top of page

Urtė valgo: odė kiaušiniams, arba 25 įkvepiantys kiaušinių amplua

Turbūt daugiau nei pusė pasaulio žmonių neatsieja savo kasdienybės nuo kiaušinių. Juos populiaru valgyti ir vienus, ir integruotus į kitus patiekalus ar naudoti įvairiuose kepiniuose. Ir nors atsiras tokių, kurie sakys, jog kiaušiniai nebemadingi, nes daug žmonių atsisako gyvulinės kilmės baltymų, aš pasakysiu NE. Tas „daug“ yra truputį reliatyvus, o kiaušiniai yra, buvo ir bus ant bangos.

Man pačiai, kaip didelei maisto mylėtojai, kiaušiniai yra vienas tų produktų, be kurių neįsivaizduoju savo gyvenimo. Aišku, būna, kad norisi pailsėti. Bet kartais tiesiog užtenka įjungti fantaziją ir pamąstyti plačiau, kur ir kaip galima panaudoti kiaušinius, ar tiesiog išeiti jų suvalgyti į miestą.

Pusryčiai „Trinity“. 


Puikieji Benedikto kiaušiniai „Kavos eroje“. U. Mikelevičiūtės nuotr.


Dalijuosi keliomis inspiracijomis iš savo instagramo (@urte_dervynas) – gaminti namuose, valgyti mieste, atrasti kelionėse, o restoranų žmonėms – įsitraukti į meniu. Beje, visiems linkiu nepasimesti tarp tendencijų ir nepamiršti klasikinių sprendimų. Kartais kiaušiniui užtenka laiku pabarstomos druskos ir gerų pipirų.

Dažniausiai kiaušinius valgau namie.


U. Mikelevičiūtės nuotr.


TOP 5 niekada nesenstantys klasikiniai kiaušinių patiekalai

  1. Taip, jis vėl ant bangos. Nuo klasikinio „be nieko“, gardinto lašiša, sūriais iki susukto į burito ir net spalvoto – žalio su pesto padažu ar violetinio su burokėlių sultimis.

  2. Plakta kiaušinienė! Patiekiama ant viso grūdo duonelės su avokadu, salotomis, karamelizuotais svogūnais, parmezanu ar špinatais.

  3. Tiesiog virtas kiaušinis. Valgykite su majonezu (aš jį keičiu garstyčiomis) ar mėgstamu padažu. Pakanka druskos ir pipirų.

  4. Keptas kiaušinis. Jis tinka ant visko ir su viskuo: ant duonos, grikių, salotų, įkomponuotas į burgerį ar klasikinį sumuštinį, gardinkite net sriubas.

  5. Be lukšto virtas kiaušinis ir nebūtinai Benediktas. Olandiškas (hollandaise) padažas visgi nebėra toks madingas. Ant avokado skrebučio – nemirštanti klasika. Kiaušiniu „marškinėliuose“ gardinkite troškinius ar košes.

Ir dar vienas dalykas: faina, jeigu bandote išrasti dviratį, bet kartais reikia prisiminti, kad jis jau išrastas ir užtenka jį atnaujinti!

Avokado skrebutis su virtu be lukšto kiaušiniu Kopenhagoje. 


„Tiroler Gröstl“ – vietinis patiekalas Austrijos kalnuose. 


20 papildomų patiekalų idėjų su kiaušiniais:

  1. Klasikinė izraelietiška šakšuka

  2. Žalioji šakšuka

  3. Škotiški kiaušiniai

  4. Pasta carbonara

  5. Japoniška sriuba su sojų padaže marinuotu kiaušiniu

  6. Burokėlių sultyse marinuoti virti kiaušiniai

  7. Rūkyta žuvimi įdaryti kiaušiniai

Rudens pasaka: keptas kiaušinis, naminiai tėčio pomidorai ir figos.


Pusryčių interpretacija „Le Butcher“. U. Mikelevičiūtės nuotr.


  1. Brusketa su pjaustytu virtu kiaušiniu

  2. Viduržemio regiono kiaušinių salotos

  3. Orkaitėje užkepti kiaušiniai

  4. Savory Dutch Baby – olandiški blynai su kiaušiniais

Svečiuose dažniausiai pusryčius gaminu aš. Pas draugus. 


U. Mikelevičiūtės nuotr.


  1. Huevos Rancheros – meksikietiški pusryčiai

  2. Croque-Madame interpretacija su kiaušiniais ir garstyčių padažu

Naujausi įrašai

bottom of page