top of page

Veganas ir ne veganas po vienu stogu: tinklaraštininkų Simonos ir Valento pavyzdys įkvepia!


Kaip po vienu stogu sugyvena veganas ir neveganas? Kavos gurmanas ir kavos atsisakęs žmogus? Tinklaraščio Toks tyras bendrakūrėjai, vyras ir žmona, Simona ir Valentas – labai skirtingi, bet vienas kitą palaikantys ir drąsūs.




Abu du vyru esate tausaus gyvenimo propaguotojai, virtuvės eksperimentuotojai. Įdomu, kokios Jūsų profesijos, kaip susijusios su maistu?

Valentas yra video montuotojas, o aš – marketingo komunikacijų specialistė. Tačiau 5 metus dirbau ekologiško ir vegetariško maisto įmonėje Londone. Buvo nerealiai įdomu! Maistas bei maisto mados būdavo mano kasdienybė ir tai mane labai įkvėpdavo. Manau, kad tai paliko reikšmingą pėdsaką mano santykyje su maistu.


Pirmas dalykas, kuris patraukė vmgonline.lt komandos dėmesį Toks tyras instagrame, buvo arbūzinis gimtadienio tortas. Kaip kilo idėja pasigaminti kaip tik tokį, nors įvairiausių saldėsių receptų tinklaraštyje yra nemažai?

Norėjosi kažko ypatingo, gražaus ir nekasdieniško. Tuo pačiu norėjosi greito, skanaus ir sveikatai palankaus. Vasarą ingredientų įvairovė tikrai didelė, rinktis tikrai yra iš ko! Tai ir padiktavo pradinę idėją, o tada tada atsiminiau, kad mane kažkada buvo sužavėję vaisių tortai, matyti internete. Nusprendžiau pabandyti sukurti savo versiją.

Dar labai įsiminė kepti obuoliai su anakardžių varške, kuriems buvo suteikta garbė būti Naujųjų metų pusryčių patiekalu. Skaitant Tavo įrašus, akivaizdu, kad maistas tikrai gali būti šventė. Kokių taisyklių Judu su Valentu laikotės gyvenimą švęsdami per maistą?

Maistas mums yra investicija į save. Tad pagrindinė taisyklė yra ta, kad maistas būtų kuo vertingesnis mūsų kūnui. Kita svarbi taisyklė – maistas turi būti lengvai ir greitai pagaminamas, kad liktų daugiau laiko švęsti ir būti kartu. Na ir žinoma, maistas turi būti skanus ir gražus.


Rekomenduok 5 Tau labiausiai patinkančius desertus veganiškam gimtadieniui.

Naminiai bananų ledai „Nicecream”, šokoladinis humusas, datulės su riešutų sviestu ir druskos kristalais ir braunis arba bananų duona. Net sunku sutilpti į tik penkis! Nes dar ir čija sėklų pudingas gali būti puikus desertas. Na, o pas mus šventės neapsieina ir be kombučos.



Tinklaraščio pavadinimas išduoda, kad gyvenate „tyrą“ gyvenimą, t. y. valgote augalinį maistą, naudojate eko dalykus, zerowast'inate ir t. t. Kas, kada ir kodėl buvo tas „soties“ taškas, kai pasukote šia kryptimi?

Viskas vyko palaipsniui ir natūraliai. Domėdamiesi vis sužinodavome naujų dalykų, juos išbandydami atrasdavome vis kažką naujo ir t. t. Kaip sakoma, kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių. Pirmiausia dėl savo sveikatos ir gamtos atsisakėme buitinės chemijos, ją keitėme į natūralią ir galiausiai pradėjome patys gaminti. Kitas etapas buvo labai sąmoningas plastiko vartojimas, kur tik įmanoma keitėme jį daugkartiniais daiktais. Žiūrint atgal į praeitį atrodo, kad pasąmoningai ruošėme savo aplinką ir save šeimos pagausėjimui. Manau, kai vaikas ateina į kiek įmanoma švarią ir šviesią aplinką, visiems būna daug lengviau.

Aš visada esu pagrindinė visų naujovių iniciatorė. Prisiimu tai sau kaip moters-žmonos-namų šeimininkės pareigą. Aš domiuosi, ieškau, randu, o Valentas ragauja, testuoja, tada abu diskutuojame, kas mums patinka, kas tinka mūsų gyvenimo būdui, kas kiekvienam iš mūsų aktualu.



Kada ir kodėl pradėjai rašyti tinklaraštį?

Pradėjau rašyti prieš tris metus. Viskas prasidėjo ne nuo maisto, o nuo nuo eterinių aliejų. Pradėjau juos naudoti, mane sužavėjo efektas bei poveikis. Pagalvojau, kad labai noriu ir su kitais tuo pasidalinti.

O dėl maisto... Pačioje pradžioje galvojau, kad įdėsiu po kelias pačios gaminto maisto nuotraukas dėl įvairovės, ir tiek. Bet laikui bėgant, žiūriu, kad maistas vis dėlto ima viršų. Ir dabar aš tuo labai džiaugiuosi!


Vadinate save naujų skonių ir dalykų ieškotojais. Koks atradimas labiausiai prigijo, koks buvo keisčiausias, kuris kažką pakeitė, o kad nerado vietos jūsų virtuvėje?

