top of page

Tinklaraščio MINIMALI VIRTUVĖ kūrėja: kokie pokyčiai karantino metu įvyksta kiekvieno virtuvėje

Tinklaraštininkė Emilija Dukauskaitė pastebi, kad karantinas mitybą gali paveikti itin teigiamai. Mažiau galimybių nusipirkti nesveikų skanėstų, daugiau laiko eksperimentams virtuvėje. Daugiau apie pozityvius pokyčius virtuvėje ir kulinarines keliones – šiame interviu.





Karantinas tęsiasi jau kurį laiką. Ar mityboje įvyko kokių pokyčių?

Mitybos įpročiai pasikeitė, bet tik į gera. Kai kasdien galim nueiti į parduotuvę, beveik kaskart perkam ir kažką skanaus. To nebėra, kartais net pasiilgstu traškučių ir guminukų, bet džiaugiuosi, nes kai namie nėra nesveiko maisto, jo ir nevalgau.


Už maisto prekes mokame tikrai daugiau nei seniau, bet tik dėl to, jog į parduotuvę einame kartą į dvi savaites. Perkame daugiau, sumokame daugiau, bet šiaip atrodo, kad sutaupome, nes nebėra tiek neplanuotų pirkinių.

Ar turite karantino atsargų savo virtuvės spintelėse?

Prisipažinsiu, kad vienu metu pasidaviau visuotinei baimei ir nusipirkau ekstra ryžių, aliejaus ir porą skardinių konservų. Atslūgus emocijoms supratau, kad kaip tik reikėtų suvalgyti produktus, kuriuos sukaupiau per paskutinius metus. Po truputį naudoju kruopas, sėklas ir konservuotas gėrybes, apie kai kuriuos produktus buvau net pamiršusi.





Ką visada galima atrasti Jūsų virtuvėje?

Mano virtuvėje visuomet yra:

*Bulvių – mes jas labai mėgstam, jų visada turi būti namuose. Tai labai universali daržovė, iš jų galima pagaminti 1001 patiekalą. Kai rūsyje yra maišas bulvių, žinau, kad tikrai nepritrūksim valgyti.

*Miltų – karantino metu miltai yra must have. Šiuo metu neperku nei tortilijų, nei bandelių, nei duonos – viską kepu pati. Žinoma, galima ir pirkti, tačiau miltai garantuoja, kad nereikės bėgti į parduotuvę vos tik pritrūkus duonos. O ir eksperimentuoti smagu. Prie miltų dar pridėčiau ir mieles – kartu jie gali viską.

*Pomidorų įvairiais pavidalais – mano virtuvėje pomidorai karaliauja. Visuomet turiu kokių nors pomidorų – šviežių, konservuotų ar pastos pavidalu. Jie keliauja visur – ant spagečių, į meksikietišką troškinį, karį, sriubą. Kai dėl retų kelionių į parduotuves šviežių daržovių trūksta, konservuoti pomidorai atgaivina patiekalus ir praturtina mitybą taip reikalingu vitaminu C.

*Kiaušinių – be jų neįsivaizduoju savo virtuvės. Kiaušinienė, lietiniai, varškės apkepas, sausainiai – visur reikia kiaušinių. Jų suvalgome tikrai nemažai.




Kokius pokyčius atneša dažnesnis maisto ruošimas namuose?

Manau, kad išlaidos sumažėja iškart, kai pradedame gaminti namuose. Tad, visų pirma, siūlyčiau gaminti patiems. Iš tikrųjų gaminti, ne pasišildyti nusipirktus pusfabrikačius. Taip ir pigiau, ir, svarbiausia, sveikiau.


Taip pat siūlau pradėti planuoti meniu. Aš to niekuomet nedariau, bet dabar tenka, kadangi apsilankymai parduotuvėje reti. Svarbi taupymo dalis yra turimų produktų žinojimas. Jei niekuomet netenka išmesti pamiršto ir sugedusio maisto – jūs jau sutaupote.

Jei karantino metu turite laiko, bet niekada daug negaminote – dabar pats laikas išmokti. Mokėjimas gaminti, manau, yra labai naudingas ir netgi būtinas gyvenimo įgūdis. Mokėjimas paruošti 5 patiekalus iš vieno kruopų pakelio gali pasitarnauti ir sunkiose gyvenimo situacijose.


Ir visgi kartais gaminimas pabosta. Kaip prasklaidote rutiną – gal virtuvėje keliaujate?

Visuomet. Iš kiekvienos kelionės parsivežu bent po vieną autentišką receptą ir sėdėdama prie stalo vis grįžtu į tą šalį mintimis. Keliauju ir ten, kur dar niekuomet nebuvau, ypač mėgstu pabuvoti Italijoje, Indijoje ir Meksikoje. Man maisto įvairovė yra tiesiog būtina, o iš kur dar semtis įkvėpimo, jei ne iš senų, spalvotų, nuostabių kultūrų, kurios randasi šioje Žemėje? 

Kadangi karantino metu visiems trūksta komforto ir jaukumo, siūlau pasigaminti guliašo. Kartu nukeliaukime į Vengriją!



Reikės:

· 400g gabalėliais pjaustytos jautienos

· Trupučio miltų

· 1 mažo svogūno

· 2 v.š. sviesto arba aliejaus kepimui

· 1 a.š. kmynų (nebūtina)

· 1 a.š. paprikos miltelių

· 1 puodelio sultinio (arba kubelio + 1 puodelio vandens)

· 0,5 puodelio raudono sauso vyno (galite keisti sultiniu)

· 3 v.š. tirštos pomidorų pastos (tiks ir pomidorų padažas)

· Druskos ir pipirų

· 1 didelės morkos

· 2 didesnių bulvių

Gaminimo eiga: 1. Dideliame puode ištirpiname sviestą (arba įkaitiname aliejų). Sudedame pjaustytus svogūnus ir kepiname iki kol svogūnai taps permatomi. 2. Sudedame kmynus ir paprikos miltelius, gerai išmaišome. 3. Jautieną sumaišome su miltais. Miltų reikia tik tiek, kad visi gabalėliai pasidengtų plonu sluoksniu. Sudedame į puodą ir kelias minutes pakepiname kartu su svogūnais. Jei reikia, įdedame dar riebalų. 4. Supilame sultinį, vyną ir pomidorų pastą. Gerai išmaišome, nuo dugno nugramdome prilipusius prieskonius. 5. Gardiname druska ir pipirais. Uždengiame dangčiu ir troškiname ant mažos ugnies apie valandą - dvi iki kol mėsa bus minkšta ir sultinga. 6. Po valandos sudedame nuskustas ir supjaustytas bulves ir morkas. Išmaišome. Troškiname iki kol daržovės suminkštėja.

Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page