top of page

TOP 7: mitai apie sveiką mitybą

Sveikas gyvenimo būdas neįsivaizduojamas be tinkamos mitybos. Tačiau diskusijos apie tai, kas yra sveika mityba, nesiliauja net tarp ekspertų. Ieškantiems atsakymų, kurie teiginiai yra tiesa, o kurie – tik išpūstas mitas, ir kaip maitintis sveikai, pataria nomnom.lt dietistė Toma Eroglu.

1. KUO MAŽIAU KALORIJŲ, TUO SVEIKIAU

Mažai kalorijų turintis maistas gali turėti ir nedidelį kiekį vitaminų, mineralų bei nepakeičiamų riebalų rūgščių. Skaičiuokite svarbias maistines medžiagas, o ne kalorijas. Svarbiausia yra maisto kokybė, o ne kalorijų kiekis jame.

2. VISADA RINKITĖS TIK ŠVIEŽIAS DARŽOVES, UOGAS IR VAISIUS

Taip, gardžiausi patiekalai būna paruošti iš šviežių daržovių, uogų ir vaisių, tačiau šaldant jas šaldiklyje jų maistinė vertė nesumažės. Todėl maistui gaminti galite drąsiai naudoti tiek šviežias, tiek šaldytas daržoves, uogas ar vaisius.

Screen Shot 2015-12-21 at 2.10.43 PM

RECEPTAS: trinta brokolių sriuba


3. JEI VIENAS MITYBOS PLANAS YRA EFEKTYVUS MANO DRAUGUI, JIS BUS EFEKTYVUS IR MAN

Mes visi esame skirtingi ir unikalūs, mums tinka ir patinka skirtingi maisto produktai ir jų paruošimas. Vienus kamuoja maisto alergijos, kiti tam tikrų produktų atsisako dėl jiems svarbių priežasčių. Prieš laikydamiesi bet kokių dietų pirmiausia pasitarkite su specialistais, o svarbiausia – visada klausykite savo kūno.

4. ORGANIZMĄ REIKIA REGULIARIAI IŠSIVALYTI, DETOKSIKUOTI

Tiesa yra ta, kad organizmas valosi nuolat. Virškina maistą, pasisavina reikalingas maistines medžiagas, o nereikalingas – pašalina. Tam, kad šis procesas būtų lengvesnis, reikia rinktis lengvai virškinamą maistą, o ne alinti organizmą „valančiomis“ dietomis.

5. NORĖDAMI SULIEKNĖTI NEVALGYKITE PO 18 VAL. VAKARO

Norint sulieknėti neužteks tik nevalgyti vėlyvos vakarienės. Jūsų mityba turi būti subalansuota, įvairi, jūs turite sekti reguliarų valgymo ritmą – tam, kad pasiektumėte norimą svorį. Tiems, kurie vakarais (po 18:00 val. vakaro) aktyviai sportuoja, suvalgyti pakankamą baltymų kiekį turintį užkandį po treniruotės yra būtina.

6. TIK ŠILTAI NEAPDOROTAS MAISTAS TURI DAUGIAUSIA MAISTINIŲ MEDŽIAGŲ

Taip, šiltai neapdorotame maiste išlieka visos maistinės medžiagos, tačiau kai kurios iš jų nėra visiškai pasisavinamos mūsų organizme. Pavyzdžiui – likopenas (svarbus antioksidantas), esantis pomidoruose, yra lengviau pasisavinamas juos ruošiant šiltai ir su nedideliu kiekiu augalinių riebalų. Taip pat norint pasisavinti antioksidantų, esančių morkose, moliūguose, lapiniuose kopūstuose, artišokuose, ankštinėse pupelėse ir šparaguose, teigiamą poveikį turi šildymas. Tačiau tokios daržovės, kaip brokolis, česnakas, įvairios salotos, dažniau turėtų būti valgomos šiltai neapdorotos. Niekada nesuklysite, jei vartosite tiek šiltai apdorotas, tiek neapdorotas daržoves, labai svarbu yra maisto ir jo paruošimo būdų įvairovė.

Duonelė su morkomi

RECEPTAS: duonelė su morkomis


7. NORINT SULIEKNĖTI REIKIA ATSISAKYTI ANGLIAVANDENIŲ ARBA RIEBALŲ

Neatsisakykite nei angliavandenių, nei riebalų, tačiau juos rinkitės kokybiškesnius. Dažniau rinkitės pilno grūdo rupių miltų produktus nei rafinuotų aukščiausios rūšies miltų produktus, rinkitės rupias neskaldytas kruopas, vaisius, o ne vaisių sultis. Taip pat dažniau rinkitės augalinius riebalus: sėklas, riešutus ir šaltai spaustus jų aliejus, avokadą ir nerafinuotą kokoso aliejų.

Naujausi įrašai

bottom of page