top of page

VALGOME IR AUSIMIS: ko klausyti, kad būtų skaniau?

Dažnai girdime, kad „valgoma akimis“. Taip ir yra! Beveik visada renkamės tai, kas yra patrauklu vizualiai. Juk gražesnis maistas ir atrodo skanesnis. Tačiau apie kitą pojūtį – klausą – net nepagalvojame. Na taip, garsai gali sukurti atmosferą, kad valgyti būtų jaukiau, bet ar keičia maisto skonį? Dar ir kaip!

Gal metas susidaryti pietų playlist‘ą? Atskirai sriubai, karštam ir desertui?


Kartus kaip trombonas?

Oksfordo universiteto eksperimentinės psichologijos departamento vadovas Charles Spence atliko tyrimą, kaip skirtingi dažniai ir instrumentų garsai galėtų paveikti skonio suvokimą, ir jo rezultatus aprašė straipsnyje „Kartus kaip trombonas“ („As bitter as a trombone“). Pasirodo, žemi dažniai išryškina kartumą, o aukšti – saldumą. Pianino garsai asocijuojasi su maloniais gastronominiais potyriais, o pučiamųjų instrumentų – atvirkščiai, ypač jei grojamos žemos natos.


Unsplash.com nuotr.

Išbandykite patys

Eksperimentas išėjo už laboratorijos ribų, kai Charles Spence pradėjo bendradarbiauti su House of Wolf" restoranu Londone ir pristatė šokoladu aplietą irisą, kuris buvo patiekiamas kartu su telefono numeriu. Paskambinus šiuo numeriu galima pasirinkti, kokio skonio norima: saldaus ar kartaus. Telefono ekrane nuspaudus vienetą pasigirsdavo aukšto dažnio bangos, išryškinančios saldumą, paspaudus dvejetą ir klausant žemo dažnio bangų, desertas rodydavosi kartesnis. Netikite? Namuose tai galima išbandyti geriant kavą. Šiuo tikslu sukurtas trijų dalių garso įrašas, kurį galima rasti youtube platformoje. Pirmoji dalis – kartumo, antroji – sūrumo, trečioji – saldumo pojūčiui sustiprinti. Įrašą surasti galite į paieškos laukelį įrašę „sonic seasoning“.

Galbūt garsus ateityje naudosime vietoj cukraus?


Unsplash.com nuotr.

Traškumas – muzikalesnis

Šiuo metu ypač populiarūs traškūs patiekalai. Traškumas yra daug „muzikalesnis“ ir labiau susijęs su mūsų klausa nei kitos tekstūros. Pagalvoję, pavyzdžiui, apie bulvių traškučius, prisimename ne ką kitą, bet garsą, kuris valgant sukelia pasitenkinimą. Juk niekas nemėgsta pastovėjusių drėgnų traškučių, tiesa? Maisto vlogeriai perbraukia šakute per ką tik iškepto pyrago plutelę, kad žiūrintys galėtų išgirsti, koks jis traškus ir tai visai nejučiomis reiškia, koks skanus. Tuo paprastai naudojasi ir įvairios reklamos kampanijos bei vis daugiau populiarumo

susilaukiantys ASMR video kūrėjai.



Multisensorinės patirtys

Patiekalas nėra tik tai, ką užfiksuoja skonio receptoriai, tai visų pojūčių visuma. Restoranai, siūlantys multisensorines gastronomines patirtis, sutinka, kad viskas – ir tai, kokio svorio yra įrankiai, ir kokie garsai pasiekia ausį lemia apsilankymo kokybę ir tai, ar klientas norės grįžti. Kai kurie vakarienės metu siūlo užsidėti ausines ir, skambant dramatiškai muzikai, suderintai su atnešamais patiekalais, pasitikti vakaro kulminaciją.

Tiesa pasakius, kompozitoriai muziką specialiai puotoms rašo jau nuo seno, bet dabar tyrimų dėka jos poveikis tyrinėjamas daug plačiau. Tikriausiai nebereiks ilgai laukti, kai tokius garso-skonio eksperimentus bus galima išbandyti ir Lietuvoje.


Naujausi įrašai

bottom of page