top of page

Tinklaraštininkės EAT GUILT FREE patarimai, kaip susiplanuoti maistą visai savaitei

Pasak tinklaraštininkės Estos Galgatavičiūtės, maisto planavimas neturėtų apsunkinti ir taip jau nelengvos buities. Savo atrastomis gudrybėmis ir gardžiais, bet lengvai pagaminais patiekalais ji dalijasi su VMGonline.lt skaitytojais.


Ar karantino metu pasikeitė mitybos įpročiai?

Kol kas nepasikeitė. Valgome įvairų maistingą namie gamintą maistą, ką šauniai darėme ir iki karantino. Bet žinau, kad kai pabaigsime turimus produktus, pasikeis apsipirkinėjimo įpročiai ir kai kurių produktų kokybė. Susidarius esamai situacijai praktiškai neįmanoma apsipirkti internetu bei ūkininkų turguose, nes pastarieji dėl žmonių saugumo yra uždaryti. Teks lankytis prekybos centre ir tenkintis jo asortimentu.

Susigundėte įsigyti produktų ateičiai?

Paskutinį kartą parduotuvėje buvau prieš savaitę, pirkau tik tai, ko reikėjo, laikiausi sąrašo ir kaip visada prieš apsipirkinėdama, susidariau savaitės patiekalų meniu. Atsargai pasiėmiau į krepšelį tik daugiau riešutų ir avižinių dribsnių, nes iš jų gali pasigaminti riešutų sviestą, o iš avižų – pieną bei po ranka turėti sveiką užkandį. Aš vis dar gaminu iš šaldiklio ir spintelių turinio. Neįtikėtina, kiek mes visko turime namuose.



Kaip manote, kaip tiek laiko praleidžiant namuose galima sutaupyti maistui?

Dauguma namų ūkių mažėjančias išlaidas pajus iškart, nes nevaikštant į restoranus ir kavines, o gaminant namuose išlaidos maistui sumažėja kone perpus (priklauso nuo to, kaip dažnai šeima buvo linkusi eiti valgyti).


Dar sumažinti biudžetą, skirtą maisto produktams, galima planuojant savaitės patiekalų meniu ir į parduotuvę eiti su sąrašu. Taip išvengiama pirkti nereikalingų ingredientų bei maisto švaistymo.


Ir, žinoma, gaminant rekomenduoju iš maisto išspausti maksimaliai naudos. Pavyzdžiui, brokolio kotas ar kalafiorai lapai yra valgomi, tačiau dažnai jie yra išmetami. Žmonės pirkdami tas daržoves sumokėjo pinigus, tad kam išmesti lapus, kurie sudaro trečdalį kalafioro svorio.



Juk brokolio kotą galima supjaustyti šiaudeliais ir panaudoti coleslaw tipo salotoms. Arba supjaustyti kubeliais ir panaudoti sriubai ar troškiniui. Kalafioro lapai primena kopūsto lapus, tad juos galima naudoti tuose receptuose, kur įprastai dėtumėte kopūstą. Aš lapus susmulkinu ir naudoju Azijos virtuvės patiekaluose, pavyzdžiui, gaminant stir fry noodles ar egg fried rice.


Visokias daržovių liekanas – porų galai, svogūnų viršūnėlės, žolelių koteliai, morkų lupenos (jeigu ekologiškos) keliaują į dėžutę šaldiklyje ir kaupiu jas scrap sultiniui gaminti.

Gaminkit skalsiai. Iš vienos vištos aš išspaudžiu tris, keturis patiekalus savo šeimai. Karkasą panaudoju sultiniui. Nuo karkaso nukaulintą vištieną pakepu su daržovėm ir gaminu lietinius blynus. Iš dviejų krūtinėlių pridėjus daržovių galima patroškinti maltinukų, na o iš likusių dalių galima iškepti vienos skardos vakarienę.



Kaip planuojate maistą?

Pirmas dalykas, ką rekomenduoju atlikti dar prieš pasiimant rašiklį į rankas, tai padaryti spintelėse ir šaldytuve esamų produktų inventorizavimą. Peržiūrėkite, kokių produktų dar turite, jie kuo puikiausiai jum gali pasufleruoti, ką gaminti kitą savaitę. Radote ryžių, tai gal pietums plovas ar indiškas karis? Dygsta spintelėje bulvės – išsikepkit kugelį. Radote močiutės gamintos uogienės – vakarienei varškės apkepas. Nepamirškite ir šaldiklio, ten kartais randu tokių pamirštų dalykų, kad dar savaitę galima prasimaitinti. Kartą iš turimų resursų namie šeimą maitinau beveik mėnesį, į parduotuvę užbėgdama tik šviežių daržovių.


