top of page

Verta žinoti: 2016 m. stalviršių tendencijos

Viena ryškiausių 2016 m. dizaino tendencijų – grįžimas į gamtą. Tai – ne tik tropinių bei etninių motyvų gobelenai, bet ir natūralių, gamtai artimų ir ekologiškų medžiagų naudojimas gaminant virtuvės baldus. Labiau nei bet kada pradėtas vertinti rankų darbas, kruopštumas, natūralumas ir organiškos formos. Virtuvinių stalviršių tendencijas apžvelgia įmonės „Židinių studija“ vadovė Ilona Gimžauskienė.

Minėtomis savybėmis pasižymintys baldai lengvai atranda savo vietą interjere. Kai kalba pasisuka apie stalviršius, pokyčiai čia yra žymūs ir lengvai paaiškinami – plyteles keičia tvirtas, vientisos tekstūros natūralus akmuo, kurį yra daug lengviau prižiūrėti ir išlaikyti nepažeistą. Aiški yra viena taisyklė: virtuvės stalviršiai turi ne tik atspindėti jūsų stilių, bet ir atitikti maisto ruošos poreikius.

„Mes siūlome natūralų granitą arba marmurą. Taip pat galite rinktis kvarcą, kuris yra dar kietesnis ir patvaresnis nei granitas. Šie stalviršiai pagaminti iš visiškai natūralių medžiagų, neklijuoti klijais, nesulipdyti iš plastiko. Ant tokių stalviršių galima statyti karštą puodą ar pjaustyti produktus. Nors spalvų yra visokių, tačiau šiuo metu yra atėjusi baltai pilko stalviršio mada. Kita vertus, tokios spalvos marmuriniai stalviršiai yra pakankamai lepūs, pavyzdžiui, užlašėjęs aliejaus lašiukas gali pasilikti. Tačiau natūralios medžiagos tuo ir žavios, nes jos prisitaiko prie aplinkos, prie žmogaus gyvenimo, yra nekenksmingos sveikatai“, – sako Ilona.

_MG_0046 copy

Marmuriniai stalviršiai iš „Židinių studijos“ ir VMG virtuvėje.


PATVARUMAS IR EKOLOGIJA

Praktiškasis karščiui atsparus granitas ir toliau neužleidžia savo pozicijų renkantis stalviršį. Iš lėto populiarėja ir kitos natūralios medžiagos – marmuras, kalkakmenis, muilo akmuo. Ilgą laiką manyta, kad šios medžiagos yra teplios, lengvai susibraižančios, bet dėl šiuolaikinių technologijų jos tapo patvaresnėmis nei anksčiau.

Taip pat ieškoma ekologiškų, laikui patvarių ir interjerą puošiančių alternatyvų – stalviršiai jau gaminami iš perdirbto stiklo ir popieriaus.

virt. stal 11

Natūralių medžiagų stalviršiai dera prie įvairių interjerų („Židinių studija“ nuotr.)


ŠALIN SANTŪRUMĄ

Stalviršio paviršius lemia visos virtuvės nuotaiką, jos spalvų paletę. Visiems naujakuriams, norintiems pagyvinti savo interjerą ryškiomis spalvomis, dabar yra puiki galimybė pasinaudoti padidėjusia kvarcinių stalviršių plokščių pasiūla. Nors kvarcas nėra toks ilgaamžis kaip granitas, jis išsiskiria plačiomis spalvinės gamos galimybėmis, kuriomis nepasižymi natūralaus akmens paviršiai. Ir čia mes kalbame apie drąsius sprendimus: laimo žalią ar elektrinę mėlyną.

SKIRTINGOS TEKSTŪROS

Dar viena virtuvės stalviršių tendencija – tai skirtingų natūralaus akmens tekstūrų žaismas. Taip virtuvėje susitinka ir harmoniją dizainerių pagalba atranda matiniai ir kruopščiai nušlifuoti bei blizgantys paviršiai. Tokiu būdu bandoma atskirti dvi skirtingas erdves virtuvėje – spinteles, prie kurių yra ruošiamas maistas, ir barą bei valgomojo stalą, prie kurio yra mėgaujamasi laiku virtuvėje.

EGZOTIŠKA MEDIENA

Natūralus medis geriau nei kas kitas virtuvei gali suteikti šilumos ir jaukumo pojūtį, todėl nenuostabu, kad mediena ir toliau išlieka vienu iš populiariausių sprendimų stalviršių džiunglėse. Pastebima, kad auga susidomėjimas būtent egzotiška mediena – tikmedžiu, tigramedžiu ir Brazilijos vyšnia.

Daugiau informacijos zidiniustudija.lt

Naujausi įrašai

bottom of page