top of page

Sūru, saldu, riebu: ar tokiame maiste yra bent kiek naudingų medžiagų?

Ledų kokteilis, pyragaitis ar gabalėlis torto, o gal porcija keptos duonos ar sotus mėsainis? Kiekvienas turime valgomų silpnybių, bet ar žinome, kas slepiasi už mėgstamo skonio? Kaloringumas kaloringumu, tačiau yra ir kitas labai svarbus dalykas – maistinė vertė.

Jei prie kavos norisi pasimėgauti kokiu nors saldėsiu, pavyzdžiui, prancūzišku rageliu ar spurga, turime įspėti – juose naudingų medžiagų praktiškai nerasite. „Abu desertai nėra būtinieji maisto produktai. Tai daugiau emocinis, šventinis maistas, kuriame nereikėtų ieškoti naudos iš maistinės pusės. Jei žmogui reikia papildomo kalorijų kiekio, tai abu produktai gali būti laikomi naudingi, tačiau kitu atveju abu yra visiškai nereikalingi“, – komentuoja dietologė Edita Gavelienė.

Prancūziškas sviestinis ragelis (1 vnt. – apie 58 g)

Kaloringumas: 261 kilokalorija Angliavandeniai: 26 gramai Riebalai: 15 gramų Baltymai: 5 gramai Cukrus: 10 gramų

Klasikinė mielinė spurga (1 vnt. – apie 50 g)

Kaloringumas: 160 kilokalorijų Angliavandeniai: 22 gramai Riebalai: 6 gramai Baltymai: 5 gramai Cukrus: 2 gramai Krakmolas: 18,3 gramo

Pasirinkę prancūzišką ragelį ar mielinę spurgą, gausite energijos suteikiančių angliavandenių, tačiau neapsieisite ir be riebalų, o spurga dar aprūpins ir krakmolu, kurio didelis kiekis gali prisidėti prie virškinimo problemų bei antsvorio. Be to, spurgos verdamos aliejuje ir riebaluose, todėl jose daugiau transriebalų, kurie skatina širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi. Nei vitaminų, nei mineralinių medžiagų iš šių skanumynų tikėtis neverta.

Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.


Tačiau žinote, kas nugalėtų kenksmingiausių saldumynų rinkimuose? Atsakome: ledinukai, džemas bei kramtomi saldainiai. Dėl turimų dažiklių ir aromatizatorių, šie smagurių numylėtiniai kur kas kenksmingesni už gabalėlį torto. Tad jei kitą kartą kils noras rinktis kažką iš šios kompanijos, verčiau pasimėgaukite jau apkalbėtu prancūzišku rageliu, spurga ar tortu. O sveikiausiai pasaldinti gyvenimą gali medus, džiovintų vaisių saujelė ar juodasis šokoladas.

Mėgstate sukrimsti mėsainį ar porciją keptų bulvyčių? Pasirodo, ypač dideliu kaloringumu klasikinis „McDonald’s“ mėsainis negąsdina – jį sudaro apie 253 kilokalorijos. Jį sukrimtę, organizmą aprūpinsite ir tam tikromis medžiagomis: apie 30 g energijai reikalingų angliavandenių, 8,5 g riebalų, apie 13 g baltymų. Toks baltymų skaičius sudaro apie 26 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN).„McDonald‘s“ klasikinis mėsainis (1 vnt.) Kaloringumas: 253 kilokalorijos Angliavandeniai: 30 gramų (iš jų cukraus – 6,40 g) Riebalai: 8,5 gramo (iš jų sočiųjų – 3,40 g.) Baltymai: 13 g Druska: 1,20 g.„McDonald’s“ skrudintos bulvytės (vidutinė porcija)

Kaloringumas: 330 kilokalorijų Angliavandeniai: 41 gramas (iš jų cukraus – 0,40 g) Riebalai: 16 g (iš jų sočiųjų 1,5 g) Baltymai: 3,9 g Druska: 0,79 g

Skrudintos bulvytės – kaloringesnis malonumas. Su jomis gausite ir nemažai angliavandenių – apie 16 proc. RPN. Bulvytėse esantis riebalų kiekis prilygs 22 proc. RPN. Jei esate šių greito maisto atstovų gerbėjas, įsidėmėkite: į juos nereikia žiūrėti kaip į žalingus bei keliančius grėsmę sveikatai. Svarbiausia, kad šie produktai netaptų kasdienio raciono dalimi ir jais būtų mėgaujamasi saikingai.

Valerijos Stonytės nuotr.


Vietoj bulvyčių mieliau renkatės keptą duoną? Rezultatas panašus: abu užkandžiai turi nemažai angliavandenių, kurie yra energijos šaltinis. Taip pat tiek vienas, tiek kitas užkandis turi nedidelę dalį baltymų, šiek tiek mikroelementų. Tačiau nei vienas, pasak dietologės E. Gavelienės, negali girtis maistine verte: „Naudos iš jų nėra, tokie užkandžiai jokiu būdu neturėtų būti kasdienis maistas.

Kepta duona (100 g):

Kaloringumas – apie 305 kcal Angliavandeniai – 55,7 g Baltymai – 6,5 g Riebalai – 5,1 g

O štai bulvių traškučių gerbėjų pradžiuginti negalime – jie gali būti priskiriami kenksmingiausių produktų gretoms. Už ką jie nusipelno būti vadinami ne pačiu naudingiausiu užkandžiu? Dėl juose esančio krakmolo. O kur dar kancerogenai, aromatizatoriai, skonio stiprikliai, riebalai, didelis kiekis druskos. Jei šį užkandį mėgstate užsigerti ir gazuotais gėrimais, darote tikrą meškos paslaugą savo organizmui. Be didelio kilokalorijų skaičiaus ir cukraus kiekio, juose nerasite nieko naudingo. Tokį produktą drąsiai galima vadinti niekiniu.

Majonezas bei kečupas – populiarūs maisto pagardai, kurie, deja, taip pat nepretenduoja vadintis maistingų medžiagų šaltiniais. Jei panagrinėtumėte jų etiketes parduotuvėje, pamatytumėte, kad sudėtyje netrūksta skonio stipriklių, aromatizatorių, riebalų, o rasti natūralių komponentų – sudėtinga.

Naujausi įrašai

bottom of page