Antras dalykas – negaminkit ir neplanuokit tokių patiekalų, kuriems reikia įmantrių ingredientų. Iš patirties sakau, nusipirksit ir paskui nežinodami, kur panaudoti, išmesit. Įvertinkit savo poreikius, paieškokit internete alternatyvų, gal, pavyzdžiui, vietoj obuolių acto tinka citrinos sultys. Maisto planavimas neturėtų apsunkinti ir taip jau nelengvos buities.


Be ko neįsivaizduojate savo mitybos?

Yra keletas tokių raktinių ingredientų, kurie labai universalūs, tad visada stengiuosi jų turėti.


Aprašysiu savo TOP 5:

  • bananai – turbūt universaliausias iš vaisių šitoj visatoj. Jis toks praktiškas, kad gelbėjo virtuvėje ne vieną kartą – tinka kepiniams (puiki alternatyva jei baigėsi cukrus) – galima išsikepti keksiukus, bananų duoną, sausainius; užšaldžius gerai prinokusius bananus, galima pasigaminti ledus; puikus pagardas košėms ir ji nebebus tokia nuobodi; puikiai tinka į kokteilius; gelbėja kepant blynus – galima ne tik į tešlą dėti, bet ir prie blynų patiekti; tobulas ir greitas užkandis vaikams.

  • kiaušiniai – jei jų nėra šaldytuve aš nejaukiai jaučiuosi. Jie puikiai tinka ne tik pusryčiams, bet ir kepiniams. O kur dar aibė patiekalų, kurie tiesiog prašosi uždedami kiaušinio - ir jis tikrai tinka. Ir su blynais, ir ant košės, ir ant skrebučio, ir į sriubą kokią. Tik šiuo metu kartu su miltais, prekybos centre jų sunku rasti.

  • graikiškas jogurtas – visada perku litro talpos kibirėlį. Gaminu naminę granolą, tad puikiai gelbsti kaip užkandis ar desertas su uogiene (juk tikrai turim spintelėse ar sandėliuke), tinka dėti į kepinius (pavyzdžiui, obuolių pyragą, keksiukus), ar pasibaigus duonai išsikepti plokščiaduonę ar tinginio beigelius iš 2 ingredientų; naudoju taip pat ir vietoj majonezo ar grietinės salotoms užmaišyti. Karantino metu pabandžiau jogurto pasigaminti pati. Pavyko!

  • miltai – jei turiu kelių rūšių – puiku! Pasitarnauja ne tik saldiems kepiniams. Anądien kepiau raugo duoną, pagaliau peisiverčiau išbandyti pati raugą pasidaryti. Savaitgalio pusryčiams sūnus dažnai nori blynų ar vaflių, tad miltų turėti rekomenduoju. Tik jau kaip minėjau šiomis dienomis miltai yra medžiojama prekė.

  • daržovės – kuo įvairesnės, tuo geriau. Jei reikia susispausti su pinigais, jos nebrangios ir suteikia ne tik papildomo skonio, bet ir apimties patiekalams. Jeigu pvz. galite sau leisti tik puskilogramį vištienos, tai daržovių pagalba galite pagaminti visai šeimai maltinukų ar kokį troškinį, į juos įdėdami kuo daugiau daržovių ar grybų. Jos suteikia apimties patiekalams, jie tampa skalsesni ir maistingesni.



Šiuo metu negalime keliauti fiziškai, tad galbūt keliaujate savo virtuvėje?

Taip, keliauti prie stalo juk niekas neuždraudė. Tad dabar keliaujame maisto pagalba. Jis sužadina prisiminimus iš kelionių, valgant namie gamintus makaronus ar picą, staiga mintimis gali persikelti į atostogas Italijoje. Sėdi su namiškiais prie stalo ir daliniesi įspūdžiais bei prisiminimais. O gal pagaliau paskambinsit mamai, ir paprašysit to skaniojo močiutės obuolių pyrago recepto, kurį kepant pakvimpa namai ir momentaliai persikeliat į vaikystę.


Taigi, kai kitą kartą valgysite, tai žinokit – maistas kalba! Jis pasakoja istorijas. Ne kitų, o jūsų!


O koks užkandis karantino metu maloniai nustebins, jei norisi ko gardaus ir greitai paruošiamo?

Sweet dreams are made of cheese! Šis posakis labai tinka kalbant apie minkštutėlę lyg patalai buratą (galime matyti pagrindinėje straipsnio nuotraukoje). Lėkštėje ji sužiba labiausiai, tad jai į kompaniją reikia vos keletos ingredientų. Duoną pašlaksčiau aliejumi ir pašoviau į skrudintuvą. Paskrudusios kraštelius vos patepiau česnako skilteke. Į lėkštę dedu sūrį, vyšninius pomidoriukus, baziliką ir pašlakstau alyvuogių aliejumi. Pagardinu juodaisiais pipirais ir druska. Viskas! Pastangų mažai, o pietūs fantastiški.


Dėkojame už patarimus!

Naujausi įrašai

bottom of page