top of page

„Tebūnie kava“: užburiančios kavos istorijos ir pradedantiesiems, ir entuziastams

„Diena arba turi skonį, arba ne“ – tokia citata pasitinka kiekvieną, atsivertusį naują knygą „Tebūnie kava“. Besidomintiems kavos pasauliu gerai žinomas Emanuelis Ryklys, „Crooked Nose & Coffee Stories“ kavos baro įkūrėjas, nuo šiol kviečia sužinoti daugiau apie šį tamsų gėrimą, kurio skoniu neretas pradedame dieną. „Dviejų Tylų“ leidyklos išleista knyga leis giliau pažinti su kava susijusias subtilybes bei užburs nuostabiomis iliustracijomis.

Kaip VMGonline.lt pasakoja pats knygos autorius Emanuelis Ryklys, toks leidinys gimė visiškai natūraliai: „Norėjosi visas žinias, kurios susikaupė septynerius metus žaidžiant su kava, nuosekliai išdėlioti ir struktūrizuoti. O priežastis elementari – apie kavą yra labai daug informacijos, bet daug žmonių vis vien nežino, nuo ko pradėti.“

Dovaldės Butėnaitės nuotr.


Taigi, „Tebūnie kava“ turėtų būti tarsi kompasas, kurio tikslas – ne išgąsdinti techniniais terminais, o kuo suprantamiau papasakoti visus svarbiausius dalykus apie kavą.

Pasak Emanuelio, knygos poreikis tikrai buvo. Nuolat organizuodamas degustacijas, konferencijas ir kitus kavos pristatymus bei, žinoma, pats sukdamasis už kavos baro, jis nuolatos susilaukdavo klausimų, ar yra kokių nors kavos leidinių, kur geriausiai ieškoti informacijos. Žmones domindavo įvairūs klausimai, pradedant paprasčiausiu: kaip pasigaminti skanią kavą namuose? Tad knygoje nugulė daug svarbios informacijos, aptarti mitai ir siekta, kad knyga būtų šiuolaikiška bei demokratiška. Galbūt ji ir gali pasirodyti pernelyg moderni, šalta ir pretenzinga, tačiau taip tikrai nėra. Svarbiausia – atsiversti pirmą puslapį ir leistis nešamam įdomių istorijų.

Knygos turinys apima esmines kavos pasaulio temas: nuo istorinių faktų, paaiškinimų apie įrankius, iki pasakojimų apie kavos procesus pasaulyje, kaip kava auginama ar kaip ji galiausiai patenka į mūsų puodelius. Pabaigoje dar įterptas skyrelis eksperimentams: tai kavos užribiai, kurie turėtų padėti suvokti, kokia kava yra kompleksiška, net jei ir atrodo, kad apie kavą žinai viską.

„Bet jei, pavyzdžiui, paprašytum žmogaus nupiešti kavos puodelį, jis, ko gero, nupieštų espreso. Tai nėra blogai, tačiau kava gali turėti tikrai ženkliai daugiau veidų ir formų – būtent ir kviečiu jas pažinti“, – sumanymu dalijasi Emanuelis.

Dovaldės Butėnaitės nuotr.


Kaip sako pats autorius, knyga skirta tiek žmogui, žengiančiam pirmuosius žingsnius kavos pasaulyje, tiek ir rimtai su ja dirbantiems: „Didžiausią atradimo malonumą patirs žmogus, kuris jau mėgsta kavą, kuri jam rūpi, kyla klausimai, kas lemia vienas ar kitas kavos skonio ypatybes. Kavos entuziastas jau turbūt kai ką žinos, bet iš kitos pusės, manyčiau, kad tokiems žmonėms ši knyga gali padėti rasti paprastus paaiškinimus sudėtingiems dalykams. Pats susilaukiu daug klausimų, kuriuos kartais turiu labai ilgai aiškinti, o kitais kartais net ir nesugebu paprastai paaiškinti. Tad skyriau laiko komplikuotoms temoms ir tikiuosi, kad netgi žmonės, kurie dirba su kava, ras įžvalgų, kaip galima dar pasakoti apie kavą.“

Itin ypatingas „Tebūnie kava“ akcentas yra ir iliustracijos bei nuotraukos. Dariaus Petrulaičio darytos nuotraukos suteikia knygai lengvumo ir, kaip tiki Emanuelis, tokių nuotraukų su kava dar tikrai nėra sukurta. Taigi, kavos entuziastus turėtų įkvėpti ne tik įvairias temas nagrinėjantys tekstai, bet ir iki šiol nematyti kavos atvaizdavimo sprendimai.

Naujausi įrašai

bottom of page