Valgomi žiedai – ne tik dekoracija
mobile_750x300.jpg
vmgonline_baneris (1).jpg

Naujienlaiškis

Valgomi žiedai – ne tik dekoracija

Vietoj cukrinių papuošimų ar storo glajaus sluoksnio ant pyrago, keksiukų ar sausainių, galima įkomponuoti valgomų žiedų. Taip sveikiau, natūraliau, o grožis – neišpasakytas.




Ką gi su žiedais daryti?

Valgyti žiedus nėra tik gražu. Jų grožis dar ir naudingas! Fitoncianai, suteikiantys žiedams jų spalvas yra ir antioksidantas, apsaugantis nuo laisvųjų radikalų poveikio.

Valgomus žiedus galima paruošti įvairiai: džiovinti, virti ar kepti, o geriausia – valgyti šviežius. Gardūs sausainiai gaunasi, jei apliejame juos šokoladu ir užbarstome džiovintų levandų žiedų. Kiaulpienių pumpurai lengvai papildo paprastų salotų spalvinę gamą. O koks pienių vynas gaunasi iš pavasarį pražydusių ir surinktų žiedų!

Сukinijų žiedus galima kepti išmirkius tešloje ir ragauti daug įdomesnį ir patrauklesnį akiai blynų variantą. Šie žiedai italų lėkštes puošia visą vasarą, iš jų galima daryti net padažą spagečiams. Pasirodo, cukinijų žieduose daugiau vitamino A nei alyvuogių aliejuje.



Agurklių žiedų skonis šiek tiek primena agurkų ir nuo Elžbietos laikų jie naudojami salotoms, sriuboms gardinti, gaminti vynams, virti sirupams, gydantiems nuo kosulio, peršalimo ir nerimo.

Nasturtomis galima gardinti sviestą, jos – tikriausia vitamino C bomba. Sviestas gaunasi subtilaus skonio ir rausvos spalvos. Tepame jį ant duonos, uždedame pjaustytų daržovių ir papuošiame svogūnų žiedais – štai ir išskirtinis užkandis popietei ar draugų susibūrimui.


Yra ir tokių, kurie maistui netinka


Ne visos gėlės yra valgomos, todėl prieš puošdami lėkštę, įsitikinkite, kad tai nėra, pavyzdžiui, alyvų žiedai, pakalnutės, tulpės, žibuoklės ar narcizai, nes šios, nors ir dailios, bet maistui netinka. Reiktų atsargiai vartoti ir rūtų, pelynų ar diemedžių žiedus. Jie, nors ir valgomi, bet gali alergizuoti, ypač jei naudojama didesniais kiekiais.


Taip pat valgomos gėlės turi būti užaugintos be jokių pesticidų ar chemikalų, geriausia – iš močiutės darželio, savo sodo ar pievos, nutolusios nuo važiuojamų kelių. Gėlių parduotuvėse parduodami žiedai dažniausiai būna purškiami, kad ilgiau žydėtų ar augant nepultų kenkėjai, ir tokie chemikalai mūsų organizmui tikrai ne į naudą.

Valgomų žiedų yra labai daug, bet štai keletas populiariausių augalų, kurių žiedai tiks pirmiems bandymams:

našlaitės, kiaulpienės, šeivamedis, saulutės, raktažolės, neužmirštuolės, dobilai, nasturtos, rožės, medetkos, levandos, nakvišos, žirneliai, ramunėlės, raudonėliai, juozažolės,

čiobreliai, aniužės, agurklės, saulėgrąžos, mėtos, topinambai, cukinijos ir visi svogūnai.


Ateina vasara ir dauguma augalų dar tik pradės žydėti, todėl pats metas tuo pasinaudoti ir valgyti ne tik skanius, bet ir gražius patiekalus!

Konsultavo edukacinio augalų ūkio „Žolynų namai“ įkūrėja Rasa Buslavičienė.

Nuotraukos: pixabay.com.

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg