top of page

Urtė keliauja ir ragauja: tropinės vasaros TOP 10 iš Nidos

Visų pirma, šią vasarą drąsiai galima skelbti tropine, o, visų antra, Lietuvos pajūrio atgimimo vasara. Praėjus jau dviem trečdaliams josios, pajūrio gyventojai ir atvykusieji sezoniniam darbui iš kitų miestų trina rankomis ir šią vasarą vadina viena sėkmingiausių. Spėjama, jog anksčiau prasidėjęs šiltasis sezonas ir užsitęs truputį ilgėliau. Tikiu, kad dar spėsite nuvykti, o gal net vykstate ir dabar. Tad tebūna rekomendacijos jums  vertingos.

Mano šios vasaros pajūrio kryptis – Nida. Sakoma, jog tai viena gražiausių Lietuvos vietų, kurioje gera energetika, o kai kurie teigia, kad nuvykę ten pasijusite lyg kitoje šalyje ar net planetoje. Nors Nidoje net laikas eina kitaip, visgi valgyti reikia. Pasižvalgykime kartu, kur ir ką.

Trumpas įžanginis žodis

Visos vietos, kurios nebus paminėtos tekste, nebūtinai to nenusipelnė – kai kurios sėkmingai veikia ir džiugina lankytojus, tačiau, supraskite, mano apsilankymų Nidoje laikas limituotas, kaip ir skrandžio tūris. Tad ko nesuvalgiau šį sezoną, suvalgysiu kitą.

Urtės Mikelevičiūtės nuotr.


1. Žuvies žuvies ir dar kartą žuvies!

„Fisheria“ – šviežios žuvies restoranas, duris Nidos ir visos Neringos gyventojams bei svečiams atvėręs dar šią vasarą. Restorano meniu pagrindą sudaro vietinių žvejų pagauta žuvis, o jos nepamirštamu skoniu ir puikiai derančiais garnyrais stebina pagrindinis šefas. Jis – Adomas Jegnoras, kuris daug metų dirbo su kultiniu Lietuvos šefu Martynu Praškevičiumi. Adomas patirties įgijo „Stebukluose“, „Džiaugsme“ ir kelis metus vadovaudamas „Drama Burger“ virtuvei. Visą įgytą patirtį ir begalinę meilę maistui rasite jo gaminamuose patiekaluose.

Pusryčiaujantiems siūlomi trijų rūšių skrebučiai su be lukšto virtais kiaušiniais ir pasirinktinai skumbrės paštetu, sūdyta lašiša, pomidorais ar avokadu ir žirneliais. Saldaus mėgėjai pusryčiams gali rinktis french toast su uogomis ir varškės kremu.

Parnidžio kopa ir „Fisheria“ su puikiuoju vaivorykštiniu upėtakiu. Urtės Mikelevičiūtės nuotr.


Vakarieniautojai čia ras įvairių šviežios žuvies patiekalų: nuo sūdytos silkės su bulvėmis, žiobrio su krienų grietinėle, ešerio, sterko, tirpstančios burnoje šilkinės menkės ar vaivorykštinio upėtakio su avinžirniais (kuris, prisipažinsiu, mano favoritas). Fish & chips mėgėjai gali drąsiai rinktis iš valgiaraščio, beje, čia jie patiekiami su žirnelių koše, česnako aioli ir bulvytėmis. O mažiesiems – mamytiški kotletukai.

Adresas: Taikos g. 5, Nida

Darbo laikas: I–VII 10:00–15:00; 18:00–24:00

„Facebook“ paskyra ČIA.

Urtės Mikelevičiūtės nuotr.


2. Geriausia meksikietiška virtuvė

„Sofa de Pancho“ šią vasarą startavo su nauju projektu – Meksikos įkvėptais namais. Daug kam žinomi iš Vilniaus Visų Šventųjų gatvės praeitais metais dalį savos ir visos ypatingos Fridos Kahlo auros perkėlę bei patys persikraustę į Nidą šiais metais iš laivo (apie kurį dar pasakosiu) pakvietė į svetainės tipo restoraną namelyje ant marių kranto. Ten visada skamba meksikietiški ir malonūs „Margaritų“ plakimo garsai.

