo patirtis svečiose šalyse kolekcionuojantis Šarūnas teigia, kad baro tikslas – padėti žmonėms suprasti aperityvo tikslą bendraujant, o ne paprasčiausiai parduoti kokteilį ir pasiimti pinigus. Anot jo, ilgą laiką netaisyklingai pateiktas ar vartojamas neišmanant bet koks produktas gali būti nesuprastas:

„Žmogui pirmiausiai pristatome aperityvo idėją ir tada pasiūlome paragauti gėrimų ir užkandžių iš specialiai tam paruošto meniu. Aperityvą siūlome tik tradiciniu metu, nuo baro darbo pradžios (18 val. iki 20 val.). Išbandę aperityvą baro svečiai neretai nustemba, kad tai yra fainas dalykas. Aperityvas „Alchemiko“ bare yra ypač tinkamas – jauki aplinka, tinkama bendravimui, ne per garsiai grojanti muzika, kokybiški produktai. Kažką gurkšnoji, valgai pirštais, tai yra neformalu ir vos įėjęs į „Alchemiką“ tu jau esi prie baro, kas bare yra, „pagal nutylėjimą“, visų istorijų ir bendravimo centras.“

Baro „Alchemikas“ vadovas Šarūnas Čėsna (Valerijos Stonytės nuotr.)

Baro „Alchemikas“ vadovas Šarūnas Čėsna (Valerijos Stonytės nuotr.)


Aperityvas – kartą per savaitę

Vilniečių dėmesio sulaukia ir augalinio maisto restoranas „Alive“, kuris aperityvo tradiciją įgyvendinti pradėjo nuo vasario vidurio. Jeigu „Alchemikas“ pasakojo paruošiantis svečius vakarienėms, čia aperityvas turi galimybes ir, kaip pastebi restorano įkūrėja Goda Sivilevičiūtė, veikia pagal visus šios tradicijos principus – užėję tik aperityvui dažnai žmonės pasilieka ir visai vakarienei.


Aperityvas restorane „Alive“ (Valerijos Stonytės nuotr.)

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Aperityvas restorane „Alive“ (Valerijos Stonytės nuotr.)


„Aperityvo idėja man šovė žiemą. Žiemą, manau, daug kas svajoja apie vasarą ar šiltesnius kraštus. Mėgstu Italiją ir atsiminiau tą smagią italų tradiciją. Plius tai pačią savaitę ir savaitės vidurį padaro smagesnį. Tai skatina žmones išeiti į miestą, socializuotis, o ne tik grįžus po darbo būti namuose. Kaip ir viename savo „Facebook“ pranešimų rašėme: „Kam sėdėti kamštyje, jei gali ateiti į aperityvą ir praleisti laiką čia.“ Įdomu įvedinėti naujas, neįprastas tradicijas. Pastebiu, kad aperityvas lietuviams yra ne visai žinomas, jie jo bijo ir nesupranta, kas tai yra, bet aperityvas yra visuomet pasiūlomas. Žmonės išgeria, pasivaišina, o po valandos pasilieka ir vakarienei.“

Restorano „Alive“ idėjos autorė Goda Sivilevičiūtė ir virtuvės šefas Paulius Janušas (Valerijos Stonytės nuotr.).

Restorano „Alive“ idėjos autorė Goda Sivilevičiūtė ir virtuvės šefas Paulius Janušas (Valerijos Stonytės nuotr.).


Itališkiems vynams ir kokteiliams restorane dėl augalinio maisto pakraipos akomponuoja kiek kitoks bufetas: vietoje kumpio – seitano šoninė, veganiškos užtepėlės, alyvuogės, salotos. Kiekvieną kartą aperityvui yra ruošiamas vis kitoks, virtuvės šefų improvizacijai skirtas maistas. Tačiau nepraleidžiant pro ausis techniškosios aperityvo pusės, vakarienė aperityvu pradedama remiantis principu, kad jos metu geriamas apykartis, tik ne saldus, gėrimas turėtų atverti mūsų burnas kitiems skoniams. Tuo tarpu ant bufeto patiekiamas maistas lieka virtuvės šefų paruošiama staigmena. Anot Š. Čėsnos, aperityvo maistas šiuo atžvilgiu yra įdomus ir didelis iššūkis šefams:

„Turi sudominti ir nustebinti užkandžių palete. Kiekvienas gali nusipirkti šaldytų sūrio lazdelių ir pakepti jas gruzdintuvėje, bet didelis iššūkis šefui viename kąsnyje atskleisti baro, restorano filosofiją ir dvasią. Aperityvą pamėgę žmonės turi hobį vaikščioti po miestus ir žiūrėti, kaip skirtingi barai ir restoranai interpretuoja maisto ir gėrimų kombinaciją. Pats iš Prancūzijos parsivežiau kelis pastis vartojimo būdus. Kiekvienas pastis baras didžiuojasi savo ąsotėliais, nes gėrimas visada yra patiekiamas su vandeniu. Jie rado būdą išsiskirti unikaliais vandens ąsotėliais, kuriuos pamatęs žmogus pradeda jį fotografuoti, džiaugiasi, galbūt nori net pavogti. Tai yra senas ritualas, smulkmena, bet šią detalę įsisąmoninome ir „Alchemike“. Vandenį patiekiame iš įspūdingo, kiek komiško ąsočio.“

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Trumpai apie aperityvą

Aperityvui tinkamu gėrimu laikomas: alus, putojantis vynas, vynas, kartumo turintys kokteiliai, sultys, karstelėję limonadai.

Ant aperityvo bufeto paprastai galima rasti: traškučių, alyvuogių, tapas, sūrio, duonos ir mėsos gaminių, užtepėlių, konservuotų produktų, bruschetta, grissini.

Aperityvas bare „Alchemikas“ – kiekvieną dieną nuo 18 val. iki 20 val., restorane „Alive“ – kiekvieną antradienį nuo 17:30 val. iki 20 val.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos bei visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page