top of page

UŽ ir PRIEŠ: maisto šildymas mikrobangų krosnelėje



Kol vieni nė neįsivaizduoja savo buities be mikrobangų krosnelės, kiti dažnai kelia klausimą apie šio prietaiso kenksmingumą ir keliamą žalą sveikatai. Tai ilgą laiką buvo diskusiją įžiebianti tema. Tačiau tiesa ta, kad maisto šildymas naudojantis šiuo įrenginiu turi tiek pliusų, tiek minusų.

UŽ:

• Tam tikros maisto medžiagos ir vitaminai nėra atsparūs karščiui, ir visai nesvarbu, kokiu būdu yra šildomas maistas (tas pats taikoma ir plastikiniams indams, kurie, reaguodami su karščiu, išleidžia kancerogenus, siejamus su vėžiu). Geriausias būdas šildyti maistą – šildymas garuose, o mikrobangų krosnelė tam turi geriausias sąlygas. Jums tereikia stiklinio ar keraminio dviejų dalių indo ir kelių šaukštų vandens.

• Elektrinėje orkaitėje šildomas maistas praranda 40–60 proc. vitamino C. Šildomas mikrobangų krosnelėje – 25 proc.

• Šildymas mikrobangų krosnelėje vienareikšmiškai taupo mūsų brangų laiką.

• Šildydami mikrobangų krosnelėje nenaudojame papildomų riebalų. Tai aktualu besilaikantiems dietos ar turintiems virškinamojo trakto sutrikimų.

• Mikrobangų krosnelės taupo energiją. Šildydami mikrobangų krosnelėje sugaištame 70 proc. mažiau laiko nei šildydami dujinėje orkaitėje.

• Šildydami mikrobangų krosnelėje jūs niekada nesudeginsite maisto. Toks šildymas reikalauja mažiau dėmesio.

• Tai – greičiausias būdas pašildyti maisto likučius. Greičiu nepasižymi elektrinės konvekcinės orkaitės, kurioms reikia laiko įkaisti iki tam tikros temperatūros.

PRIEŠ:

• Manoma, kad mikrobangų krosnelės skleidžia 2450 Mhz dažnio bangas (mikrobangas), kurios yra panašios į skleidžiamas mobiliųjų telefonų, sukeliančių vėžį ir kenkiančių sveikatai.

• Elektrinėje orkaitėje šildytas maistas yra skanesnis nei šildytas mikrobangų krosnelėje.

• Mikrobangų krosnelėje šildomas maistas pakeičia savo struktūrą. Motinoms nėra rekomenduojama mikrobangų krosnelėje šildyti savo pieno.

• Nėra pats patogiausias būdas šildyti didelius maisto kiekius.

• Norintys šildyti maistą mikrobangų krosnelėje tam turi įsigyti specialius stiklinius ar keraminius indus. Šildymui netinka metaliniai ir porcelianiniai (turintys auksinį kraštelį) indai.

• Mikrobangų krosnelės turi savo galiojimo laiką. Gedimų turinčios krosnelės gali skleisti radiaciją.

• Maistas mikrobangų krosnelėse šyla netolygiai: kai viena maisto dalis dar yra visiškai šalta, kita jo dalis jau gali būti jau pašilusi. Maistą reikia tikrinti ir maišyti.

• Maistas mikrobangų krosnelėje praranda traškumą.

Naujausi įrašai

bottom of page