Kūrybiniam meniu atgimimui atvyko jau ne pirmą kartą konsultuojantis meksikietis šefas Alberto Figueroa, kuris kartu su šefu Vitaliu Čižausku siūlo gerokai atnaujintą meniu pasirinkimą.

Meksikietiško maisto mylėtojams: kultiniai meksikietiški traškučiai nachos užkandžiui su sūriu ir čoriso dešra, tostada su sūdyta laukine lašiša, gvakamoleburokėliais ir grietine. Ilgai troškinta ir burnoje tirpstanti kiauliena ir antiena. Šalia jų rūkytos paprikos, avokadai, pomidorai, morkos ir chipotle šoka salsą. Ir visa tai gardinama šviežiais savininkų darželyje augančiais prieskoniais. Meksikietiška mėta ir nidietiška kalendra. Taip, jie augina patys net savo kalendrą. Kinrožių ledus paragauti privalu.

Pusryčiai ir brunchHuevos Rancheros – naminiai kiaušiniai, kepti krosnyje, troškintos pupelės ir kalnas gvakamolės (trinto avokado užtepėlė, liaudiškai), po vakarėlio atvykusiems – viską išgydanti tradicinė meksikietiška sriuba pozole su vištiena ir kiauliena bei kukurūzais, pusryčių tacos su kiaušiniais ir avokado skrebutis, iš natūralaus raugo kepta Nidos duonos su, aišku, kiaušiniu ir kitais draugais.

Apie atsinaujinusią Sofą šiemet jau rašė Vmgonline.lt.

Adresas: Pamario g. 24B, Nida

Darbo laikas: I–VII 17:00–23:00

„Facebook“ paskyra ČIA.

Urtės Mikelevičiūtės nuotr.


3. Atskira pjesė „Margaritoms“

Nors tikrų „Margaritos“ kokteilių rasite ir minėtoje Sofoje, visgi siūlau kokteiliui nukeliauti iki uosto. Ten ne tik pasisemsite noro turėti savo jachtą, tačiau atrasite puikų barą, įsikūrusį laive. Jame, o gal net labiau prie jo, vyksta smagūs susibūrimai ir susitikimai bei pokalbiai iki ryto su „Margaritomis“ jūreiviškai – iš metalinių puodelių. Ieškokite laivo su užrašu „Freiheit“.

Adresas: Naglių g. 14, Nida

Darbo laikas: III–VI 20:00–3:00

„Facebook“ paskyra ČIA.

Urtės Mikelevičiūtės nuotr.


4. Maisto ir žaidimų!

Nida jau tokia yra, kad beveik visos vietos tinkamos ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Ne išimtis dar vienas puikus bei visai šeimai tinkantis restoranas „Bo House“. Vienareikšmiai privalumai – didžiulė lauko terasa ir atskirai įrengta vaikų žaidimų zona.

Vaikučiams čia draugiškas ir meniu – varškėčiams bei spurgytėms neatsispiria nė vienas. Net ir suaugę vaikai.

Pusryčiautojai be minėtų varškėčių (virtų ir keptų) gali mėgautis puikiais Benedikto kiaušiniais ant ruginės bandelės ar amerikietiškais blyneliais su šonine ir saldžia karamele.

„Bo House“ pica ir salotos. Urtės Mikelevičiūtės nuotr.


Pietaujantiems ir vakarieniaujantiems – picos su čorisu, sūriais, kumpiu, burokėliais ir feta vegetarams! Ne miltų mėgėjams – krevetės, tartaras, Cezario salotos ar restorano namų patiekalas – ėrienos dešrelės.

O gėrikams įrengtas netgi atskiras sulčių bariukas, kuriame ne – tik apelsinų ar morkų sultys, bet ir arbūzai.

Adresas: Naglių g. 15, Nida

Darbo laikas: III–VI 20:00–3:00

„Facebook“ paskyra ČIA.

„Bo House“ pusryčiai: varškėtukai ir blynai su šonine ir saldžia karamele. Urtės Mikelevičiūtės nuotr.


5. Skaniausios picos ir neformalūs šokiai

Visai netoli jūros įsikūręs „Zuikio daržas“ su kiekvienais metais virsta į visą kompleksą: jaukų namuką su didele lauko terasa bei dar didesne erdve pušyne su gultais. Naktimis – su specialiai įrengta šokių zona.

