top of page

Velykinio stalo dekoras, prišauksiantis pavasarį

Velykos – tai ne tik marginti kiaušiniai, bet ir savotiškas pavasario sezono atidarymas. Norisi atverti langus, įleisti gryno oro ir pavasariškai pasipuošti namus.

Į velykines dekoracijas žiūrime šiek tiek paprasčiau nei į kalėdines. Po ilgos žiemos narcizų žiedai ar žalumynų šakelės iš karto nuteikia šventiškai. Sezoniškų aksesuarų reikia turėti, bet ne per daug. Pakaks kelių pavasariškų / vasariškų vazų, vieną kitą staltiesę ar net indų komplektą. Kai ištrauki vasarines lėkštes, tada tikrai žinai, kad jau atėjo gryno oro laikas.

Šeimyniškos Velykos – tikras giminių susibūrimas: didelis stalas, prailgintas visais įmanomais būdais, iš visų kambarių suneštos ir sustatytos kėdės, daug juoko, vaikų, margučių ir saldumynų.


12 Ikona

Jei ir nešvenčiame sodyboje, vos keliomis detalėmis galime sukurti gamtos prieglobsčio nuotaiką. Čia pagelbės meniška gėlėtą pievą primenanti staltiesė.

Ant stalo dėkite visko daug: merkite gėlių, neš kite savo kepinius. Ir nesvarbu, kad tai – desertai, juk šventė visą dieną sukasi apie stalą, tad pribėgę prie jo vaikai visada turi rasti, ko skanaus nugriebti.


17 Ikona

Margutis yra šios dienos stalo karalius. Tokį gražuolį galite iškelti ant pjedestalo –įdėti į kokį nors indą su kojele. Tai gali būti ir ledų indas ar kita plokštesnė taurė.

Servetėles derinkite prie staltiesės. Susuktos į žiedą nuteikia šventiškai ir neužima vietos padėtos lėkštėje ar ant stalo. Padėjusi servetėlę šalia lėkštės, šventės pradžiai šeimininkė gali iš karto į lėkštę patiekti pirmą patiekalą, o kitus valgius sudėti ant stalo ir nelakstyti į virtuvę, o mėgautis šeima ir bendravimu.

25 Ikona

Kai stalas ilgas, o staltiesė marga, galite naudoti ir skirtingų spalvų servetėles, lėkštes ir puodelius. Tik žiūrėkite, kad būtų bent kažkokia tvarka ir spalvos derėtų tarpusavyje. Prie šios staltiesės derinau švelnios rausvos ir alijošių žalsvos servetėles ir indus.

Pyragų formas smagu pirkti, bet ne kasdien mes jas panaudojame. Jei kepsite tradicinę velykinę bobą, galite išsitraukti ir mažų formelių. Tokia maža bobutė labai patiks vaikams. Kai kepsite, pasikvieskite į pagalbą ir mažuosius – jie tikrai džiaugsis prisidėję. Velykos – tai pavasario, spalvų ir juoko šventė, tad viskas turi būti linksma: ir stalas, ir spalvos, ir bobutės.

Nuotraukos Leono Garbačiausko.

Naujausi įrašai

bottom of page