top of page

TOP 3: latviškos virtuvės restoranai Rygoje



Nusprendusiems savaitgalį praleisti Rygoje vienas geriausių Latvijos virtuvės šefų Maris Jansonas (restoranas „Biblioteka no. 1“) rekomenduoja savo mėgstamiausius restoranus.

„Neslėpsiu, ilgą laiką valgydavau tik savo restorano virtuvėje arba namuose. Visos išeigos kokia nors proga ar be progos į bet kurį Rygos restoraną dažniausiai baigdavosi nusivylimu – perkepta mėsa. Negaliu pakęsti atsainumo virtuvėje ir nemeilės produktams. Visiškai neturiu jokio noro permokėti už tai, ką pats galiu pagaminti daug geriau. Tik, prašau, nepagalvokite, kad aš arogantiškas“, – sako restoranui „Biblioteka no. 1“ jau aštuonerius metus vadovaujantis virtuvės šefas.

Visgi situacija pastaraisiais metais sparčiai taisosi ir gerėja. „Dažniausiai renkuosi tas vietas, kuriose dirba mano draugai ar bendražygiai. Žinau, kad čia netaupoma kokybės sąskaita ir į svečiui patiekiamą maistą sudedama viskas, kas geriausia: laikas, patirtis, švieži ingredientai, rūpestis ir meilė amatui.“

Nors tai – ko gero, brangiausias restoranas ne tik Rygoje, bet ir visoje Latvijoje, vakarienė ten verta kiekvieno išleisto cento. Restorano šefas Martinas Ritinas palaiko glaudžius ryšius su Latvijos smulkių ekologinių ūkių ūkininkais ir produktus perka tiesiai iš jų. Martinas savo virtuvėje tiekia tik geriausius ir šviežiausius produktus, o tai reiškia, kad „Vincents“ meniu keičiasi kiekvieną savaitę, laikantis vaisių, daržovių, grybų ir uogų sezoniškumo. „Vincents“ įsikūręs vienoje gražiausių Rygos dalių, esančių 15 minučių kelio pėsčiomis nuo senamiesčio.


Čia bene stipriausiai visoje Rygoje atstovaujama vietinei latviškai virtuvei. Pačiame sostinės senamiestyje, vienoje akmenimis grįstų gatvelių, veikiančio restorano šūkis – kaimas mieste, o jį itin stipriai pabrėžia svetinga, moderniai stilizuotą Latvijos kaimo interjerą kurianti atmosfera. „Valtera“ restorane meniu pagrindas – išskirtinai latviško kaimo produktai: pienas, daržovės, mėsa, žuvys, vaisiai ir žvėriena, tiekiami iš vietos ūkių. Vieninteliai užsienietiški produktai čia yra druska, kava, ir pipirai. Valgiaraštis nuolat kinta, atsižvelgiant į sezoninius ūkininkų pasiūlymus.


Dar gana naujas ir šviežias restoranas-kavos baras „Rocket Bean“ šlovina sezoniškumą ir vietinę produkciją. Virtuvės šefas Artūras Taškānas, dirbęs keliuose „Michelin“ gido žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose (įskaitant Rene Redzepio „Noma“ Kopenhagoje), „Rocket Bean“ paverčia ne tik erdvia kavos laboratorija, bet ir nouvelle Latvijos virtuvės ambasada Rygoje.


Gruodžio 10-12 dienomis Vilniuje vyks gastronomijos savaitgalis „Riga – your flavourite city!”, kurio metu virtuvės šefas Maris Jansons pristatys šiuolaikinės Latvijos virtuvės patiekalus.

Vakarienės metu patiekalai bus ruošiami iš Latvijos ūkininkų užaugintų produktų ar Baltijos jūroje sugautų žuvų. Galėsite paragauti Baltijos jūros silkių, Melderio ožkos pieno sūrio, elnienos, varškės ledų ir kitų šiuolaikinės Latvijos virtuvės patiekalų.


Naujausi įrašai

bottom of page