Šviežiai keptomis picomis ir neformaliais šokiais išgarsėjęs daržas šiais metais švenčia penkerių metų sukaktį.

Gerų picų mėgėjai ten apsilankyti privalo. Drąsiai jų galite keliauti ir su mažaisiais – restoranėlis draugiškas visai šeimai. Beje, jeigu pasiseks, galbūt užtaikysite, kai čia svečiuosis atvykęs kito restorano šefas su specialiu meniu. Sporto mylėtojams – nemokamos treniruotės, mat šią vasarą zuikis pasiūlė ir papildomų pramogų.

Naktį „Zuikio daržas“ virsta į magišką šokių aikštelę – apšviesti pušynai, vyksta įvairūs teminiai vakarėliai bei neformalių atlikėjų koncertai.

Natūralių ir organinių gėrimų mylėtojai liks maloniai nustebę. Be tradicinių gėrimų ir puikios kavos čia rasite natūralaus organinio vyno bei sidro.

Adresas: Nidos-Smiltynės pl. 7a, Nida

„Facebook“ paskyra ČIA.

Urtės Mikelevičiūtės nuotr.


6 Jei sriubos – tai azijietiškos Tom Yam

Visai čia pat įsikūręs „Zentabar“, į kurį drąsiai keliaukite pusryčių ar pietų. Visų pamėgti Vatuko sumuštiniai su kumpiu ir sūriu nukels į vaikystės prisiminimus, o mėgstantiems azijietišką virtuvę – wok makaronai, tailandietiškas žaliasis karis bei sriubos. Jas paragauti būtina! Siūlomos dvi opcijos – daugelio pamėgtas Tom Yum arba aštresnis variantas – Tom Kha Gai.

Kairėje „Zentabar“ Vatuko sumuštinis ir privati vakarienė „Zuikio darže“. Urtės Mikelevičiūtės nuotr.


Prie to paties paminėsiu ir dar vieną visai čia pat esančią vietą – „Zentabar“ ir „Zuikio daržo“ vaiku vadinamą „Sehr Schön“. Čia galite puikiai papusryčiauti ar papietauti.

Adresas: Nidos-Smiltynės pl. 7e, Nida

Darbo laikas: III–VI 9:00–21:00

„Facebook“ paskyra ČIA.

7. Paplūdimio pramogos ir vakarėlis ant jūros kranto

„Kupolas“ – tai vieta, kur visada skamba gera muzika, sutiksi gražių ir laimingų žmonių, saule galėsi pasimėgauti ant čia įrengtų gultų, o mėgstantys aktyvias pramogas ras bendraminčių paplūdimio tinkliniui ar vandens pramogoms.

Nors daug kam ši vieta girdėta dėl joje jau kelintus metus vykstančių muzikos festivalių „Pudra“ ar „Ant Bangos“, ten gera muzika skamba visą vasarą ir visą parą. Įsikūręs bene gražiausiame Lietuvos paplūdimyje „Kupolas“ skirtas ilsėtis, stebėti jūrą, šokti ir džiaugtis gyvenimu.

Išalkę ir ištroškę drąsiai ras, ko užkąsti ar sočiai papietauti. Šaltibarščiai ir visų mylima aitriųjų paprikų sriuba, krevetės, Cezaris, varškėtukai, spring rolls ir burgeris puikuojasi jų meniu. Be viso to burbulų ar „Spritz“ kokteilių mėgėjai galės juos ragauti čia pat žvelgdami į jūrą.

Beje, ir čia vykdami patikrinkite kalendorių – galbūt pavyks užsukti ir į teminę vakarienę, kur užburs ne tik maistas, bet ir vaizdas.

Adresas: Šiaurinis paplūdimys, Nida

„Facebook“ paskyra ČIA.

Legendiniai „Kaštono“ sumuštiniai. Urtės Mikelevičiūtės nuotr.


8. Sumuštinių – į „Kaštoną“

Žmonės šneka, kad čia – ne tik geriausi sumuštiniai Nidoje, bet ir… ant viso svieto. Nors jie puikiai tinka pietums, būrius poilsiautojų ar atvykusių pasidarbuoti vasarai sutiksite čia visą parą. Kultiniais vadinami „Kaštono“ sumuštiniai džiugina visus išalkusius. Ir pasidalysiu paslaptimi: valgykite vegetarišką su kumpiu. Skamba juokingai, bet ten prie viso vegetariško gėrio su avokadu priešaky gausite dar kumpio – derinys superinis.

