top of page

Tegyvuoja pica: kur Vilniuje ir Kaune rasti nepadoriai gardžių veganiškų picų?

Kas nemėgsta picų? Nulis žmonių! Todėl šiandien aptarsime visiems skaniausias veganiškas picas sostinės ir laikinosios sostinės picerijose. Veganams tai aktualu, bet ne ką įdomiau ir picą tiesiog dievinantiems! Visi minimi restoranai yra kampanijos „auGalybė“ nariai. Vieni jų – senbuviai, kai kurie – prisijungė vos per mėnesį.

Nebe tie laikai, kai žmonėms, eliminavusiems pieno produktus iš savo raciono, galima buvo nesunkiai įtikti pasiūlant picas be sūrio. Šiandien jau ne viena vieta iškeps 100 proc. „auGalingų“ picų su veganišku sūriu*. Skaitykite apžvalgą su konkrečiais viešojo maitinimo įstaigų vardais ir sekite vaizdą nuotraukose. Būkite atidūs, kad nenutįstų seilė taip, kaip tįsta sūris.

*Verta paminėti, jog pastaraisiais metais atsiranda vis daugiau gyvūninio sūrio alternatyvų, t. y. veganiškų sūrių. Tiesa, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nebeleidžia sūrio ne iš pieno produktų vadinti sūriais. Dabar ant tokio sūrio pakuotės rašoma „augalinių riebalų veganiškas gaminys“ ir panašūs nelabai ką sakantys ir neskaniai skambantys pavadinimai. Bet jūs žinokit, kad tai – veganiškas sūris, o kai kurios jo rūšys netgi tinka picoms. Būna net graikiška feta (daug kam skanesnė už tradicinę) ir parmezanas (kietasis sūris). Šis būna itin intensyvaus skonio, todėl jo rekomenduojame barstyti saikingai.

Gerdos Žemaitytės nuotr.


Gerdos Žemaitytės nuotr.


Kepa jas tikroj krosny, galima prašyti su vegan sūriu (jis papildomai nekainuoja) arba be jo. Patys ingredientai – paprasti, nieko ypatingai išradingo (pomidorų padažas, sūris, špinatai ir pan.), bet idealios jų proporcijos, itin skanus picos padas ir dūmo poskonis nuo krosnies – verčia jas iš pelenių į princeses.

Kur? Kuršių g. 35, Kaunas

„auGalybės“ archyvo nuotr.


Pirmoji veganų ir prijaučiančių skrandžius užkariavusi „Brooklyn Brothers“ pica buvo paslaptingu pavadinimu „The V“: marinuoti šitakiai, artišokai, raudonieji svogūnai, veganiškas parmezanas bei jų gamybos pestai, žaliasis ir raudonasis.

O šią savaitę „Brooklyn Brothers“ pristatė dar vieną „auGalingą“ picą pavadinimu „Vee Free“: naminis pomidorų padažas, karamelizuoti svogūnai, žaliosios alyvuogės, lapinių kopūstų traškučiai, marinuoti pievagrybiai, geltona paprika ir veganiška mocarela. Tikras džiaugsmas daržovių ir spalvų gerbėjams. Suraitosit greit, net namo nešt neliks ko.

Kur? Ogmios Miestas, Šeimos aikštė 3, Verkių g. 29, Vilnius

Viktorijos Gajauskaitės nuotr.


Tai šeimoms draugiška (turi net atskirą erdvią patalpą ropinėjantiems vaikams) vegetariška picerija, kur šiuo metu yra viena vegan pica „per se“. Su dešrelėmis (taip, „auGalingomis“) ir daržovėmis. Didelę dalį kitų picų galima užsisakyti paprašant keisti gyvūninį sūrį į augalinį (be papildomos priemokos), pavyzdžiui, Aštriojoje (ypač rekomenduojame), Italijos dvelksmo, Daržo, Miško ir kitose.

Labai greit, gal net ateinančią savaitę, picerija pristatys dar kelias mums jau žinomas ir dėmesio vertas veganiškas picas.

Kur? Rūdninkų g. 18, Vilnius

Viktorijos Gajauskaitės nuotr.


Viktorijos Gajauskaitės nuotr.


Šviežiausias „auGalybės“ narys – šiam momentui meniu turi tris „auGalingas“, rankų darbo picas: Marinara, Saulėtoji BBQ (su paprikomis ir kitomis daržovėmis) ir Vegan pica (bananų-kario). Pastaroji – įdomiausia ir egzotiškiausia. Pirmiausia atsikandus jauti bananus, akimirką galvoji, kad valgai desertą, bet jau kitą akimirką po gomurį pasklinda kario skonis, grąžindamas į realybę, ir prisimeni, kad valgai picą. Dar ant jos yra avinžirnių, kurie taip pat, atrodytų, nėra tipinis ingredientas picai, tačiau ten labai tinka.

Kur? Pylimo g. 21B, Vilnius

Gerdos Žemaitytės nuotr.


Gerdos Žemaitytės nuotr.


Turi tris veganiškas picas, kurios netgi pavadintos kampanijos garbei – „auGalingos“ picos! Su daržovėmis, su augaline dešra, su tofu. Visos skirtingos ir charakteringos. Picos padas gana lieknas ir skanus, o ant viršaus – nei per mažai, nei per daug. Ingredientai gerai sukombinuoti, viskas dera.

Kur? Sporto g. 1, Kaunas

Eglės Juzumas nuotr.


Paprasta, be pretenzijų picerija Kaune, kur kepamos nepaprastai skanios picos. Pastaruoju metu „auGalingų“ picų parduoda panašiai, kiek visavalgiškų. Ir dėl to džiaugiasi. Mūsų spėjimu, tarp veganų ir prijaučiančių, jie ypač išgarsėjo, nes ne vienus metus reguliariai remdavo „auGalybės“ organizuojamus Vegan piknikus.

Nesustokite, eikite, valgykite jų skaniąsias picas, o kas neragavot – bėgte!

Kur? Vytauto pr. 37, Kaunas

Gerdos Žemaitytės nuotr.


Trumpas meniu, kuriame dvi nestandartinės formos, veganiškos picos: Artišokų pica ir Raugintų agurkėlių.

Draugiškas kolektyvas, dėl kurio aptarnavimas tampa malonus. Nuostabi vieta ir aplinka – Vytauto parkas, senovinės karuselės, senas medinis pastatas ir milžiniškas suoliukų kiemelis. Gamtos apsupty, nors lokacija pačiame Kauno centre.

Garsusis „Jurgis ir drakonas“ prie „auGalybės“ dar neprisijungė, bet jau netrukus, lapkričio mėnesį, pristatys dar kelias veganiškas naujoves ir taps garbingu kampanijos nariu. Tiesa, jau ne pirmus metus savo meniu jie turi vieną veganišką picą. Besikeičiančią, bet dažniausiai išskirtinai skanią.

Dauguma šių picerijų sako, kad vegan picos pas juos yra labai populiarios ir nesigaili jas įsivedę. Pasiteisino! Taigi, pickepiai, sekite pažangiai mąstančių picerijų pavyzdžiu!

Kiti veganiški reidai:

Naujausi įrašai

bottom of page