top of page

Elenos Ferrante romanų įkvėptas gastronominis maršrutas: ką patirti Neapolyje?

Elenos Ferrante romanai jau seniai užkariavo daugybės gerų istorijų mėgėjų… ir gero maisto mylėtojų širdis. „Neapolietiška saga“ vadinami keturi autorės (o gal ir autoriaus, kadangi Elena Ferrante – tik slapyvardis) romanai pasakoja apie dvi skurdžiame Neapolio kvartale užaugusias drauges – Lilą Čerulo ir Eleną Greko – ir daugiau nei penkis dešimtmečius trunkančią jų draugystę. Istorija nuneša tiesiai į visuomet šiltą ir viliojantį Neapolį, kuriame užgimė ne tik pirmoji pasaulyje picerija, bet ir slepiasi daug kitų skanių vietų. Kadangi dvi draugės per keturis romanus spėjo aplankyti daugelį jų, The Culinary Backstreets kviečia po romane minimas vietas pasivaikščioti ir jus.


Pradžiai – turgūs

Pradėkite savo kelionę nuo Porta Capuana, didžiausių miesto vartų, kurie buvo pastatyti prieš daugiau nei 500 metų. Ir tuomet netoli nuo vartų aptiksite Mercato Sant’Antonio Abatespalvingiausią miesto turgų. Tiesa, jei traukia ne tik maistas, bet ir drabužiai, leiskitės Ponte di Casanova gatve ir aptiksite dėvėtų drabužių turgų. Šios vietos ne kartą figūruoja E. Ferrante istorijoje.


Nedaug kas turguose pasikeitė nuo romanuose aprašomo penkto ir šešto dešimtmečių. Atmosfera, žmonės ir garsūs pardavėjų šūksniai vis dar tebėra kaip buvę. Tarp šių dviejų turgų Elenos laukdavo jos vaikinas Antonio, kad kartu galėtų traukti namo.

Už kelių žingsnių nuo Porta Capuana, viduryje Piazza San Francesco aikštės, prisėskite Pasticceria Sorella tikrų neapolietiškų pusryčių: sfogliatella, kriauklės formos kepinio su įvairiais įdarais, ir mažo espresso puodelio.


Tuomet būtų galima pagauti taksi arba sėsti į metro, ir nukeliauti į Rione Luzzatti – atskirtą darbininkų rajoną, kuriame užaugo Lila ir Elena. Pakeliui galima sustoti prie dar vieno turgaus, Vasto. Ši vieta tiesiog alsuoja E. Ferrante romanų dvasia. Vaikštinėjant tarp prekystalių, tarp kurių galite rasti nuo šviežių vaisių iki apatinių, galima nesunkiai įsivaizduoti čia ne kartą savo dukroms drabužių ieškojusias Elenos ir Lilos mamas.

Atvykę į Rione Luzzatti, patraukite į aikštę Piazza Francesco Coppola. Čia rasite sodus, kuriuose žaidė draugės, ir biblioteką, kurioje jos praleisdavo daug laiko būdamos paauglės. Iš aikštės išsišakoja gatvė Via Vesuvio, ir joje rasite Pasticciello – dviejų seserų laikomą kepyklą su gardžiais kepiniais. Galbūt kepykla ir neatrodo išvaizdžiai, tačiau tik paragaukite joje kepamo pagnottiello – unikalaus skonio neapolietiško pyrago su saliamiu ir kiaušiniais – ir skonio įspūdžiai nublanks prieš vaizdą.

Šalimais galite pasirinkti kurią nors vyninę. Galbūt jos šiame kvartale nebus ypatingiausios, tačiau romano vertą atmosferą tikrai sukurs. Apskritai Rione Luzzatti rajonas nėra kerintis, ir iki E. Ferrante romanų daugelis apie jį net nežinojo. Visgi tokiame rajone visuomet atsiranda vietos vaizduotei – kyla noras prieiti prie vietinės neapolietės ir paklausti, ar kartais neturėjo vaikystėje draugės, vardu Elena.


Tuomet laikas grįžti į Neapolio centrą, kur dvi draugės kūrė savo gyvenimą jau suaugusios. Čia verta užsukti į Antica Pizzeria Port’Alba, seniausią piceriją pasaulyje, įkurtą dar 1738 m. Neparagavus pizza a portafoglio, vadinamosios sulenktos (sulankstomos) picos, iš čia išeiti negalima.

Netoliese, Piazza Dante aikštėje, sustokite Bar Mexico – sakoma, kad čia rasite geriausios kavos Neapolyje. O tuomet galite apsilankyti gatvėje Via Chiaia, kuri buvo svarbi gyvenusiems Rione Luzzatti. Čia romano veikėjai sekmadieniais atvykdavo pasivaikščioti ir praleisti laiko. Tačiau Via Chiaia buvo vieta, kur gyveno turtingieji miestiečiai, tad romanuose ne kartą galima perskaityti apie konfliktus, kilusius tarp skirtingų socialinių sluoksnių jaunuolių.

Toje pačioje gatvėje yra ir Caffè Gambrinus, kurioje būtina paragauti babà – itališkų desertų karaliaus. Nors jis, tiesą pasakius, nėra visai vietinis. Šis pyragas atkeliavo iš Prancūzijos, o buvo sukurtas lenkų šefo. Na, bet juk viskas yra susimaišę, tad į ilgas diskusijas nesileisime. Ragaujant babà, bus galima pasigrožėti neoklasicistiniu Caffè Gambrinus interjeru, kaip tai darė ir Elena su Lila.

Toliau traukiant Via Chiaia, atsidursite Piazza dei Martiri aikštėje. Čia prasidėjo Lilos karjera, ir čia rasite didžiausią Pietų Italijoje knygyną. Jį beveik visiškai išlaiko iš Neapolio kilę rašytojai, tad tai kaip tik bus tinkamas metas nusipirkti naują romaną ir leistis į naujus nuotykius prisėdus nuostabaus Art Nouveau stiliaus kavinėje Gran Caffè La Caffettiera arbatos.


Naujausi įrašai

bottom of page