top of page

Vaisius, daržoves ir uogas plauti būtina: kodėl ir kaip?

Vasarą neišvengiamai valgome daugiau daržovių ir vaisių, be proto laukiame uogų ir su jomis gaminamų desertų. Nepaisant to, ar visa tai auginame patys, ar perkame turguje, o gal – prekybos centre, prieš ruošiant patiekalus svarbu nepamiršti šių produktų švariai nuplauti. Ir tai ne vien tik dėl prilipusių žemės grumstelių ar prie ką tik nuskintos braškės prikibusios alkanos skruzdėlės: pavojai yra kur kas didesni, nei įsivaizduojame, ypač tada, kai produktus perkame nepažįstamose vietose.

APSINUODIJIMO RIZIKA

Jeigu perkate produktus iš turgaus ar prekybos centro, net jei ir labai pasitikite pardavėjais, vaisius, daržoves ir uogas švariai nuplauti būtina. Visų pirma, prekybos vietose klientai dažnai liečia produktus rankomis besirinkdami gražiausius. Niekada nežinote, kokio švarumo rankos jūsų vaisius ir daržoves lietė prieš jums ateinant bei kokias ligas bakterijų pavidalu jums gali perduoti. Jei suvalgysite neplautą produktą, lengviausiai atsipirksite apsinuodijimu, tačiau niekada nežinote, kokia sunkesne liga galite užsikrėsti.


morkos

Norėdami nuplauti bakterijas, plaukite produktus po bėgančiu karštu vandeniu, trindami švariomis rankomis. Lygiai tokiu pačiu būdu nuplausite ir purvinus, prie žemės besilietusius produktus, tokius kaip bulvės, burokai, morkos, braškės, agurkai. Muilo ir šveičiamųjų priemonių naudoti nereikia – užteks švelniai plauti rankomis.

PESTICIDŲ PAVOJUS

Turbūt visi esame bent truputį girdėję apie pesticidus. Tai – cheminės medžiagos, kuriomis purškiami produktai apsaugai nuo įvairių bakterijų ar virusų, parazitų, įvairių vabzdžių bei piktžolių. Tai medžiagos-nuodai, kurios daugiau ar mažiau kenkia žmonių organizmui, tačiau kiek būtent, pasakyti negali net specialistai. Prekybos centruose vargu ar rasite vaisių, uogų ar daržovių, kurios nebuvo purkštos pesticidais. Tiesą sakant, pesticidus sunku nuplauti, jie įsigeria į žievelę. Jei jau renkatės egzotinius vaisius, kurių kilmės nežinote ir įtariate, kad jie buvo purkšti pesticidais, valgykite tik tas daržoves ir vaisius, kurie turi storą žievelę ir ji yra nulupama, pavyzdžiui bananai, citrusiniai vaisiai, ankštinės daržovės. Jei vis tik renkatės produktus su plona žievele, geriausia ją švariai nulupti – tai darykite su obuoliais, kiviais, agurkais, pomidorais, persikais, slyvomis ir net vyšniomis.


braškės

GERIAUSIAS BŪDAS PLAUTI

Kai kuriose parduotuvėse galite rasti specialių ploviklių vaisiams ir daržovėms, tačiau šios priemonės ne visada pateisina lūkesčius. Šveisdami įvairiomis šveitimo priemonėmis pažeisite produkto paviršių ir išpurvinsite valgomąją dali. Tik mirkydami vaisius, daržoves ir uogas vandenyje užtikrinsite beveik tobulą švarą.

Pripildykite švarų indą vėsaus vandens. Indas turi būti toks, kad visi produktai tilptų ir būtų apsemiami vandens. Jokių ploviklių į vandenį pilti nereikia. Į indą sumerkite norimus nuplauti vaisius, daržoves ar uogas ir palikite taip kelias minutes. Prieš merkdami produktus į vandenį nuskinkite lapelius, kotelius ir visa kita, kas yra nevalgoma. Išmirkę vandenyje produktai turi būti dar kartą perplaunami vandeniu ir patikrinami, ar tikrai nėra užsilikusios matomos purvo dalelės. Jei vis tik vanduo nepadeda švariai nuplauti, į vandenį galite įberti 1–2 šaukštelius druskos ir mirkyti tokiame druskos tirpale. Tai nuplaus nešvariausias daržoves, pavyzdžiui, šaknines.

O kaip vaisius, daržoves ir uogas plaunate jūs? Pasidalinkite savo patarimais!


Naujausi įrašai

bottom of page