top of page

TOP 15 trokštamiausių dovanų vyno mėgėjui

Pavojingiausia dovana, kurią tik galima sugalvoti – tai vynas vynų mėgėjui. Tikimybė pataikyti tokia pat menka, kaip išrasti amžinąjį variklį. Tačiau išeitis tikrai yra. Pateikiame 15 dovanų idėjų, tikrai pradžiuginsiančių bet kurį vyno mėgėją: nuo specialių kamščių, stilingų krepšių iki kardų.

Vyno klubo nuotr.

Vyno klubo nuotr.


Atkimšti šampaną kardu – lengviausias būdas įgyti „karinį“ laipsnį. Atidarius kardu įprastą butelį, tampama „sabreur“. Tuo tarpu „magnum“ (1,5 l talpos butelio) galvos nukirsdinimas užtarnaus „chevalier“ titulą, trilitrio nukirsdinimą vainikuos „officier“ laipsnis. Norint pasigirti „Grand Commandeur“ titulu, reiks kardu atkimšti 6 litrų matuzalemu vadinamą šampano butelį. Specialus kardas sabražui – puiki dovana kiekvienam šampano mėgėjui.

Nudžiuginti brandaus vyno mėgėją labai lengva! „Ah-so“ tipo į drugelį panašus kamščiatraukis yra nebrangus, bet nepamainomas įrankis atkemšant brandaus vyno butelius. Iš kraštų suspaustas kamštis ištraukiamas jo nesutrupinant kamščiatraukio sraigtu. Daugiau jokių sutrupėjusio kamščio gabaliukų!

Vyno klubo nuotr.

Vyno klubo nuotr.


Dažna vyno mėgėjo problema einant į svečius – kaip neštis vyną. Pliki buteliai – lyg ir per paprasta, kaskart pirkti specialius popierinius maišelius – lyg ir nepraktiška. Laimei, yra specialiai tam pritaikytas stilingas krepšys. Jame tilps ne tik 2 buteliai vyno, bet ir sūris ar kiti vyno vakarėliui tinkami užkandžiai. Krepšys taip pat puikiai tinka einant apsipirkti!

Vyno mėgėjai gali valandų valandas kalbėti apie iš taurės sklindančius aromatus, jų tonus ir pustonius. Jei ragaujama keliese, galima netgi susiginčyti, pvz., čia avietės ar braškės kvapas, o gal net ir nesirpių vyšnių… Bendrus vyno aromatus atpažinti padeda standartizuotas vyno kvapų rinkinys. Tai puikus būdas lavinti olfaktorinę atmintį ir vis giliau pažinti vyno aromato subtilybes.

Vyno klubo nuotr.

Vyno klubo nuotr.


Kiekvienas vyno mėgėjas susiduria su problema, kai norisi tik vienos taurės vyno, bet dėl to kimšti brangų vyno butelį lyg ir gaila – neišgertas vynas greitai ims keisti savo skonio ir kvapo savybes. Nepamainomas gelbėtojas tokiose situacijose yra „Coravin“ įtaisas. Juo plona adata praduriamas vyno butelio kamštis ir, pasitelkus inertines dujas, vyno įpilama į taurę (ar kelias). Ištraukus adatą butelis lieka sandariai užkimštas, o vynas jame – apsaugotas nuo žalingo deguonies poveikio.

Vyno klubo nuotr.

Vyno klubo nuotr.


Vynas yra sudėtingas produktas. Norint pajausti visą aromatų ir skonių puokštę, reikia nemažai teorinių žinių. Lietuviškai išleista garsiojo tinklaraščio „Wine Folly“ įkūrėjos knyga „Vynas lengvai“ itin paprastai – schemomis ir grafikais – aiškina vyno pažinimo teoriją. Tai puiki knyga, padėsianti nepaklysti skirtingo vyno džiunglėse.

Taurės yra itin svarbi vyno ragavimo dalis. Skirtingos formos ir aukščio taurės specialiai pritaikytos ragauti skirtingo skonio ir stiliaus vynui. Neapsigaukite – visiškai universalių baltojo ar raudonojo vyno taurių nėra.

Namie naudojamas vyno dekanteris vakarienę visada padaro dar šventiškesnę. Jaunas vynas gauna šansą pasidžiaugti deguonies draugija ir tampa kvapnesnis. O štai į dekanterį perpylus brandų vyną, galima juo mėgautis be nuosėdų. Tai dovana, pradžiuginsianti kiekvieną vyno mėgėją.

Vyno klubo nuotr.

Vyno klubo nuotr.


Jei reikėtų rinkti šventiškiausiai atrodančius vyno butelius, neabejotinai laimėtų „magnum“ (1,5 l talpos) ir dar didesni buteliai. Didelis butelis sufleruoja apie dovanojančiojo išmanymą (vynas didesniuose buteliuose juk geriau bręsta!) ir dosnumą. Tokie buteliai visada atkemšami didelėje draugų kompanijoje. Be to, žmonėms retai kada įsimena vyno pavadinimai, daug lengviau prisiminti ir su emocija susieti butelio formą bei etiketę.

Pilant vyną į taurę neretai pasitaiko, kad lašelis vyno nulaša ant staltiesės. Laimei labai paprasto patentuoto „Drop stop“ įrankio pagalba galima visiškai išspręsti šią problemą. Tik sulenkite diskelį į ritinį ir įstatykite į butelį. Viskas. Daugiau jokių dėmių ant stalo. Itin naudinga dovana už simbolinę kainą.

Vyno klubo nuotr.

Vyno klubo nuotr.


Kartais vakarienės pabaigoje lieka šiek tiek vyno atkimštame butelyje. Vynas išsilaikys nesugedęs kur kas ilgiau, jei bus užkimštas specialiu vakuuminiu kamščiu. Padovanokite draugui galimybę vynu mėgautis ilgiau!

Dažnas vyno mėgėjas pamažu ima kaupti savo vyno kolekciją. Gulsčiai buteliams laikyti geriausiai tinka specialios lentynos. Jos modulinės ir susijungia tarpusavy, tad patenkins net ir gausią kolekciją turinčio vyno mėgėjo poreikius.

Kiekvieno vyno skonyje užkoduota informacija apie jo sudėtį, kilmės vietą, vyndarystės praktiką ir vyndario stilių. Tik kad šiuos dalykus atskleisti reikia išties nemažai žinių, kurių geriausiai semtis someljė kursuose.

Vyno klubo nuotr.

Vyno klubo nuotr.


Jei draugas (ar draugė) kaip tik pradeda pažintį su vyno pasauliu, tai profesionalo vedama vyno ir sūrio degustacija labai gerai įtvirtins bazines žinias. Degustacijos metu ne tik mokoma vyno ir maisto derinimo pagrindų, bet ir atskleidžiama dauguma su vynu susijusių mitų.

Kad ir koks smagus Roberto Louiso Stevensono vyno palyginimas su poezija butelyje, tačiau verta atsiminti, kad visgi tai alkoholinis gėrimas – vartoti reikia atsakingai. Vienintelis užtikrintas būdas pasitikrinti galimybę vairuoti po vakarienės – alkotesteris.

Daugiau apie vyną skaitykite ČIA.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page