top of page

Tegul namai kvepia duona! Labai lengvas sodos duonos receptas

Vasario 5 d. minima Šv. Agotos, Duonos diena. Šią dieną kepama duona, ji nešama pašventinti, tikima, kad šventos duonos riekelė saugo namus nuo gaisro.

Jeigu dar nekepėte duonos namuose, šiandien yra puiki proga tai padaryti.


Naminės duonos kepimo paslaptis profesionalai pataria pradėti pažinti nuo paprastesnės, mielėmis kildinamos tešlos, o po to bandyti įveikti duoną, kepamą su raugu. Bet jeigu neturėjote kepimo patirties su mielėmis, pirmiausia pabandykite išsikepti airišką sodos duoną. Labai paprastai ir greitai pagaminamą.


Sodos duona, receptas,naminė duona
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Airiška sodos duona

Labai greitai pagaminama. Tinka net pusryčiams. Klasikinė airiška duona yra be priedų, bet tiek džiovinti vaisiai, tiek riešutai puikiai jai tinka, tad jeigu turite noro, galite jų įdėti.


8–10 min.

Gaminimas 15 min.

Kepimas 30-40 min.

Orkaitės t-ra 220 °C


Sodos duonai reikia:

  • 420 g viso grūdo kvietinių miltų

  • 1 nubraukto šaukšto druskos

  • 1 šaukšto rudojo cukraus

  • 1 šaukštelio sodos

  • 75 g šalto sviesto

  • 350 ml natūralaus jogurto

  • Miltų (pabarstyti)

  1. Duonai suberkite viso grūdo kvietinius miltus, druską, cukrų, sodą į trintuvo indą, sudėkite šalto sviesto gabaliukus ir sutrinkite.

  2. Sudėkite mišinį į dubenį, supilkite jogurtą ir išminkykite tešlą, bet ne per ilgai.

  3. Padarykite rutulį, pabarstykite miltais iš viršaus, įpjaukite viršų kryžmai.

  4. Šaukite į įkaitintą iki 220 °C orkaitę. Kepkite 30 min. Iškepusi duona, jei pastuksensite į apačią turi skleisti duslų garsą.


TAIP PAT SKAITYKITE


Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page