top of page

Urtė rekomenduoja: lietuviškos virtuvės vietos , arba kur nusivesti pavalgyti svečius iš užsienio

Šiandien papasakosiu apie vietas, kurios iš vienos ar kitos pusės reprezentuoja lietuvišką virtuvę. Nors rekomendacijos yra skirtos palengvinti gyvenimą tiems, kurie sulaukia draugų, svečių, verslo partnerių ar mylimųjų iš užsienio šalių, visgi jos puikiai tinkamos ir kiekvienam jūsų. Tarp begalės kitų šalių maisto tematikai atstovaujančių vietų, rekomenduoju retkarčiais ir patiems nepamiršti aplankyti vietinei tradicinei, moderniai ar senoviniam paveldui lietuvišką virtuvę atstovaujančias vietas.

„Sweet Root“. Valerijos Stonytės nuotr.


Šis restoranas yra ta vieta, kuri savo kantriu darbu, vedama aiškios koncepcijos bei nepaprasto ryšio su gamta, parodė visiems, kaip vietiniai sezoniniai produktai gali atsiverti, patekę į profesionalų rankas. Nuo 2014 metų veikiantis restoranas reprezentuoja modernią lietuvišką virtuvę ir kultivuoja lėtas, teikiančias nepamirštamas emocijas, vakarienes. Šis restoranas yra ta vieta, kur galite pažinti vietiniame miške randamas valgomas žoleles, prisiminti tokį patiekalą, kaip skryliai, nauju amplua išvysti lyną ar paragauti bobausių.

Trijų valandų vakarienėje patiekiami 7 patiekalai, pasakojantys skirtingas istorijas. Beje, pernai „Sweet Root“ išleido dviejų kalbų knygą (lietuvių ir anglų), kurioje puikiai perteikti keturi sezonai. Ši knyga, kaip ir vakarienė restorane, yra puiki dovana mėgstantiems perfekcionistiškas ir subtilias emocijas.

Valerijos Stonytės nuotr.

„Džiaugsmas“ . Valerijos Stonytės nuotr.


Vienas geriausių Lietuvos restoranų, kuriame svarbiausią vietą užima kokybiški lietuviški ingredientai bei skonis. Sezoniškumas čia taip pat vaidina svarbų vaidmenį – naujienos integruojamos paraleliai su gamtos pokyčiais. Virtuvėje sutiksite bene vieną žymiausių ir geriausių Lietuvos šefų-kūrėjų – Martyną Praškevičių.

Šioje vietoje meniu kurtas taip, kad patiekalai būtų tinkami dalijimuisi. Tad ar su didele kompanija ar dviese, siūloma ragauti kone visus patiekalus iš meniu, kuris, beje, nėra itin platus.

Natūralus vynas čia vaidina svarbų vaidmenį ir puikiai dera su natūralius skonius išryškinančia koncepcija. Lankydamiesi nepamirškite ir jo!

Skrudinta juoda duona su lašiniais ir obuolių uogiene, menkės spurgytės ir kiti gėriai yra tai, ko reikia jums ir jūsų svečiams.

Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotr.

„Amandus“. Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotr.


Deivydo Praspaliausko vardas neatsiejamas nuo modernios lietuviškos virtuvės krypties. Degustacinėse vakarienėse, kurios yra tikras šefo ir jo komandos šou, atsispindi sezoniškumas ir improvizacijos mūsų krašto ingredientų tematika. Nors čia sezoniniai produktai persipina ir su svečiais iš kitų pasaulio kampelių, visgi šio šefo ir visos komandos kūryba yra tai, kuo verta didžiuotis.

Deivydas – vienas tų pirmųjų šefų, kurie pakvietė mėgautis degustacinės vakarienės koncepcija.

Beje, šie trys aukščiau įvardyti restoranai 2018 metais pateko į „White Guide Baltic 2018“.

„Ertlio namas“. Valerijos Stonytės nuotr.


Restoranas, kuris atstovauja Lietuvos istorinei virtuvei. Šefas Tomas Rimydis jau seniai garsėjo savo braižu – prisiminti vietinius ingredientus ir pristatyti juos visuomenei priimtinu veidu. Vos tik atvėręs duris, restoranas „Ertlio namas“ pristatė būtent ne modernią virtuvę ar įvilko cepelinus į naują rūbą, o atkūrė senovinius, bajoriškus patiekalus. Čia siūloma ragauti baravykų pašteto, eršketo sluoksniuočio, fazano krūtinėlės bei slyvų šokolade. Be abejo, degustacinio meniu patiekalai kinta priklausomai nuo sezono, tačiau vienareikšmiškai tai yra ta vieta, kurioje mūsų protėvių patiekalai prisikelia naujam gyvenimui.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Leičiai“

Nuo taip vadinamos tradicinės mūsų virtuvės irgi nereiktų bėgti. Nors dabar vis dažniau ir dažniau kyla diskusijos apie mūsiškį identitetą, visgi cepelinai, gira, alus, visokios kiaulių ausytės yra tai, prie ko mes buvome pripratę ilgus metus. „Leičiai“ yra viena tų vietų, kur verta užsukti ar parodyti svečiams, kas yra žirniai su spirgučiais, šaltibarščiai ar kepta duona.

„Šnekutis“

Man asmeniškai visos čia aprašomos vietos yra visiškai tos, kurios per ilgus metus sugeba išlaikyti savo braižą ir gali visiškai autentiškai perteikti keliasdešimties metų atgal mūsų identitetą. Seniai lankėtės? Nuvykite ir nustebsite, kiek pažįstamų veidų čia išvysite. Begalybė alaus rūšių, bulviniai blynai, cepelinai, koldūnai, sriubos, tie patys spirgai ir visa tai, be ko neatsiejama ta nuoga, lietuviška alaus virtuvė.

„Stiklių aludė-taverna“, restoranas-bistro „Mykolo 4“ taip pat yra tos vietos, kurios gali būti įtrauktos į jūsų kelionių maršrutą atvykus svečiams iš kitų šalių.

Daugiau įdomių straipsnių, interviu ir naudingų patarimų rasite portale VMGmaster.lt.

Urtės įspūdžių ieškokite jos „Instagram“ paskyroje ir portalo VMGonline.lt skiltyje Urtės rubrika.

Naujausi įrašai

bottom of page