top of page

Traški duona ir gardūs priedai: naujametiniam vakarėliui ruoškite brusketas (receptai)

Vakarėlių tema žiemą itin aktuali. Kokių jų tik nebūna! Havajų, pliažo, bikinio, pižamų, gėlių… O mes darome brusketų!

Scenoje – gardžiosios brusketos. Vakarėliui pasiruošti užtruks visai neilgai – traški duona ir gardūs priedai, patys įvairiausi. Sakoma, kad moteris gali pasidaryti salotas ir skrybėle iš to, kas yra po ranka – tai iš to, kas po ranka, mes padarysime brusketas. Svarbiausia – gera duona, tinkanti skrudinimui, o priedus galima pasirinkti iš to, kas šaldytuve – ir švelnus sūris, ir kumpis, ir gybai. Nėra? Tinka obuoliai ir svogūnai. Tad pradedame.

Svarbiausia – paskrudinkite duoną taip, kad ji būtų traški iš išorės ir minkšta iš vidaus. Ypatingo gardumo suteiks geros kokybės alyvuogių aliejus.

Brusketų pagrindas

Čiabatos arba kitos tinkančios skrudinti duonos

Alyvuogių aliejaus (pašlakstyti)

  1. Duoną supjaustykite riekelėmis. Dėkite riekeles į skardą, šaukite į stipriai įkaitintą orkaitę. Naudokite grilio funkciją. Kepkite iš abiejų pusių. Iškepusias batono riekeles pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

  2. Dėkite duonos riekeles į įkaitintą keptuvę arba ant grilio ir paskrudinkite iš abiejų pusių. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

* Vakarykštę duoną galima supjaustyti ploniau, bet jei brusketos pagrindo storis nesvarbu, galima imti tokią duoną, kokia jums patinka.


Brusketa su troškintais pomidorais ir kaparėliais

„Šalotinio“ svogūno, česnako (pagal skonį), aliejaus, vyšninių pomidoriukų, druskos, žiupsnelio džiovinto baziliko, kelių šaukštų kaparėlių, kreminio sūrelio.

Supjaustykite „šalotinį“ svogūną, susmulkinkite česnaką, berkite į keptuvę su pašildytu aliejumi ir kepkite, kol svogūnai taps permatomi. Suberkite perpjautus vyšninius pomidoriukus, pakepinkite, kol pomidoriukai suminkštės, įberkite druskos, baziliko ir dar pakepkite. Suberkite kaparėlius.

Duoną patepkite kreminiu sūreliu ir uždėkite įdaro.

Brusketa su moliūgu ir špinatais

Nuvalyto moliūgo, svogūno, aliejaus, saujos špinatų, druskos, muskato riešuto, tepamosios varškės.

Supjaustykite moliūgą nedideliais kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną, berkite į keptuvę su pašildytu aliejumi ir kepkite, kol svogūnai taps permatomi, suberkite moliūgą ir stipriai apkepkite. Suberkite špinatus, pagardinkite druska, pabarstykite muskato riešutu. Kepkite, kol moliūgai suminkštės. Duoną patepkite varške ir uždėkite įdaro.

Brusketa su varške ir vynuogėmis

Tepamosios varškės, medaus, raudonųjų vynuogių, mėtų lapelių.

Sumaišykite tepamąją varškę su lašeliu medaus. Duoną pašlakstykite aliejumi, patepkite varške, uždėkite vynuogių ir dėkite į orkaitę po stipriai įkaitintu griliu. Kepkite, kol vynuogės lengvai pakeps. Patiekite su mėtos lapeliais.

Brusketa su apelsinais

Apelsino, rikotos sūrio, skysto medaus, mėtų lapelių.

Išpjaukite iš apelsino skilteles. Paskrudintą duoną patepkite rikota, pašlakstykite skystu medumi, uždėkite apelsino skilteles ir mėtų.

Brusketa su agurkais ir varškės sūriu

Agurkų, citrinos sulčių, krapų, aliejaus, druskos, varškės sūrio.

Agurkus supjaustykite riekelėmis, pašlakstykite citrinos sultimis ir aliejumi, pabarstykite smulkintų krapų ir permaišykite. Ant paskrudintos duonos dėkite varškės sūrio riekelę, ant viršaus – agurkų.

Brusketa su pievagrybiais ir svogūnų džemu

Pievagrybių, aliejaus druskos, čiobrelių, svogūnų džemo, lazdynų riešutų.

Pievagrybius supjaustykite plonomis riekelėmis, pakepinkite jas aliejuje kartu su čiobrelio šakele. Kepkite, kol gražiai apskrus. Įberkite druskos. Ant paskrudintos duonos dėkite svogūnų džemą, ant viršaus – pievagrybius ir smulkintus lazdynų riešutus.

Naujausi įrašai

bottom of page