top of page

Trūksta saulės ir laimės? Valgyk laimingą maistą!



Lietuviška vasara pilna kontrastų: čia lepina saulės vitaminais, čia kiaurai permerkia vėsiu lietumi. Vieną rytą – skaidri žydra padangė, kitą – aklinai užkimšta cepelinų spalvos debesimis. Saulė padeda gamintis ne tik vitaminui D, bet ir laimės jausmui. Ką daryti, kai jos stinga? Atsakymas: valgyti laimės pojūtį stimuliuojantį maistą!

Šiaurinė Europos dalis, dvi žvarbios Baltijos ir Šiaurės jūros bei nuolatinis lietus netrukdo danams būti laimingiausia šalimi pasaulyje. Kolumbijos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad danai laimės pojūčiu lenkia net ir tokias šalis, kaip Šveicarija, Islandija, Norvegija, Suomija. Danai didelį dėmesį skiria savo gyvenimo kokybei, taip pat – ir maistui. Taigi, ką valgo pasaulio laimingiausieji? Gal maistas juos daro laimingus?

Kaip ir kiekviena tauta, taip ir danai turi daugybę tradicinių patiekalų ir gaminių, tačiau garuose virtomis daržovėmis ar riebalų neturinčiu maistu tikras danas tikrai niekada nesižavės. Jam svarbiau daug miltų, dar daugiau mėsos ir cukraus!

Bandelės ir sumuštiniai. Tikriausiai daugelis žino, kad kepti sumuštiniai yra absoliuti kiekvieno dano kasdienybė, tačiau saldžioms bandelėms danai taip pat skiria didelį dėmesį. Sluoksniuota bandelė su plikytu kremu – nacionalinis šalies pasididžiavimas, turintis savo pavadinimą „wienerbrød/wienerbröd“ (liet. Vienos duona). Pagal statistiką, danai per metus pagamina maždaug 10 tūkst. tonų javų, tuo tarpu lietuviai – apie 6 tonas. Prie tiek daug bandelių ar sumuštinių visuomet norėtųsi daug kavos, tiesa?



Kava. Ryte tingus išlipimas iš lovos, per pietus – susitikimai su pažįstamais, o vakare ilgai lauktas grįžimas namo. Kava danus lydi visuose dienos etapuose. Pagal britų dienraštį „The Telegraph“, danai patenka į daugiausiai kavos per metus išgeriančių pasaulio šalių penketuką. Vienas žmogus šioje šalyje išgeria 8,7 kg kavos per metus. Tuo tarpu vienas lietuvis išgeria dvigubai mažiau – tik 4,1 kg.



Mėsa. Danai dievina mėsą, ypač kiaulieną. Vienas danas per metus suvalgo maždaug apie 90 kg mėsos. Tačiau lietuviai taip pat neatsilieka mėsos suvartojimu šalyje. Pagal Lietuvos statistikos departamento duomenis, vidutiniškai vienas lietuvis per metus suvalgo apie 80 kg mėsos. Danai mėsą valgo su įvairiomis daržovėmis, vienos populiariausių – kopūstai. Na, o po sočių pietų visada norisi save palepinti kažkuo saldžiu.



Saldainiai. Kaip ir vaikams, taip ir suaugusiesiems laimės dažnai suteikia tas vienas nepakartojamas saldainio kąsnelis. Tačiau danai vienu kąsneliu tikrai neapsiriboja. Ši tauta lengvai pamišusi dėl guminių meškučių ir saldymedžio lazdelių, kurių valgymas leidžia danams puikuotis išdidžia antra vieta saldainių suvalgymo reitinge – juos lenkia tik suomiai. Taigi, kiek saldainių suvalgo vienas danas per metus? Du kartus daugiau nei vidutinis europietis. O jei tiksliau – maždaug 8 kg. Tikriausiai pasisekimą šalyje turi ir odontologai!



Naujausi įrašai

bottom of page