Aš kažkaip iš naujo atradau šviežią kalendrą. Man atrodo, kad ji kiekvieną patiekalą gali perkelti į naują lygį. Valentui, deja, šviežia kalendra nepatinka. Apskritai, daug atradimų buvo prieskonių srityje. Nuostabu, kaip prieskoniai gali sukurti tobulą patiekalą. Vienas iš geriausių atradimų, labai prigijęs ir tikrai dabar dažnai naudojamas yra akvafaba (avinžirnių nuoviras). Jis taip pat ir šiokią tokią revoliuciją sukėlė mūsų virtuvėje: jo dėka galima įvairių ir labai skanių maistų pagaminti. Naudoju jį kepdama blynus, pyragus, gamindama padažus, granolą. O dar ir zero waste cooking gaunasi, kai sunaudojamas produktas maksimaliai ir nieko nelieka.

Kiti mūsų atradimai, be kurių dabar jau neišsiverčiame, yra tahinis (sezamų sėklų pasta) ir obuolių sidro actas, kokosų pieno milteliai.

Vietos pas mus beveik neranda įvairūs mėsos pakaitalų pusfabrikačiai. Taip pat bandėme duonvaisį, tačiau mūsų virtuvėje jis neprigijo.



Agituojate maistą gaminti namuose. Visgi gal yra tokia veganiška vietelė, į kurią norisi grįžti pasimėgauti maistu?

Taip, agituojame gaminti maistą namuose ir patys dažniausiai valgome naminį maistą, tačiau tikrai mėgstame pavalgyti ir mieste, kai tik yra proga. Mieste dažniausiai valgome smalsumo vedini, ieškodami naujų idėjų ir įkvėpimo. Mūsų labai mėgiama vieta, kur ir man, ir Valentui tikrai viskas patinka yra „Rosehip" restoranas Vilniuje. Kita vieta – tai „Vilties" vaistinės arbatinė Kaune. Ten labai naminis nostalgiškas lietuviškas veganiškas maistas.

Kai būname Londone, pavalgyti gatvės maisto mums yra didžiulė atrakcija ir malonumas. Ten galima paskanauti netikėčiausių patiekalų iš viso pasaulio virtuvių. Mane ten labiausiai žavi išradingumas! Londone rekomenduočiau užsukti į „Deliciously Ella" kavinukę. Labai skanus, paprastas ir sveikatai palankus augalinis maistas.

Kokių produkų visada yra jūsų šaldytuve?

Ramūs jaučiamės, kai namuose yra datulių, riešutų sviesto, avokadų ir avinžirnių.


Gal yra kažkoks patiekalas, kuris tapo jūsų šeimos firminiu patiekalu?

Mūsų šeimos firminis patiekalas galėtų būti riešutų sviestas (jei ji galima pavadinti patiekalu) – visi jį labai mėgstame! O šiaip tai mėgstame įvairiausius blynus. Valentas būtent blynus ir įvardino kaip mūsų firminį patiekalą. Dažniausiai kepame labai skanius blynus su akvafaba.


Ar Jūsų dukrytė irgi veganė?

Taip. Tik Valentas dar nėra veganas. Jis veganauja namuose ir mudvi su dukryte labai palaiko. Didžiausias iššūkis buvo veganavimo pradžia, kai šeima buvo labai susirūpinusi mūsų pasirinkimu, jautėsi įtampa. Daug kas buvo nustebę ir daug klausinėjo, kartais jautėmės nelabai suprasti.


Kodėl nebegeriate kavos?

Jaučiuosi daug geriau negerdama kavos. Jos atsisakiau dar gyvendama Londone. Didmiesčio tempas man sukeldavo daug įtampos ir pastebėjau, kad kava sukeldavo dar didesnį nerimą nei prastą savijautą.

Mano rytas dabar prasideda nuo stiklinės vandens ir žalios arbatos.

Tačiau Valentas tapo kavos gurmanas, labai mėgsta kokybišką kavą, degustuoja skirtingas pupeles, vis ieško tobulo skonio. Ir mano gundo. Jeigu ir susigundau, geriu kavą be kofeino.



Kokiu receptu iš savo tinklaraščio labiausiai norėtumėte pasidalinti su skaitytojais?

Raudonųjų kopūstų sriuba. Ji labai maistinga, skani, tik iš kelių ingredientų ir, svarbiausia, nerealios spalvos!


 

Raudonųjų kopūstų sriuba



Reikia:

  • 1/2 raudono kopūsto (apie 500 g)

  • 1 bulvė (nemaža)

  • 1/2 poro

  • 1 l vandens (arba daržovių sultinio)

  • 100 ml augalinio pieno

  • druskos, pipirų, prieskoninių žolelių pagal skonį

1. Porus lengvai pakepinti keptuvėje ir sudėti į puodą kartu su supjaustytu raudonuoju kopūstu ir bulve.

2. Užpilti vandenį (arba daržovių sultinį) ir viską virti 10-15 min, kol daržovės suminkštės.

3. Supilti augalinį pieną ir sutrinti viską maisto smulkintuvu.

4. Skanu paserviruoti su šviežiais krapais, įvairiomis sėklomis.


Skanaus!



Asmeninio archyvo nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page