Adresas: Naglių g. 18, Nida

„Facebook“ paskyra ČIA.

9. Apsipirkti

Jeigu užsimanytumėte valgyti namie ar pasidaryti jaukų pikniką – turiu gerų žinių! Šią vasarą duris pravėrė „Nida Bazaar“. Jame – atrinkti maisto produktai, iš kurių lengvai pasigaminsite pietus, pusryčius ar vakarienę, o gal pasiruošite pikniką prie jūros. Įvairūs sūriai, jogurtai, varškė, humusas – tiesiog viskas, ko reikia pasigaminti skanius makaronus, susisukti tortiliją ar tiesiog paužkandžiauti prie vyno. Nuo gaiviųjų gėrimų iki stipriųjų. Nuo arbūzų ir avokadų iki pomidorų. Nuo pieno iki varškės.

10. Aplankyti būtina!

Kaip sakoma, viskas į kadrą netelpa, bet pabandyti verta. Dar būtinai turiu paminėti kelias klasika tapusias gero maisto vietas.

„Don Vito“ – nedidelis ir labai jaukus visus metus veikiantis šeimos restoranėlis. Jame – platus ir gana klasikinis europietiškas meniu: nuo įvairių salotų, jūrų gėrybių, gardžių užkandžių prie vyno ar be jo su draugiška maisto pasiūla mažiesiems ir, be abejo, pusryčiais, kuriuose – visų pamėgti Benedikto kiaušiniai ir omletai.

Adresas: Taikos g. 32b, Nida

Darbo laikas: III–VI 10:00–23:00

„Facebook“ paskyra ČIA.

Geros mėsos mėgėjams privalu keliauti į „Meat Steak House“. Kruopščiai atrinkta sauso brandinimo lietuviška jautiena pateisins visus didkepsnių gerbėjus. Restorane įrengta speciali mėsos brandinimo kamera su kontroliuojama drėgme ir temperatūra, padedanti atsiskleisti geriausioms skoninėms mėsos savybėms. Jautiena joje brandinama mažiausiai 28 dienas, o tam tikros jos rūšys – net iki 70 dienų. Benedikto kiaušinių mylėtojams – jūsų čia laukia visuomet gerai paruošti.

Adresas: Taikos g. 32b, Nida

„Facebook“ paskyra ČIA.

Yra toks posakis In vino veritas, o čia jis sujungiamas sinergiškai su Nida – In vino veritas, in Nida veritas. Man kartais atrodo, kad „In Vino Nida“ čia veikia kokį šimtą metų, kaip ir jos mama vyninė „In Vino“ Vilniuje. Nuo pusryčių iki vyno, kaip ir nuo poezijos iki klegesių. Vienareikšmiškai kultinė Nidos vieta, į kurią bent kartą stiklui užsukti privalu.

Adresas: Taikos g. 32, Nida

Darbo laikas: I–VII 10:00–24:00

„Facebook“ paskyra ČIA.

O pabaigai – mano išpažinties metas. „Nerija“ – plačiai nuskambėjęs gero maisto restoranas, veikiantis jau 14 metų tame krašte, trečius metus atsiduriantis 30-ies geriausių restoranų rinkimų sąraše ir visų valgytojų vertinamas – nebuvo dar mano aplankytas. Žinau žinau, kad negerai, bet, kaip ir sakiau, viso pasaulio neapžiosi.

Vienok, rekomenduoju, nes geri atsiliepimai iš gerų žmonių, lygiai tokia pat gera rekomendacija. Valgiaraštyje gausu žvejų atgabentų žuvų: nuo jūrų lydekų iki šamų ar vėgėlių. Ėriena ir kitos mėsos – mėsiniams, o jautienos ir žąsų kepenėlių karpačas – gurmanams.

Adresas: Pamario g. 13, Nida

„Facebook“ paskyra ČIA.

P. S. Prieš eidami pasitikslinkite darbo laiką. Čia Nida – galioja savos taisyklės ir kitoks laiko suvokimas.

Naujausi įrašai

bottom of page